Termal macun değişimi sonrası Nitro 5 AN515-55'te mavi ekran hatası

brckfrc

Başarılı
Merhaba.

Laptopımın modeli Acer Nitro 5 AN515-55 (Parça Numarası: NH.Q7JEY.001). Genel olarak i5-10300H, GTX 1650 Ti, 16 GB DDR4 RAM ve 1+0.5 TB M.2 SSD'den oluşan bir depolaması bulunuyor.

Dün termal macun değişimi yaptım. Ancak bilgisayarı açmaya çalıştığımda "bilgisayarınız Düzgün Başlatılamadı" hatası aldım. Birkaç deneme sonrasında Güvenli Mod ile açabilmeyi başarıp 1650 Ti'ın sürücüsünü kaldırıp tekrar açmayı denedim, yine birkaç deneme sonrası ancak açıldı, onun dışında siyah ekran. Yalnızca ekran kartını devre dışı bıraktığım zaman açılıyordu.

Forumda birkaç konuyu gezdikten sonra Windows'u baştan kurmaya karar verdim. Windows'tan önce; BIOS'u tekrar kurdum, peşinden yeni Windows'ta DISM ve Memtest86 ile kontrol ettim, sorun çıkmadı. Sıra ekran kartına geldi, driverını kurarken ekran dondu, biraz beklesem de geri gelmedi. Kapatıp tekrar açtığımda 2 kez siyah ekranla karşılaştım, bu süreçte ben görmesem de mavi ekran verip DMP dosyası kaydetmiş. Onları da ekliyorum.

Bu ikisi dışındaki DMP dosyaları hatırladığım kadarıyla yine ekran kartını aktif duruma getirmeye çalışırken oldu. Ancak devre dışı şeklinde kullanmaya devam edeceksem de pek bir anlamı yok gibi. Bu nedenle çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

minidump dosyaları

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne kadar izlesek, okusak da şahsen tecrübe etmeden bazı şeyler öğrenilmiyor maalesef. Keşke daha az masraflı bir şekilde öğrenseydim. Teşekkürler.
Geçmiş olsun, ben de 2 gün sonra termal macun değiştirmeyi düşünüyorum. Konuyu görünce biraz tırstım açıkçası umarım başarılı bir şekilde değiştirebilirim.

Teşekkürler hocam. Güvendiğim bir arkadaşa baktırıp, gelişmeleri konuya ekleyeceğim ki konuyu görenler ihmalkârlık yapmasın.

Geçmiş olsun, ben de 2 gün sonra termal macun değiştirmeyi düşünüyorum. Konuyu görünce biraz tırstım açıkçası umarım başarılı bir şekilde değiştirebilirim.
Teşekkürler. Uyarıları dikkate almanız yeterli

Merhaba,

3 dosyan aşağıdaki gibi:

[CODE highlight="5"]DRIVER_VERIFIER_DMA_VIOLATION (e6)
An illegal DMA operation was attempted by a driver being verified.
Arguments:
Arg1: 0000000000000026, IOMMU detected DMA violation.
Arg2: 0000000000000000, Device Object of faulting device.
Arg3: 000000000045c9d6, Faulting information (usually faulting physical address).
Arg4: 0000000000000006, Fault type (hardware specific).
[/CODE]

Dosyada soruna sebep olan şey belli değil. Microsoft'un değimiyle bu sürücü doğrulayıcı sırasında oluşan bir dosyadan ibaret ama öyle de değil.

Aslına bakarsan bu garip bir dosya çünkü sürücü Doğrulayıcı aslında çalışmıyorken de atılabiliyor Microsoft'un söylediğinin aksine. Bunun nedeni Windows 10 1809+ sistemlerde DMA Korumasının otomatik olarak etkinleştirilmesidir.

Bu mavi ekran hatası kısaca neredeyse yalnızca sürücü kaynaklı oluyor ancak sürücü Doğrulayıcı'nın DMA Doğrulama seçeneği kullanılarak sorunlu sürücüler tespit edilemezse yani şu an bizim yaşadığımız sorun:

Kod:
0: kd> !devobj 0000000000000000
Device object 0000000000000000 not found

Bu durumda BIOS Update yapabilirsin. Sistem ve BIOS bilgilerine de erişemiyorum ne yazık ki:

Kod:
7: kd> !sysinfo machineid
sysinfo: could not find necessary interfaces.
sysinfo: note that mssmbios.sys must be loaded (XPSP2+).

DMA, yani yukarıda ilgili linki bıraktığım işlev de doğrudan Bellek Erişimi anlamına geliyor ve G/Ç cihazları -Ekran kartın olabilir.- tarafından işlemci olmada RAM'e erişmek için kullanılıyor. Bu durum kötü amaçlı yazılımlar tarafından suistimal edilebildiği için DMA Koruması bu tür sorunlara karşı çıkarılanbir korumadır.

