matterzi

Becerikli
Yer
İstanbul
Günaydın herkese,
Laptopta termal macun yeniledim. İlk test ettiğimde sıcaklıklar normalden daha yüksekti. 1 gün sonra test ettiğimde işlemci sıcaklığı ciddi derecede düşmüş, ekran kartı sıcaklığı eskisinden 1 2 derece daha sıcaktı.

Bu neden olur? Ekran kartı macununun oturması daha uzun sürdüğünden olabilir mi? (Thermal Grizzly kullandım).

Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl uyguladığında önemli. "bol, bol süreyim de az ısınsın." gibi durumda macun, iletkenliğini kullanamaz.

Fanlarının durumu, işlemci fanının durumu(düzgün oturtulması gibi.)

Normal bir sekilde sürdüm hocam islemci 10 derece düştü ama ekran kartı mesela 1 2 derece yuksek onu anlamadim nerede hata yaptım. Daha macun dağılmadı, oturmadi gibi geliyor olabilir mi?

Günaydın herkese,
Laptopta termal macun yeniledim. İlk test ettiğimde sıcaklıklar normalden daha yüksekti. 1 gün sonra test ettiğimde işlemci sıcaklığı ciddi derecede düşmüş, ekran kartı sıcaklığı eskisinden 1 2 derece daha sıcaktı.

Bu neden olur? Ekran kartı macununun oturması daha uzun sürdüğünden olabilir mi? (Thermal Grizzly kullandım).
Termal macun sürerken tek bir tırnak boyu bile sürseniz yeterli olacaktır. Fazla sürmeniz fazla soğuyacağı anlamına gelmez hatta sistemi bozma ihtimaliniz de var. Çok dikkatli olunması gereken bir şey. Laptoplar daha küçük cihazlar olduğu için tırnak boyu ya da sadece bir damla şeklinde sürmeniz yeterli olacaktır. Bir de sürdükten sonra sakın yedirmeyin, en ufak bir hatanızda anakartı bozma ihtimaliniz de var.

Fazla sürmenin zararı yok, en fazla dışarı taşar. Zaten yalıtkan madde.
Laptop için PTM 7950 kullanılıyor, bu taşmayı engellemek için. Ama laptop bölümündeki konular taşındığı için her kullanıcıya tekrar tekrar yazmamız gerekiyor.

Artı -2 Eksi
Laptoplardaki gibi CPU ve GPU üzerinde IHS (ısı yayıcı) olmayan yerlerde katı kıvamlı macun kullanmak gerekir çünkü macun çıplak zeminde IHS üzerinde durduğu gibi sağlam durmaz. Thermal Grizzly'de Kryonaut modeli hariç, ki o bile bazen bu duruma düşebiliyor, diğer modelleri laptoplarda kullanmamak gerekiyor. Bunun sebebi kıvamı ince olan macunların çıplak die üzerinde tutunamayıp pump-out dediğimiz olayı yaşaması ve macunun sürüldüğü yerin dışına çıkarak etrafa taşması. Bunun çözümü PTM 7950 gibi faz değiştirebilen termal pedler kullanmak ancak onların da performansı sınırlı oluyor. Performans odaklı çözüm ise alabileceğiniz en katı kıvamlı macunu almak. Tavsiye isterseniz verebilirim.

Laptoplardaki gibi CPU ve GPU üzerinde IHS (ısı yayıcı) olmayan yerlerde katı kıvamlı macun kullanmak gerekir çünkü macun çıplak zeminde IHS üzerinde durduğu gibi sağlam durmaz. Thermal Grizzly'de Kryonaut modeli hariç, ki o bile bazen bu duruma düşebiliyor, diğer modelleri laptoplarda kullanmamak gerekiyor. Bunun sebebi kıvamı ince olan macunların çıplak die üzerinde tutunamayıp pump-out dediğimiz olayı yaşaması ve macunun sürüldüğü yerin dışına çıkarak etrafa taşması. Bunun çözümü PTM 7950 gibi faz değiştirebilen termal pedler kullanmak ancak onların da performansı sınırlı oluyor. Performans odaklı çözüm ise alabileceğiniz en katı kıvamlı macunu almak. Tavsiye isterseniz verebilirim.
Ne önerirsiniz hocam

Bence içini açıp tekrar bakın hocam. Ben de benzer bir olay yaşamıştım. İçini açıp bakınca gördüm ki bakır boruların vidasını fazla sıkmışım ve hem ekran kartının hem de işlemcinin üzerindeki macun kenarlara taşmış, ortada bir şey kalmamış.
Ekran görüntüsü 2025-08-22 104639.webp Ekran görüntüsü 2025-08-22 104701.webp

Bu arada ben bu mükkemmel işçiliği yaptığım sırada VRAM'lerin üzerindekinin thermal putty olduğunu bilmiyordum o yüzden termal macun sürdüm. Sıkıntı yaratır mı?

Bence içini açıp tekrar bakın hocam. Ben de benzer bir olay yaşamıştım. İçini açıp bakınca gördüm ki bakır boruların vidasını fazla sıkmışım ve hem ekran kartının hem de işlemcinin üzerindeki macun kenarlara taşmış, ortada bir şey kalmamış.
Eki Görüntüle 176292Eki Görüntüle 176293

Bu arada ben bu mükkemmel işçiliği yaptığım sırada VRAM'lerin üzerindekinin thermal putty olduğunu bilmiyordum o yüzden termal macun sürdüm. Sıkıntı yaratır mı?
Putty yerine macun sürülmez, tabii ki de sıkıntı olur. Macunun görevi çok daha ince, gözle görülemeyen boşlukları kapatmak iken putty 2-3mm'e kadar olan boşlukları kapatabiliyor ve ona göre tasarlanıyor.

Putty yerine macun sürülmez, tabii ki de sıkıntı olur. Macunun görevi çok daha ince, gözle görülemeyen boşlukları kapatmak iken putty 2-3mm'e kadar olan boşlukları kapatabiliyor ve ona göre tasarlanıyor.
Peki bu aşırı ciddi bir şey mi (Mesela işlemci soğutucunun bakır kısmındaki istickerı sökmeden monte etmek ve kullanmak gibi) yoksa yine çalışır ancak 10-15 derece daha sıcak çalışır gibi bir şey mi? Neredeyse 1 yıldır bu şekilde kullanıyorum ve ekran kartı sıcaklığında bir fark göremedim ancak VRAM sıcaklığına bakmak hiç de aklıma gelmedi. Şimdi test edeceğim.

Putty yerine uygun kalınlıkta termal pad koysam putty kadar iyi sıcaklık aktarabilir mi?