Termal macun değişimi sonrası Nitro 5 AN515-55'te mavi ekran hatası

brckfrc

Başarılı
Merhaba.

Laptopımın modeli Acer Nitro 5 AN515-55 (Parça Numarası: NH.Q7JEY.001). Genel olarak i5-10300H, GTX 1650 Ti, 16 GB DDR4 RAM ve 1+0.5 TB M.2 SSD'den oluşan bir depolaması bulunuyor.

Dün termal macun değişimi yaptım. Ancak bilgisayarı açmaya çalıştığımda "bilgisayarınız Düzgün Başlatılamadı" hatası aldım. Birkaç deneme sonrasında Güvenli Mod ile açabilmeyi başarıp 1650 Ti'ın sürücüsünü kaldırıp tekrar açmayı denedim, yine birkaç deneme sonrası ancak açıldı, onun dışında siyah ekran. Yalnızca ekran kartını devre dışı bıraktığım zaman açılıyordu.

Forumda birkaç konuyu gezdikten sonra Windows'u baştan kurmaya karar verdim. Windows'tan önce; BIOS'u tekrar kurdum, peşinden yeni Windows'ta DISM ve Memtest86 ile kontrol ettim, sorun çıkmadı. Sıra ekran kartına geldi, driverını kurarken ekran dondu, biraz beklesem de geri gelmedi. Kapatıp tekrar açtığımda 2 kez siyah ekranla karşılaştım, bu süreçte ben görmesem de mavi ekran verip DMP dosyası kaydetmiş. Onları da ekliyorum.

Bu ikisi dışındaki DMP dosyaları hatırladığım kadarıyla yine ekran kartını aktif duruma getirmeye çalışırken oldu. Ancak devre dışı şeklinde kullanmaya devam edeceksem de pek bir anlamı yok gibi. Bu nedenle çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

minidump dosyaları

Son düzenleyen: Moderatör:
Probleminizden tam olarak emin olmamakla beraber ekran kartınızda donanımsal bir arıza olmuş gibi gözüküyor. Daha önce benim de başıma böyle bir durum geldi. Driver'ı ne kadar kurmak istesem de driver kurulurken sürekli mavi ekran ve siyah ekran alıyordum. Güvenli modda kartı devre dışı bıraktığımda bilgisayar açılıyordu. Linux ile durumu test etmek istedim. Linux üzerinden ekran kartı benchmark programı çalıştırdım fakat yine hata aldım. Macun değişimi yaparken çıplak elle parçalara dokundunuz mu? Değişim yaparken pil hâlâ takılı mıydı?

Pilin kablosunu çıkarmıştım ama parçalara ne kadar az dokunmaya çalışsam da statik elektriğe karşı maalesef bir önlem almamıştım.

Pilin kablosunu çıkarmıştım ama parçalara ne kadar az dokunmaya çalışsam da statik elektriğe karşı maalesef bir önlem almamıştım.
Umarım haksız çıkarım çünkü gerçekten illet bir problem. Başıma geldiği için kimsenin yaşamasını istemiyorum. Sırf bu yüzden bilgisayarı çok daha düşük bir fiyattan satmak zorunda kaldım. UMA işlemi yapıldı ve ekran kartı tamamen donanımsal olarak devre dışı bırakıldı. Siz de linux ile GPU Benchmark yapmayı deneyebilir misiniz?

Termal macun değişiminden önce kasayı açarken cihazın adaptör kablosunu çıkartıp açtınız değil mi ? kablo takılı olmaması lazım. Bütün bu işlemleri yaparken de statik elektriğiniz içinde bileklik kullanmanız lazım ve işlemi yaptığınız masa da plastik yün elektriklenebilen ürünler olmaması lazım.

Kasayı açtıktan sonra ilk işiniz de pilin soketini çıkartmak olacak daha sonra da soğutucu blok ve fanların varsa vidasını açıp blok kısmını yavaşça plastik pena veya plastik esd korumalı kalemle kaldırmanız lazım. Termal padler varsa zarar vermemeniz lazım.

Eski macunu ve kalıntıları temizlerken de bastıra bastıra değil narince temizlemek lazım. Pamuklı iplik bırakan şeyler olmaz çünkü diyotlar dirençler çok küçük takılabilir bozabilir yerinden kopartabilirsin. Muhtemelen cihazında böyle bir sıkıntı oldu gibi duruyor.

UMA gerekli bir işlem mi acaba bilmediğimden soruyorum. Aygıt yöneticisinde devre dışı olarak kalmaya devam ederse diğer parçalara zarar verme riski vs. mi var?
Linux tavsiyesi için de teşekkürler yarın müsait bir zamanda deneyeceğim.

Bileklik kısmı hariç dediğiniz gibi yapmaya çalıştım. Yine de bahsettiğiniz gibi küçük parçalara takılma ya da basınç gibi sebeplerle bence de donanımsal gibi görünüyor. Çözümü için bir yol var mıdır?

Gerekli bir işlem değil fakat satarken gerekiyor (Müşteri bilinçsiz bir şekilde güncellemeye çalışıp hata alabilir). Devre dışı olarak kullanabilirsiniz. Ben uzun süre o şekilde kullandım. Bir daha ki sefere macun değişimi yaparken mutlaka eldiven takın, pili çıkarın ve çıkardıktan sonra cihazdaki gücün tamamen gitmesi için açma tuşuna basın. Ayrıca macun temizliği yaparken bastırmayın, saf alkol dışında bir şey ile temizlemeyin. Peçete yerine mikrofiber bez tercih edin. Blok vidalarını fazla sıkmaya çalışmayın, gevşek de bırakmayın.

Ne kadar izlesek, okusak da şahsen tecrübe etmeden bazı şeyler öğrenilmiyor maalesef. Keşke daha az masraflı bir şekilde öğrenseydim.. Teşekkürler

İçini açıp tek tek bakmak lazım. Arızalı parça varsa ölçülür bulunur mutlaka. Belki gpu komple gitti o durumda da geri dönüşü yok malesef. Ya arkadaşın dediği gibi uma yapılacak yani donanımsal olarak ekran kartı komple kapatılacak ya da gpu alınacak sıfır olarak revork bga ile yenisi yerine takılacak. Ha bu cihaz için de o kadar işçiliğe paraya değer mi ? bence değmez.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…