Great Eagle

Yetkin
Arkadaşlar, Valorant oynarken genelde sıcaklıklarım Afterburner’da 75-80 derece civarında görünüyor. Ancak HWiNFO ile kontrol ettiğimde 90 dereceye ulaştığını ve %18’lik bir termal kısma (throttling) yaşandığını fark ettim. Bunun sebebi ne olabilir?

e47ea789-cbcd-4ca3-984d-80812ab68cdf.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Cihaz modeli nedir ve ne kadar süre bakım yapılmadı? İşlemcinin peak attığı durumdaki değerdir. Düzgün bir sonuç için AIDA 64 veya Cinebench kullanarak CPU'yu test etmeniz daha verimli olur.

Nitro 5 12700H modeli Throttle'a girebiliyor o işlemciyi iyi soğutmuyor.
Throttlestop üzerinden cihaza limit koyarak sıcaklıkları daha stabil hale getirip %1 değerlerini yükseltebilirsiniz. Senaryoya göre 35W ile 55W arası stabil olacaktır kendiniz deneyin kullanımı için internette çokça video var yapamazsanız yazın yine bakalım.

Cihaz modeli nedir ve ne kadar süre bakım yapılmadı? İşlemcinin peak attığı durumdaki değerdir. Düzgün bir sonuç için AIDA 64 veya Cinebench kullanarak CPU'yu test etmeniz daha verimli olur.
Acer Nitro 5 RTX 4060 ekran kartı i 12700H işlemci.
Cinebench testinde çift çekirdekte en fazla 90 dereceye çıktı ve %1'lik bir kısma oldu.
Bakımlarını en son 5 ay önce yaptım.

Ne zaman H serisi işlemci ile laptop görsem throttle görüyorum. İşlemci throttle yemeyecekse bile ağır oyunlarda çoğu laptop oyuncu ekran kartı ile 80 dereceye vurduğundan %99 kullanımdan dolayı ondan etkilenip görebiliyor vs. yani sıkıntı.

Nitro 5 12700H modeli Throttle'a girebiliyor o işlemciyi iyi soğutmuyor.
ThrottleStop üzerinden cihaza limit koyarak sıcaklıkları daha stabil hale getirip %1 değerlerini yükseltebilirsiniz. Senaryoya göre 35W ile 55W arası stabil olacaktır kendiniz deneyin kullanımı için internette çokça video var yapamazsanız yazın yine bakalım.
Tamamdır hocam deneyeceğim bugün teşekkürler.

Ne zaman h serisi işlemci ile laptop görsem throttle görüyorum. İşlemci throttle yemeyecekse bile ağır oyunlarda çoğu laptop oyuncu ekran kartı ile 80 dereceye vurduğundan %99 kullanımdan dolayı ondan etkilenip görebiliyor vs. yani sıkıntı.
İşlemcinin limiti 80 derece mi oluyor hocam? Ben 90 larda gezinirse throttle olur diye biliyordum hep.

Tamamdır hocam deneyeceğim bugün teşekkürler.

İşlemcinin limiti 80 derece mi oluyor hocam? Ben 90 larda gezinirse throttle olur diye biliyordum hep.
Kasadan kasaya göre değişir 95 derecede frekans düşmeyen cihazlar olabiliyor anakartın kalitesi ile alakalı bu segment cihazların çoğunda o derecelerden önce yavaş yavaş frekans düşer yoksa Anakart arızası olması muhtemel laptoptaki en sıkıntılı arıza da Anakart arızası. Bazen yeni bir cihazdan bile daha pahalı tamir fiyatı öneriyorlar yani Throttle olmayan laptop çok azdır bunun korunması için işlemciye limit koyuyor çoğu laptop üreticisi. O yüzden limit koyarak işlemciyi kullanmanızı tavsiye ederim daha uzun ömürlü olacaktır.

Son düzenleme:
Kasadan kasaya göre değişir 95 derecede frekans düşmeyen cihazlar olabiliyor anakartın kalitesi ile alakalı bu segment cihazların çoğunda o derecelerden önce yavaş yavaş frekans düşer yoksa anakart arızası olması muhtemel laptoptaki en sıkıntılı arıza da anakart arızası. Bazen yeni bir cihazdan bile daha pahalı tamir fiyatı öneriyorlar yani throttle olmayan laptop çok azdır bunun korunması için işlemciye limit koyuyor çoğu laptop üreticisi. O yüzden limit koyarak işlemciyi kullanmanızı tavsiye ederim daha uzun ömürlü olacaktır.
ThrottleStop'dan 55W limit koydum fakat aşarak 60W'da çalışıyor 40 Watt'a sabitleyince 43W oluyor aşmaması için ne yapmalıyım hocam bilginiz var mıdır?

ThrottleStop'dan 55W limit koydum fakat aşarak 60W'da çalışıyor 40 Watt'a sabitleyince 43W oluyor aşmaması için ne yapmalıyım hocam bilginiz var mıdır?
Biraz esneme payı olabiliyor hocam sıcaklıklar iyiyse dert etmeyin. PL 1 ve PL 2 limitlerini 55 yapın 2-3W esnemesi sorun yapmaz oyundan oyuna düşürebilirsiniz.
Basitçe ve anlaşılır şekilde iyi değinmiş bu videoya bakabilirsiniz.

Biraz esneme payı olabiliyor hocam sıcaklıklar iyiyse dert etmeyin. Pl 1 ve pl 2 limitlerini 55 yapın 2-3W esnemesi sorun yapmaz oyundan oyuna düşürebilirsiniz.
Basitçe ve anlaşılır şekilde iyi değinmiş bu videoya bakabilirsiniz.

Gerek kalmadı hocam çok teşekkür ederim 55 Watt'da 65-70 derecelere kadar düştü sıcaklık yüksek Performans'ta. 60 Watt'a çekmeli miyim sizce? Yoksa 55 watt Valorant için yeterli olur mu?