cemkaraca 127

Bilgin
Merhaba. 5 metrelik çoklu priz alacağım ancak 5 metre akım korumalı çoklu priz bulamadığım için şöyle bir çözüm düşündüm. Duvardaki ana prize kaliteli tekli bir akım korumalı priz takıp, buna da 5 metrelik standart bir çoklu priz (Viko vb.) bağlamayı planlıyorum. Çoklu prize Asus TUF laptop, Superbox modem, monitör ve şarj adaptörü gibi çok yüksek güç çekmeyen cihazlarımı bağlayacağım. Duvardaki ilk noktaya taktığım tekli akım korumalı priz, uzatmanın ucundaki tüm bu cihazları voltaj dalgalanmalarından korur mu? Bu sistemi kurmak sizce mantıklı ve güvenli midir?

Teklilerin joule değeri düşük olabiliyor. Yüksek joule değerli bir beşli priz alıp uygun kalınlıkta bir kabloyu ucuna ekleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
1 tane priz alıp 5 metre uzatma takmayı düşünüyorsunuz ya, size diyor ki o priz yerine 3 metre uzatma alın, sonra da gidip 2 metrelik akım korumalı uzatma alın.

Şöyle bir şey buldum sadece bunu kullansam çok sıkıntı olur mu acaba
Bahsettiğiniz ürünler çok güç çeken şeyler değil. Yine de prensip olarak en temel özelliği olan kablo kesitini belirtmeyenlerden uzak dururdum ben olsam.

Mesela toplamda 10 metre bir uzatma istiyorsunuz;
İhtiyacınız olanlar:
  • 1 erkek fiş
  • 1 dişi fiş
  • 7,5 metre 3x2,5 kablo
  • 2,5 metre uzunluğunda beşli akım korumalı priz

Dişi ve erkek fişi kablonun uçlarına takacaksınız, kabloyu tekli uzatma kablosu olarak kullanacaksınız, yani sonra da kabloyu akım korumalı prize takacaksınız.

Veya sadece kabloya erkek fiş takıp diğer ucuyla akım korumalı prizin erkek ucunu kesip birbirine ekleyebilirsiniz.

Veya akım korumalı prizin üstünde gelen kabloyu içini açarak çıkarıp doğrudan istediğiniz uzunlukta kabloyu takabilirsiniz. Eksiz tek parçalı kablo sahibi olursunuz.

Burada önemli olan şey, ek yapacağınız kablonun kalınlığı. Eğer 0,75 kablo kullanırsanız sorun olur ama 1,5 veya 2,5’li kablo kullanırsanız sorun yaşama ihtimaliniz azalır; burada etken ne çalıştıracağınız ve uzatma kablosunun uzunluğu.

Açıkçası Schneider marka akım koruma prizi dışındaki prizlere pek bakmazdım. Evimde 2 tane akım koruma prizi var, biri Schneider, diğeri ise APC (Schneider’in ekonomik ürünleri pazarladığı alt markası)

Kendim de bu tarz işlerin içinde az çok olduğum için birçok markanın ürününü gördüm ve satılan ürünlerin çoğu standart üçlü priz “akım korumalı” adıyla yüksek fiyatlara satılıyor.

Son düzenleme:
Mesela toplamda 10 metre bir uzatma istiyorsunuz;
İhtiyacınız olanlar:
  • 1 erkek fiş
  • 1 dişi fiş
  • 7,5 metre 3x2,5 kablo
  • 2,5 metre uzunluğunda beşli akım korumalı priz

Dişi ve erkek fişi kablonun uçlarına takacaksınız, kabloyu tekli uzatma kablosu olarak kullanacaksınız, yani sonra da kabloyu akım korumalı prize takacaksınız.

Veya sadece kabloya erkek fiş takıp diğer ucuyla akım korumalı prizin erkek ucunu kesip birbirine ekleyebilirsiniz.

Veya akım korumalı prizin üstünde gelen kabloyu içini açarak çıkarıp doğrudan istediğiniz uzunlukta kabloyu takabilirsiniz. Eksiz tek parçalı kablo sahibi olursunuz.

Burada önemli olan şey, ek yapacağınız kablonun kalınlığı. Eğer 0,75 kablo kullanırsanız sorun olur ama 1,5 veya 2,5’li kablo kullanırsanız sorun yaşama ihtimaliniz azalır; burada etken ne çalıştıracağınız ve uzatma kablosunun uzunluğu.

Açıkçası Schneider marka akım koruma prizi dışındaki prizlere pek bakmazdım. Evimde 2 tane akım koruma prizi var, biri Schneider, diğeri ise APC (Schneider’in ekonomik ürünleri pazarladığı alt markası)

Kendim de bu tarz işlerin içinde az çok olduğum için birçok markanın ürününü gördüm ve satılan ürünlerin çoğu standart üçlü priz “akım korumalı” adıyla yüksek fiyatlara satılıyor.
Hocam duvara taktığım üçlü prizin akım korumalı olması daha önemli değil mi? O üçlü prize bir beşli priz takıp öyle uzatsam dediğiniz gibi mi oluyor? Bu arada bu şekilde çok pahalıya denk gelebiliyor. Benim bütçem maksimum 1000 TL.

Hocam duvara taktığım üçlü prizin akım korumalı olması daha önemli değil mi? O üçlü prize bir beşli priz takıp öyle uzatsam dediğiniz gibi mi oluyor? Bu arada bu şekilde çok pahalıya denk gelebiliyor. Benim bütçem maksimum 1000 TL.
Hocam, üçlü priz kısmını anlamadım. Eğer 3x2,5 yazdığım yer için diyorsanız, o üçlü priz demek olmuyor. Karıştı baya.

Hocam, siz bir tane akım korumalı priz alın; 700-800 TL'lik genelde 2,5 metre oluyorlar sanırım. Bir elektrikçiye gidin, ne kadar eksil varsa 3x2,5 kablodan bir uzatma kablosu yaptırın.

Eğer 2,5 metrelik bir akım korumalı priz aldınız diyelim, tahmini 300 TL'ye 2,5 metre uzatma kablosu yaptırabilirsiniz.

Hocam, üçlü priz kısmını anlamadım. Eğer 3x2,5 yazdığım yer için diyorsanız, o üçlü priz demek olmuyor. Karıştı baya.
Ben sırayı kastetti sandım. Siz doğal olarak yaygın akım korumalılar pek kalın kablo kullanmıyor, o yüzden önce kalın kablolu normal uzatma, sonra akım korumalı uzatma diyorsunuz. O ise tersini yapayım, bu sayede duvarda tek priz işgal ederek elde ettiğim tüm prizler akım korumalı olsun diyor.