Makaleler
3
Yer
Mars
Mısır kökenimin de etkisiyle çocukluğumda babamın kütüphanesindeki ansiklopediler arasında başlayan Antik Çağ tutkum; yıllar içinde tarih, arkeoloji ve turist rehberliği eğitimiyle hayatımın merkezine yerleşti.

Bu uzun yolculuğun başından beri favori destanlarımdan biri Iliad ve Odýsseia’dır. Yıllarca Antik Yunan’ı, Mısır’ı öğrencilerime ve gruplarıma heyecanla anlatırken; bu destanların yazılı kaynaklarını, uyarlamalarını, belgesellerini ve arkeolojik kazı çalışmalarını hep yakından takip ettim.

Bugün ise bu ölümsüz hikâyeyi Christopher Nolan’ın yorumuyla IMAX ekranında izlemenin heyecanını yaşıyorum. Filmi bir sinema eleştirmeni gözüyle değil; bir tarihçi, tercüman, arkeolog ve eski bir turist rehberinin birikimiyle değerlendireceğim. Detaylı analizlerimi, makalemi ve videomu çok yakında sizlerle paylaşacağım.

Ancak şimdiden söylemeliyim ki; asırlar sonra bugün gençlerin sinema salonlarında yeniden tarihi, mitolojiyi ve edebiyatı heyecanla konuştuğunu, ilgili kitapların tekrar satın alınıp okunduğunu görmek beni mutlu ediyor. 🏛️🤍

Bu hayatta en cok gidip gormek istedigim yer Mısır piramitleri ve mumyalar. Yillar onceki medeniyetin boylesine devasa yapilar insa etmesi ve yildizlara gore konum aldirmasi falan cok enteresan geliyor bana. O zamanlarda bu tur seylerle ilgilenleri buyucu diye diri diri yaktiklarini okumustuk fakat Mısır önem vermis bilime yillar once. Bu arada siz hanedan uyesiydiniz degil mi?

Bu hayatta en cok gidip gormek istedigim yer Mısır piramitleri ve mumyalar. Yillar onceki medeniyetin boylesine devasa yapilar insa etmesi ve yildizlara gore konum aldirmasi falan cok enteresan geliyor bana. O zamanlarda bu tur seylerle ilgilenleri buyucu diye diri diri yaktiklarini okumustuk fakat Mısır önem vermis bilime yillar once. Bu arada siz hanedan uyesiydiniz degil mi?
Evet, soy ağacım kraliyet döneminde başlıyor. Bunun için ayrı çalışmalar var ve hala çalışmalar devam ediyor. Yarı Fransız yarı Mısırlıyım. Yolunuz Mısır'a düşerse bana haber edin lütfen, tarihini, antik Mısır'ı anlatmayı çok isterim. 😊

Filmlerde tarihsel doğruluk ile sinemasal anlatı arasındaki denge ne kadar korunuyor bilemiyorum. Kaleminize sağlık, yazınızı ve değerlendirmenizi merakla bekliyorum.
Bu gerçekten oldukça değişken bir durum ki, bu film özelinde bundan epey bahsedeceğim. Çok teşekkür ederim, sağ olun. 😊