İyi bir sisteme sahibim. Asagida goruntuleyebilirsiniz. Indirim varken The Last of Us Part 1 alayim dedim, ancak almaz olaydim. Oyunu actigimda fanlar Max Max seviyede aşırı gurultulu calismaya basliyor. Birdenbire CPU sicakligi 100'lere cikiyor, CPU kullanimi 100 oluyor ve PC donuyor. Anlam veremedim. Benimle ayni sisteme ait baskalarininin YouTube'da oyun videolari var. Bilgisayarlarinin sicaklik degerleri ise benimkinden tamamen alakasiz. Ne yapmami onerirsiniz?
PC ozellikleri:
𝗖𝗣𝗨: Intel Core i9-14900KF @6GHz
𝗠𝗢𝗧𝗛𝗘𝗥𝗕𝗢𝗔𝗥𝗗: MSI MAG Z790 Tomahawk Max Wi-Fi
𝗥𝗔𝗠: G.Skill Trident Z RGB 32 GB DDR5 7200MHz.
𝗚𝗣𝗨: Gigabyte Aero RTX 4080 OC.
𝗦𝗦𝗗: Samsung 980 Pro NVMe M.2 SSD 2TB.
𝗣𝗦𝗨: Be Quiet! 1200W ATX Power Supply
𝗖𝗣𝗨 𝗖𝗢𝗢𝗟𝗘𝗥: Arctic Liquid Freezer II 420mm.
𝗖𝗔𝗦𝗘: Fractal design meshify 2 XL.
MSI Center'dan sicaklik degerini gosteren bir goruntu de paylasiyorum. Simdiden teşekkürler!
Ha bu arada bilgisayari 2023 Ekim ayi gibi almistim. Oyle 1 yildan uzun termal macun degisimi olmadan vs kullanmam gibi bi durum da olmadi henuz.
Dosya Ekleri
WhatsApp Image 2024-03-15 at 00.41.07_f2d75082.webp
Benzer bir durum bir arkadaşımın başına da gelmişti. 13700K kullanıyordu, evet sıcak çalışan işlemci ama yine de anormal bir durum gibi geldi ve kasayı açıp kontrol ettiğimde soğutucu bloğun işlemci üzerine tam oturtulmadığını fark edip düzeltmiştim. Bir anda uçurum sıcaklık farklılıkları oluştu. Kontrol edin derim.
İşlemciye undervolt yapıp shader building bittikten sonra varsayılan ayarlarınıza geri çekin hocam.
Ben bu yüzden Naughty Dog'a mail atmıştım, bana geri dönüş yapmaya bile tenezzül etmemişlerdi. Oyunu PC için kendileri de portlamadılar zaten, 3. parti bir şirkete ödeme yapıp arkalarına bakmadan port yaptırdılar..
Dediginiz gibi turboyu kapattim ve sonuclar acayip sasirtici. Bu kadar farkedebilecegini hic zannetmezdim. Bu turboyu kullanmak avantajli mi ki normalde? Surekli kapali olsa performans dusuklugu yasatir mi bana oyunlarda vs? Cok sasirdim. Ekran goruntusunu koyuyorum asagi. Cok tesekkur ederim bilgi ve yardimlariniz icin.
Uzun sure donmus bir islem de bazen bu mavi ekrani tetikleyebiliyor. CPU 100 dereceden sonra throttle yemeye baslamistir, sonra esige geldiginde belki o yuzden mavi ekran vermis olabilir.
Dediginiz gibi turboyu kapattim ve sonuclar acayip sasirtici. Bu kadar farkedebilecegini hic zannetmezdim. Bu turboyu kullanmak avantajli mi ki normalde? Surekli kapali olsa performans dusuklugu yasatir mi bana oyunlarda vs? Cok sasirdim. Ekran goruntusunu koyuyorum asagi. Cok tesekkur ederim bilgi ve yardimlariniz icin.
Uzun sure donmus bir islem de bazen bu mavi ekrani tetikleyebiliyor. CPU 100 dereceden sonra throttle yemeye baslamistir, sonra esige geldiginde belki o yuzden mavi ekran vermis olabilir.
Ozellikle sizin CPU'nuzda performans kaybi yasatir, bu yuzden gecici olarak kapamanizi oneririm. Rica ederim.