werloq

Başarılı
Bilgisayarım bir süredir WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR mavi ekran hatası veriyor ve bu sorunu çözmek için çeşitli yöntemleri denedim. Ama başarılı olamayınca bu konuyu açma gereği duydum. İlk olarak, hatanın nasıl ortaya çıktığını ve hata sonrası ne olduğunu, sorunun kaynağını bulmak için yaptığım testlerden bahsedeceğim:

1. Hata vermeden yaklaşık 30 saniye önce internette veya herhangi bir yerde dolaşırken sanki internet gidiyormuş gibi sayfanın yenilenmemesi, fotoğrafların yüklenmemesi gibi belirtiler gösteriyor ve ardından hatayı veriyor.
  2. Hatayı verdikten sonra mavi ekran %0'da kalıyor ve herhangi bir minidump dosyası oluşturmuyor. Bir süre geçtikten sonra bilgisayar kendini yeniden başlatıp BIOS menüsüne gidiyor.
  3. Hatanın kaynağının ne olduğunu bulmak için Memtest86'dan RAM testi, HD Tune'dan ise SSD testi yaptırdım fakat herhangi bir hata ile karşılaşmadım.

3. Maddeden sonra yapacak bir şey bulamayınca bu konuyu açmaya karar verdim, şimdiden teşekkür ederim.

Not: Belki Windows yazılımı ile kaynaklı bir sorundur diye temiz bir windows kurulumu düşündüm ama danışmadan Windows kurulum işine girişmeyi tercih etmedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
WHEA hatası genelde işlemci güç beslemesi ile ilgili bir sorun. İşlemci overclock edildiğinde de yaşanbiliyor. Tecrübelerim doğrultusunda bu sorun -eğer sistemde overclock yoksa- ısınma veya anakart arızası kaynaklı olabiliyor.
  • Overclock yaptınız mı? Ya da işlemci voltaj ayarlarında bir değişiklik yaptınız mı?
  • İşlemci sıcaklıklarınız ne durumda? İşlemci fanı veya sıvı soğutma ise pompa sorunsuz çalışıyor mu?

WHEA hatası genelde işlemci güç beslemesi ile ilgili bir sorun. İşlemci overclock edildiğinde de yaşanbiliyor. Tecrübelerim doğrultusunda bu sorun -eğer sistemde overclock yoksa- ısınma veya anakart arızası kaynaklı olabiliyor.
  • Overclock yaptınız mı? Ya da işlemci voltaj ayarlarında bir değişiklik yaptınız mı?
  • İşlemci sıcaklıklarınız ne durumda? İşlemci fanı veya sıvı soğutma ise pompa sorunsuz çalışıyor mu?
Sıcaklık olarak minimum 30 maximum 65(oyun oynarken) görüyorum. Herhangi bir overclock yapmadım, işlemci voltaj ayarlarına da dokunmadım ama ne olur ne olmaz diye BIOS'u sıfırlamalı mıyım?

@werloq minidump oluşmayabilir ancak olay görüntüleyicisine kaydedilecektir.
Ayrıca işlemciye de bir kararlılık testi yapın.

@werloq minidump oluşmayabilir ancak olay görüntüleyicisine kaydedilecektir.
Ayrıca işlemciye de bir kararlılık testi yapın.
İşlemciyi yaklaşık 1.5-2 saat boyunca kararlılık testine soktum ve 95 derece üstüne hiç çıkmadı. Ayriyetten herhangi bir hata da vermedi. Onun dışında olay görüntüleyicisinden hangi kısmı size atmam gerek? Pek anlamadım.

Dosya Ekleri

• OCCT-20240103-201950-PowerSupply.webp
    OCCT-20240103-201950-PowerSupply.webp
    32,9 KB · Görüntüleme: 147