Neden ekran kartı dediğimi de diğer dosyandan anlıyoruz:

[CODE highlight="2,3"]DPC_WATCHDOG_VIOLATION (133)
The DPC watchdog detected a prolonged run time at an IRQL of DISPATCH_LEVEL
or above.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, A single DPC or ISR exceeded its time allotment. The offending
component can usually be identified with a stack trace.
Arg2: 0000000000000501, The DPC time count (in ticks).
Arg3: 0000000000000500, The DPC time allotment (in ticks).
Arg4: fffff8042071d340, cast to nt!DPC_WATCHDOG_GLOBAL_TRIAGE_BLOCK, which contains
additional information regarding this single DPC timeout
[/CODE]

İşaretlediğim noktaya iyi bak. Sürücüler DPC yaptıkları zaman kısa bir sürelik zamanları olur. İşaretlediğim noktada sistemin uyarısı da şu ki; bir Ertelenmiş Yordam Çağrısının (DPC) özellikle DISPATCH_LEVEL veya üzeri olarak bilinen yüksek IRQL konumunda beklenenden daha uzun süre yürütüldüğü.. Bu uzun yürütme süresi sistem kararsızlığına ve haliyle sistem çökmesine yol açar.

DPC dediğimiz şey ne bizim?

[CODE highlight="1"]Current DPC: nvlddmkm+0x110B0C (Normal DPC)
Debugger Saved IRQL: 13
Cumulative DPC Time Limit: 0.000 seconds
Current Cumulative DPC Time: 0.000 seconds
Single DPC Time Limit: 0.000 seconds
Current Single DPC Time: 0.000 seconds
dt nt!_ISRDPCSTATS fffff8042070d660
IsrActive: TRUE
[/CODE]

Ekran kartın.

İlk parametrede sistemin de dediği gibi :

"A single DPC or ISR exceeded its time allotment."

DPC'ler, genellikle donanım kesmeleri veya diğer sistem olayları tarafından başlatılan düşük öncelikli görevleri yerine getiren rutinleri ifade ediyorlar. Öte yandan, ISR dediğimiz şey de donanım kesmelerine yanıt olarak yürütülür ve donanım aygıtlarından gelen sinyalleri doğrudan ele alıyor.

Bu rutinlerden biri kendisine ayrılan yürütme süresini aştığında, sistem kararsızlığına ve sistem çöküşüne yol açar.

Kod:
 0: Normal  : 0xffffa908556dc7e0 0xfffff8041ff68430 nt!KiLogSingleDpcSoftTimeoutEvent
 0: Normal  : 0xffffa90861a37f58 0xfffff8041fdb24b0 nt!IopPassiveInterruptDpc
 0: Normal  : 0xffffa9086a7020e0 0xfffff8045993b904 nvlddmkm
 0: Normal  : 0xffffa9085e3f4d38 0xfffff80438282db0 HDAudBus!HdaController::CodecDpc
 0: Normal  : 0xffffa9085a3eb6e8 0xfffff804376d4b00 dxgkrnl!DpiFdoDpcForIsr
Failed to read DPC at 0xffffa9085e373768

“dxgkrnl!DpiFdoDpcForIsr” çağrısından da gördüğün üzere bu sorunun tek suçlusu ekran kartın.

Dosyada sürücüsü eski duruyor:

Kod:
7: kd> lmvm nvlddmkm
Browse full module list
start             end                 module name
fffff804`59120000 fffff804`5a91f000   nvlddmkm T (no symbols)         
    Loaded symbol image file: nvlddmkm.sys
    Image path: \SystemRoot\System32\DriverStore\FileRepository\nvacegpu.inf_amd64_efe127e721dd1bb8\nvlddmkm.sys
    Image name: nvlddmkm.sys
    Browse all global symbols  functions  data
    Timestamp:        Sun Jul  5 22:10:55 2020 (5F0225BF)
    CheckSum:         0178E2DB
    ImageSize:        017FF000
    Translations:     0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
    Information from resource tables:

Ama sık sık denediğin için sürücü temelli bir hata olduğunu da düşünmüyorum. Bu hata Laptop özelinde genelde donanımsal hata olarak ortaya çıkıyor.

Sistemi geçici süre akıcı şekilde kullanmak için NVIDIA kartını devre dışı bırak. Ben sorunun termal macun işleminden olduğunu düşünüyorum çünkü daha önce buna benzer çokca sorun gördüm. Bilen birine sistemini emanet edip termal macun işini gözden geçirip halletmesini iste. Sonucu yazarsın.

Yıllar sonra güncelleme: Sorunun üzerine çok gitmedim. Ubuntu’da sürücü, Windows’ta ise görüntü sorunları yaşamaya devam ettim. Zamanla donanımsal arızanın ilerlediğini fark ettim ve Nvidia kart tamamen çalışmaz oldu. Bilgisayarı kardeşime verdim. Şu an Windows’ta Nvidia kart kapalı şekilde, yalnızca dahili Intel UHD ile kullanılıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…