Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

serbest

Yetkin
Makaleler
1
Fiber internete geçince sorun oluştu. Modeme 1-2 metre uzaklıktayım. Telefonda oyun oynarken falan bir anda internet gidiyor, 1-2 saniye sonra geliyor. Modeme bakıyorum, sıkıntısız çalışıyor. Telefonda tam çekiyor gösteriyor. Oyun oynarken çok sıkıntı oluyor. Nasıl hallederiz?

Fiber internete geçince sorun oluştu. Modeme 1-2 metre uzaklıktayım. Telefonda oyun oynarken falan bir anda internet gidiyor, 1-2 saniye sonra geliyor. Modeme bakıyorum, sıkıntısız çalışıyor. Telefonda tam çekiyor gösteriyor. Oyun oynarken çok sıkıntı oluyor. Nasıl hallederiz?

Sadece oyun oynarken olmuyor. Arada oluyor. Bazen üst üste bazen uzun aralıklarla.

Son düzenleme:
Çözüm
  • Arama çubuğuna, 192.168.1.1 yaz, enter'a tıkla.
  • Kullanıcı adı ve şifre ekranı gelecek, değiştirmediysen, routerin arkasında yazar.
  • Arayüze girdikten sonra sağ yukarda üç çizgiye bas.
  • Ağ ayarı, kablosuz, mesh/band streering kısmına gel, iki ayarın da tikini kapat, kaydet.
  • Daha sonrasında, 2.4 GHz ve 5 GHz için farklı bir isim ver. Router'e uzakta olduğunda 2.4 GHz'e bağlan, yakında olduğunda 5 GHz'e bağlan.
Ex3301 kronik sorunlu bir model, bu şekilde ayarlaman lazım.
Yine kablosuz, genel bölüme gel, 2.4GHz ve 5GHz aynı tut tikini kaldır, (fotoda yazan yer) biraz aşağıda "Kablosuz ağ adı" bölümü var, oraya isim yaz. Örnek: 2.4G.
En aşağıda kaydet.

Tekrardan, aynı Ayar'ı 5GHz içinde yap. Onun da isim olarak örnek: 5G yaz.
En aşağıda Kaydet'e bas.

İnternet gidip gelecek;
İki Wi-Fi ayrılmış olacak.

Şu an ayarladım. Ayrıldı ikisi. Yakınken 5I uzakken 2'yi seçiyorum anladığım doğruysa.

Şu an ayarladım. Ayrıldı ikisi. Yakınken 5I uzakken 2'yi seçiyorum anladığım doğruysa.
Aynen öyle. Artık kopmalar olmayacak. Uzakta mısın mesela, 2.4ghz'ye kendin geç, yakında mısın (router'a) 5ghz'ye kendin geç. Çünkü Ex3301 kronik sorunlu. V2 versiyonunu bu yüzden aldı T.T :D sendeki, Part 1.

Aynen öyle. Artık kopmalar olmayacak. Uzakta mısın mesela, 2.4GHz'ye kendin geç, yakında mısın (router'a) 5GHz'ye kendin geç. Çünkü EX3301 kronik sorunlu. V2 versiyonunu bu yüzden aldı T. T :D sendeki, Part 1.

2 Wi-Fi'nin aynı ağda olması mı sorun bunda? Bir de bu uzaklık neye göre? Biz bunu yukarıya koyduk ve tam arada koridorda. Her şekil arada duvar kalıyorda mesafesi nedir?

Bir de bu benim modem dediğim sizin router dediğiniz cihazı değiştirmeme gerek var mı? Sakatsa değiştirelim.

2 Wi-Fi'nin aynı ağda olması mı sorun bunda? Bir de bu uzaklık neye göre? Biz bunu yukarıya koyduk ve tam arada koridorda. Her şekil arada duvar kalıyorda mesafesi nedir?

Bir de bu benim modem dediğim sizin router dediğiniz cihazı değiştirmeme gerek var mı? Sakatsa değiştirelim.
Sorun olmaz, uzaklık değişken. Router'ı değiştirip repeater (menzil genişletici) alırsanız, evin her yerinde çeker veya mesh sistem yapabilirsiniz.

Sorun olmaz, uzaklık değişken. Router'ı değiştirip repeater (menzil genişletici) alırsanız, evin her yerinde çeker veya mesh sistem yapabilirsiniz.

Gerek yoktur ya:) Neyse böyle şu anlık iyi kopma olmuyor. Teşekkür ederim iyi oldu.

Bir şey daha sormak istiyorum. Bu GPON cihazını biz kapalı bir yere koydukta bu internetin hızına etki etmez değil mi?

