Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

serbest

Yetkin
Makaleler
1
Fiber internete geçince sorun oluştu. Modeme 1-2 metre uzaklıktayım. Telefonda oyun oynarken falan bir anda internet gidiyor, 1-2 saniye sonra geliyor. Modeme bakıyorum, sıkıntısız çalışıyor. Telefonda tam çekiyor gösteriyor. Oyun oynarken çok sıkıntı oluyor. Nasıl hallederiz?

Fiber internete geçince sorun oluştu. Modeme 1-2 metre uzaklıktayım. Telefonda oyun oynarken falan bir anda internet gidiyor, 1-2 saniye sonra geliyor. Modeme bakıyorum, sıkıntısız çalışıyor. Telefonda tam çekiyor gösteriyor. Oyun oynarken çok sıkıntı oluyor. Nasıl hallederiz?

Sadece oyun oynarken olmuyor. Arada oluyor. Bazen üst üste bazen uzun aralıklarla.

Son düzenleme:
Çözüm
  • Arama çubuğuna, 192.168.1.1 yaz, enter'a tıkla.
  • Kullanıcı adı ve şifre ekranı gelecek, değiştirmediysen, routerin arkasında yazar.
  • Arayüze girdikten sonra sağ yukarda üç çizgiye bas.
  • Ağ ayarı, kablosuz, mesh/band streering kısmına gel, iki ayarın da tikini kapat, kaydet.
  • Daha sonrasında, 2.4 GHz ve 5 GHz için farklı bir isim ver. Router'e uzakta olduğunda 2.4 GHz'e bağlan, yakında olduğunda 5 GHz'e bağlan.
Ex3301 kronik sorunlu bir model, bu şekilde ayarlaman lazım.
Onda da şöyle;

Diyelim ki OLT'de 1:128 çoklama yapıldı, yani 1 kıl 128'e bölündü ve buradan çıkan 128 kıl, cadde/sokak/mahalle de bulunan ve binalara dağıtılacak olan OFSD (fiber saha kabini) veya Yer altı ek kutuları (MUFA)'lara geldi, OFSD veya Mufalara gelen 128 kıl OFSD veya MUFA'larda olan Portlara bağlandı,

Buradan da çıkan Core (fiber kıl) OFDK (senin beyaz dediğin kutu)'ya geldi, burada da Daire sayısına göre PLC Splitter ile bölündü.

Yani: Diyelim ki binanda 8 daire var, sana gelen 1 Core (fiber kıl) 1:8 bölünür (OFSD'den veya MUFA'dan gelen 1 kıl 8 daireye bölünür) ve son kullanıcıya OBK dediğimiz beyaz veya sarı iç mekan fiber kablo ile ONT (senin GPON dediğin cihaz, adı ONT'dir)'a sonlandırma işlemi yaparak son bulur.

Hikaye gibi okuyorum. Az çok bir şeyler de öğrendim diyebilirim. Yani boyle devam edersek ben daha çok sorarım. Son 1 tane sorayım çok merak ettim çünkü. Sizin yerl altı ek kutu dediğiniz MUFAyı internetten baktım. Doğruysa ben bunları yol kenarlarında direklerde görüyorum. Ama çoğu yere düşmüş veya o gelen turuncu kablodan kopmuş şekilde. Koptuguna emin değilim tabii. Onlar sorun olmuyor mu? Çok sordum ama öğrendik bir şeyler.

Hikaye gibi okuyorum. Az çok bir şeyler de öğrendim diyebilirim. Yani boyle devam edersek ben daha çok sorarım. Son 1 tane sorayım çok merak ettim çünkü. Sizin yerl altı ek kutu dediğiniz MUFAyı internetten baktım. Doğruysa ben bunları yol kenarlarında direklerde görüyorum. Ama çoğu yere düşmüş veya o gelen turuncu kablodan kopmuş şekilde. Koptuguna emin değilim tabii. Onlar sorun olmuyor mu? Çok sordum ama öğrendik bir şeyler.
Kopmamıştır, öyle gözüküyordur.

Evet Mufalar yeraltında, Direklere asılı şekilde de durabilir. O Mufaların içinde ek kasetler var. Binalara fiberi dağıtmak için. OLT'den gelen fiberleri MUFA'ya bağlarlar daha sonrasında core(fiber kılları) binalara dağıtırlar.

Evet Mufalar yeraltında, Direklere asılı şekilde de durabilir. O Mufaların içinde ek kasetler var. Binalara fiberi dağıtmak için. OLT'den gelen fiberleri MUFA'ya bağlarlar daha sonrasında Core(fiber kılları) binalara dağıtırlar.

Peki bu fiber ile ne kadar hız veriliyor? T. T da 1000 veriliyor yazmış ama

Evet Mufalar yeraltında, Direklere asılı şekilde de durabilir. O Mufaların içinde ek kasetler var. Binalara fiberi dağıtmak için. OLT'den gelen fiberleri MUFA'ya bağlarlar daha sonrasında Core(fiber kılları) binalara dağıtırlar.

