Detaylar
Kim cevapladı?Charles Smith
Üstün
- Makaleler
- 3
Ayni sey li ion bisiklet bataryalari icin gecerli midir?
Ben tamamen bitmesine izin vermeden sarja takiyordum ancak tamamen dolmasina izin veriyordum. Bir bucuk yildir boyle kullandim ve şu an menzil eskiye gore 10 km daha az. Ayrica batarya performans olarak daha kotu artik. Bu menzilden bagimsiz bir sey. Motora verebildigi guc ile alakali ancak anlatmaya gerek yok.
Ben tamamen bitmesine izin vermeden sarja takiyordum ancak tamamen dolmasina izin veriyordum. Bir bucuk yildir boyle kullandim ve şu an menzil eskiye gore 10 km daha az. Ayrica batarya performans olarak daha kotu artik. Bu menzilden bagimsiz bir sey. Motora verebildigi guc ile alakali ancak anlatmaya gerek yok.
Yukarıda Haluk da söylemiş, bu kısımda ufak bir hata var. 20 altı ve 80 üstü haricindeki durumlarda tak-çıkar sayısı güncel telefonlarda etkilemiyor, ister gün içinde 1 sefer 20-80 yap ister 3 sefer 60-80 yap aynı.Bazı kişiler şartları her %50-60 olduğunda tekrar şarjı fuller. Bu yanlış.
Onun haricinde güzel rehber olmuş, bir de moderasyona rapordan şarj hızını da ekletmeni öneririm. Ben mesela geceleri yatacakken kablosuz istasyona hızlısı kapalı koyuyorum, 5W ile şarj ediyorum. Hızlı şarjın çalışma mantığı pile Ibrahimovic gibi abanmaya dayalı olduğu için sürekli kullanımda olumsuz etkilediği bir gerçek.
Bir de şu da eklenebilir, orijinal adaptör. Maaşesef ülkemizde biraz da bütçe meselesinden dolayı aşırı göz ardı edilen bir durum bu, ne olursa olsun orijinal adaptör kullanımına özen gösterilmeli, hatta bana sorarsanız kendi markasının dışına çıkılmamalı bile. Çünkü mesela gidip Ugreen'den ya da Anker'den GaN kaliteli bir tane alırsın evet, gayet şarj da edersin her marka telefonunu. Ancak asıl ayrıntı burada, her marka. Senin spesifik marka telefonuna göre tasarlanmıyor, markanın şarj cihazı ise ona göre hesaplanıyor ki aynı W hızlı şarjı sunan markalar arasında bile çok farklı değerler olabiliyor, biri 5V 3A ile 15W veriyor biri 9V 1.67A ile.
Tekrardan eline sağlık diyorum ama, çok eleştiriyor gibi durmasın da
Ha bir de şu dipnotu da ekleyeyim, bütün lityum bataryaların tasarımları gereği %0 oldukları zaman bir daha asla şarj olamama ihtimali vardır, 0'a indirmeyin
Evet geçerlidir. Ek olarak da lityum bataryaların ömrü üretildiği saniye başlar, sen onu gram kullanmasan bile o menzil kaybını yaşayacaktın zaten.Ayni sey li ion bisiklet bataryalari icin gecerli midir?
Smmmhunter
Üstün
Spigen, Anker, Ugreen gibi üreticilerin değerleri orijinal adaptörlere çok yakın olduğundan daha uyguna onlar da tercih edilebilir. Burada orijinal adaptör ibaresinden fazla kaliteli adaptör denilebilir.Orijinal şarj adaptörü kullanmaya dikkat etmenizi öneriyorum onun dışında güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Yakın ama yine de birebir değil hocam, bir de onlar universal tasarlanıyorlarken marka kendi bataryasının davranışlarını biliyor, ona göre yapıyor adaptörünü de. Bütçe olduğu sürece kendi adaptörü daha tercih edilebilir bence o yüzden. Samsung'da zaten bir tek 45 biraz tuzlu, 25'liği 500 lira ki telefon fiyatının yanında hesabı yapılacak bir para değil pek.Spigen, Anker, Ugreen gibi üreticilerin değerleri orijinal adaptörlere çok yakın olduğundan daha uyguna onlar da tercih edilebilir. Burada orijinal adaptör ibaresinden fazla kaliteli adaptör denilebilir.
Rehber fena değilmiş ben %100'e kadar doldurma kararımdan devam edeceğim.
DefenderNinja
Yetkin
Bugün sizlere akıllı telefonlarımızın batarya ömrünü nasıl uzatırız onu göstereceğim. Ayrıca bu yöntemler bayağı işe yarıyor, bendeki Galaxy S2, bu yöntemlere uyularak kullanıldı ve batarya ömrü hala iyi bir düzeyde.
Neyse lafı uzatmadan bazı yöntemlere bir göz atalım.
Telefonu en fazla %80-%90 şarj edin.
Bayarya ömrünü bitiren birincil faktör batarya döngüsüdür. Çoğu batarya aşağı yukarı ortalama 500 civarı döngü sayısına sahiptir.
Yani telefonu her %0-20'den %100 seviyesine şarj ettiğinizde hem 1 döngü gider, hem de batarya ısınıp strese girer ve bu da batarya ömrünü düşürür. Böyle bir kullanımda batarya iki sene sonra kapasitesini kaybetmeye başlayabilir.