Son düzenleme:
Bir şey daha sormak istiyorum. Bu GPON cihazını biz kapalı bir yere koydukta bu internetin hızına etki etmez değil mi?
Hayır, hıza hiç bir şekilde etmez, için rahat olsun. ONT cihazı sinyali ethernete dönüştüren alet.
FTTH altyapı, bakır altyapı gibi değildir.
FTTH de ya bağlantı vardır, ya da yoktur. Hız sorunu olmaz.
Hız sorunu olması için, Santraldeki OLT cihazında GPON kartlarda 1:256 ve üzeri çoklama yapılmış olması gereklidir, fakat zaten Santraldeki OLT kartlarda genelde GPON/XGS PON Combo kart kullandıkları için, hız sorunu olmuyor.
Kısaca: Hiç bir sıkıntı olmaz.

Hayır, hıza hiçbir şekilde etmez, için rahat olsun. ONT cihazı sinyali Ethernet'e dönüştüren alet.
FTTH altyapı, bakır altyapı gibi değildir.
FTTH de ya bağlantı vardır, ya da yoktur. Hız sorunu olmaz.
Hız sorunu olması için, Santraldeki OLT cihazında GPON kartlarda 1:256 ve üzeri çoklama yapılmış olması gereklidir, fakat zaten Santraldeki OLT kartlarda genelde GPON/XGS PON Combo kart kullandıkları için, hız sorunu olmuyor.
Kısaca: Hiçbir sıkıntı olmaz.

Anladım gibi bir şeyler. Sağ olun tekrardan.

Anladım gibi bir şeyler. Sağ olun tekrardan.
Ben biraz teknik anlatırım :D daha detaylı anlatayım anlayacaksın;

Santrallerde OLT dediğimiz fibere sinyali veren cihaz var. Bu OLT'lerde 16-20 arasında port ve her porta çoklama (fiber kıl'a bölünme) yapılır. Bu OLT cihazında kullanılan PON kartı, Eğer sadece GPON olur ise ve 1:256 olur ise (yani 1 kıl 256'ya bölünürse) hız sorunu olabilir.

Fakat T.T OLT Kartlarda GPON/XGS PON Combo kartlar kullandığı için, Yani Modulasyon combo kart kullandığı için, (upgrade/yükseltme) Çoklamayı fazla da yapsa, ONT'ler beslendiği için Hız sorunu olmuyor.

Ben biraz teknik anlatırım :D daha detaylı anlatayım anlayacaksın;

Santrallerde OLT dediğimiz fibere sinyali veren cihaz var. Bu OLT'lerde 16-20 arasında port ve her porta çoklama (fiber kıl'a bölünme) yapılır. Bu OLT cihazında kullanılan PON kartı, Eğer sadece GPON olur ise ve 1:256 olur ise (yani 1 kıl 256'ya bölünürse) hız sorunu olabilir.

Fakat T. T OLT Kartlarda GPON/XGS PON Combo kartlar kullandığı için, Yani Modulasyon combo kart kullandığı için, (upgrade/yükseltme) Çoklamayı fazla da yapsa, ONT'ler beslendiği için Hız sorunu olmuyor.

Anladım gibi vallahi. Tabii terimleri, cihazları bilmediğim için mantığı bildim gibi. Peki bizim binada bulunan beyaz kutu bu hikayede neresi oluyor?

Anladım gibi vallahi. Tabii terimleri, cihazları bilmediğim için mantığı bildim gibi. Peki bizim binada bulunan beyaz kutu bu hikayede neresi oluyor?
Onda da şöyle;

Diyelim ki OLT'de 1:128 çoklama yapıldı, yani 1 kıl 128'e bölündü ve burdan çıkan 128 kıl, cadde/sokak/mahalle de bulunan ve binalara dağıtılacak olan OFSD (fiber saha kabini) veya Yer altı ek kutuları (MUFA)'lara geldi, OFSD veya Mufalara gelen 128 kıl OFSD veya MUFA'larda olan Portlara bağlandı,

Buradan da çıkan core (fiber kıl) OFDK (senin beyaz dediğin kutu)'ya geldi, burada da Daire sayısına göre PLC Splitter ile bölündü.

Yani: diyelim ki binanda 8 daire var, sana gelen 1 core (fiber kıl) 1:8 bölünür (OFSD'den veya MUFA'dan gelen 1 kıl 8 daireye bölünür) ve son kullanıcıya OBK dediğimiz beyaz veya sarı iç mekan fiber kablo ile ONT (senin gpon dediğin cihaz, adı ONT'dir)'a sonlandırma işlemi yaparak son bulur.