Olabilir yanlış görmüşümdür. Son bir soru sormak istiyorum. Bu fiber ile istediğin kadar hız verebiliyorsun diye biliyorum. Peki neden T. T 1000 Mbps veriyor. Neden 1500 veya 2000 değil? Bir de fiber altyapı olan her yer 1000 Mbps alamıyor diye okudum T. T sitesinde. Ya 100 ya da en fazla 1000 diye.

Olabilir yanlış görmüşümdür. Son bir soru sormak istiyorum. Bu fiber ile istediğin kadar hız verebiliyorsun diye biliyorum. Peki neden T. T 1000 Mbps veriyor. Neden 1500 veya 2000 değil? Bir de fiber altyapı olan her yer 1000 Mbps alamıyor diye okudum T. T sitesinde. Ya 100 ya da en fazla 1000 diye.
Şu

T.T şu anda GPON kartlar üzerinden dağıttı için teknik olarak 2.4Gigabit DL (download) 1.24Gigabit UL (Upload) alınabilir. Fakat T.T Network tarafında hızlar sınırlanır. (Santral tarafında hızlar sınırlanmaz, Merkez tarafından kısıtlanır) Dolayısıyla şu an 1Gigabit teorik DL, 50mbps UL alınabilir. GPON/XGS PON (10G PON) Combo Kartlar darboğaz olmaması için, yükseltme için kullanılıyor fakat GPON üzerinden dağılıyor. Yani, Simetrik değil teknik olarak.

İleride, OLT'lerde, GPON/XGS PON Combo kart yerine tamamen XGS/25G PON combo kartlara geçtiğimizde alacağımız hız 10Gigabit DL, 10Gigabit UL olacaktır Yani simetrik 10Gigabit hız. (25GPON'u upgrade için ve darboğaz olmaması kullanılır, Dağıtım XGS PON üzerinden olur) İşte o zamanda 10G destekleyen ONT ve Router'e ihtiyaç olacak. Zaten GPON ile XGS'nin dalga boyu farklıdır. GPON dalga boyu 1310nm 1490nm iken, XGS PON'da 1577nm 1270nm'dir.

Şu

T. T şu anda GPON kartlar üzerinden dağıttı için teknik olarak 2.4Gigabit DL (download) 1.24Gigabit UL (Upload) alınabilir. Fakat T. T Network tarafında hızlar sınırlanır. (Santral tarafında hızlar sınırlanmaz, Merkez tarafından kısıtlanır) Dolayısıyla şu an 1Gigabit teorik DL, 50Mbps UL alınabilir. GPON/XGS PON (10G PON) Combo Kartlar darboğaz olmaması için, yükseltme için kullanılıyor fakat GPON üzerinden dağılıyor. Yani, Simetrik değil teknik olarak.

İleride, OLT'lerde, GPON/XGS PON Combo kart yerine tamamen XGS/25G PON combo kartlara geçtiğimizde alacağımız hız 10Gigabit DL, 10Gigabit UL olacaktır Yani simetrik 10Gigabit hız. (25GPON'u upgrade için ve darboğaz olmaması kullanılır, Dağıtım XGS PON üzerinden olur) İşte o zamanda 10G destekleyen ONT ve Router'e ihtiyaç olacak. Zaten GPON ile XGS'nin dalga boyu farklıdır. GPON dalga boyu 1310nm 1490nm iken, XGS PON'da 1577nm 1270Nm'dir.

Peki bu T. Telekom'un koyduğu sınırı T. T altyapısı kullanan bir firma uymak zorunda mı yoksa 100 D 100 Upload yapabilir mi?
Bir de benim eski internet için açtığım konulara bir göz gezdirseniz benim için iyi olur. E siz bilirsiniz tabii yine.

Peki bu T. Telekom'un koyduğu sınırı T. T altyapısı kullanan bir firma uymak zorunda mı yoksa 100 D 100 Upload yapabilir mi?
Bir de benim eski internet için açtığım konulara bir göz gezdirseniz benim için iyi olur. E siz bilirsiniz tabii yine.
Evet uymak zorunda. Zaten T.T altyapısını kullanan iss'ler, istelerse de kendileri değiştiremez. Çünkü altyapı sağlayıcısı T.T ve Sınırlamayı NOC dediğimiz network mühendisleri (T.T'de çalışan) yapıyor. Yani Merkez'den yapılıyor.

T.i'nin kendisi istese 1G/1G DL ve UL bile verebilir hatta GPON standartı 2.4Gbit DL, 1.24Gbit UL bile verebilir, OLT Kartlarda yetersizlik yok ise.. Diğer iss'ler buna uyar.