Ancak telefonu %20'den %80, 90 seviyesine şarj ederseniz bir döngünün yaklaşık %30'unu kullanmış olursunuz. Yani bu yöntem ile döngüsel açıdan batarya ömrü neredeyse 3.3 kat daha uzun olur. (diğer koşullar sonucu değiştirebilir.)
Telefonun şarj seviyesini %10-%20 altına düşürmemeye özen gösterin
Telefonu %20'nin altında şarja takmak döngüyü hızlandırır.
Bataryayı %20'den aşağıda kullanmak bataryayı strese sokar, aynı zamanda cihaz performansını da düşürür.
Telefonu aşırı yüksek veya aşırı düşük sıcaklıklara maruz bırakmayın
Aşırı yüksek veya aşırı düşük sıcaklıklar batarya için tehlikelidir.
Aşırı yüksek (55-60 ve üstü) veya aşırı düşük (10-5 veya altı) sıcaklıklar bataryanın kimyasal yapısına etki edebilir ve hücrelerin küçük bir kısmını öldürüp batarya ömrünü azaltabilir.
Olabildiğince az şarja takmayı deneyin
Bazı kişiler şartları her %50-60 olduğunda tekrar şarjı fuller. Bu yanlış. Telefon sıklıkla şarj edildiği için bataryayı daha fazla kullanacak. Ancak günde bir kere veya iki günde bir şarja takarsanız telefon bu senaryoya göre bataryayı optimize edecek ve bataryayı daha verimli kullanacaktır. Telefondaki pil ve optimizasyon yöneticisinin yetkisini kaldırmak da bir seçenek.
Batarya koruma modlarını kullanın
Samsung, Apple, Xiaomi gibi büyük markalar genelde bu modlara sahiptirler. İsteseniz bataryanın maksimum şarj olma yüzdesini belirli bir seviyeye kadar ayarlayabilirsiniz (Samsung ve Apple'da olduğu gibi), böylece batarya döngüsünü aşmamış olursunuz. İsterseniz de batarya seviyesi %20'nin altında iken veya %80'in üstünde iken şarj hızını düşürebilirsiniz (Xiaomi'de olduğu gibi), böylece batarya strese girmez ve %100 şarj edilse bile tam döngü gitmez.
Hızlı şarj kullanmayın
Hızlı şarj, bataryayı ısıtır ve ek strese sokar, gerekmedikçe 25W üstü hızlardan kaçının.
Bu yöntemler ile batarya ömrünü kesin olarak 2-3 kat daha da uzatabilirsiniz. Kaliteli ve sağlam bir batarya ise ömrü çok daha uzun olur.
Ben kendi deneyimlerimi burada size aktardım, kendiniz eklemek istedikleriniz varsa belirtebilirsiniz.
İyi sosyaller.
Çok iyi konu.
Çoğu batarya aşağı yukarı ortalama 500 civarı döngü sayısına sahiptir.
Bir de şu iki ifade takıldı kafama, sayıların kaynağı varsa memnuniyetle okurum. Eğer 500 döngüye sahipse benim evdeki 24+ hariç tüm telefonlar tost olmalı daYani bu yöntem ile döngüsel açıdan batarya ömrü neredeyse 3.3 kat daha uzun olur. (diğer koşullar sonucu değiştirebilir.)
0xraptoRwave
Üstün
Onlar kullanılabilir tabii hocam ayrı ayrı marka ismi vermek istemedim. No name ürünler kullanılmamalı.Spigen, Anker, Ugreen gibi üreticilerin değerleri orijinal adaptörlere çok yakın olduğundan daha uyguna onlar da tercih edilebilir. Burada orijinal adaptör ibaresinden fazla kaliteli adaptör denilebilir.
Smmmhunter
Üstün
Hem de çok tuzlu hocam. Spigen'in 45W adaptörü şu an da 300TL. Ayrıca o adaptörün biraz Samsung özelinde yapıldığını düşünüyorum. Çünkü adaptörde PPS 2.0 haricinde hiçbir standarda yer verilmemiş.Yakın ama yine de birebir değil hocam, bir de onlar universal tasarlanıyorlarken marka kendi bataryasının davranışlarını biliyor, ona göre yapıyor adaptörünü de. Bütçe olduğu sürece kendi adaptörü daha tercih edilebilir bence o yüzden. Samsung'da zaten bir tek 45 biraz tuzlu, 25'liği 500 lira ki telefon fiyatının yanında hesabı yapılacak bir para değil pek.
Elektronik Konu 'Spigen 45W GaN USB-C Adaptör 299TL'
PPS 2.0 destekli mis gibi bir adaptör. Tek cihaz takılıyken 45W, iki cihaz takılıyken 25W+20W güç veriyor.
Zaten GaN adaptör olduğundan oldukça küçük. Üründe ayrıca 6 sene garanti var.
Hepsiburada'da yeni hesap açıp SELAM100 kodu ile 100TL indirim ve 1TL'ye Premium alıp kargoyu da bedava yapın.
Çok önemli olmasa da Premium ile 1 ay BluTV ve yüzde 3 para iadesi veriyor.
Zaten GaN adaptör olduğundan oldukça küçük. Üründe ayrıca 6 sene garanti var.
Hepsiburada'da yeni hesap açıp SELAM100 kodu ile 100TL indirim ve 1TL'ye Premium alıp kargoyu da bedava yapın.
Çok önemli olmasa da Premium ile 1 ay BluTV ve yüzde 3 para iadesi veriyor.
- Smmmhunter
- 299tl adaptör spigen
- Forum: Sonlanan İndirim ve Kampanyalar