Makaleler
2
Noble Securities analisti Mateusz Chrzanowski'nin raporuna göre The Witcher 4'ün toplam maliyetinin (pazarlama dahil) yaklaşık 776 milyon dolar olabileceği iddia ediliyor. Bu rakam, The Witcher 3'ün 81 milyon dolarlık bütçesinin neredeyse 10 katı.

Karşılaştırmak gerekirse Cyberpunk 2077'nin toplam bütçesi yaklaşık 440 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Unreal Engine 5'e geçiş ve stüdyonun büyümesi maliyetleri artırsa da 800 milyon dolar tek bir oyun için oldukça uçuk görünüyor. Bu nedenle bazıları bu bütçenin yeni Witcher üçlemesinin tamamını kapsayabileceğini düşünüyor.

W3 81 milyon, o zamandan bu zamana Polonya'daki ekonomik durum bizdeki kadar kötü olmadığından 776 çok uçuk duruyor. 10 yılda ekonomisi elbet değişmiştir ama W4'ün W3'ten 10 kat daha fazla emek harcanarak yapılacağını düşünmüyorum. Hatta map boyutu bile en fazla 2 katıdır.

Cyberpunk'ın bütçesinin yarısı Keanu Reeves'li reklamlara gitmişti. Witcher artık bir oyun değil, Netflix dizisiyle vs. büyümüş dev bir popüler kültür markası.
Hollywood yıldızları, dev billboardlar, Times Meydanı reklamları... 776 milyonun en az 200-250 milyonu sırf hype yaratmak için pazarlamaya ayrılacaktır.

W3 81 milyon, o zamandan bu zamana Polonya'daki ekonomik durum bizdeki kadar kötü olmadığından 776 çok uçuk duruyor. 10 yılda ekonomisi elbet değişmiştir ama W4'ün W3'ten 10 kat daha fazla emek harcanarak yapılacağını düşünmüyorum. Hatta map boyutu bile en fazla 2 katıdır.
Aslında bu rakam o kadar da uçuk değil. The Witcher 3, yaklaşık 240 kişilik bir çekirdek ekiple geliştirildi ve CD Projekt RED o dönemde kendi oyun motoru olan REDengine’i kullandığı için lisans maliyeti yoktu. Ayrıca stüdyo büyük ölçüde tek projeye odaklanmıştı.

Bugün ise durum tamamen farklı. The Witcher 4’te ekip sayısı 400’ün üzerine çıktı ve oyun Unreal Engine 5 ile geliştiriliyor. Bu da yalnızca lisans değil, entegrasyon, teknik destek ve ortak geliştirme maliyetlerini beraberinde getiriyor. Epic Games’in Unreal Engine ekiplerinin projeye destek vermesi de bu iş birliğinin bir parçası.

Buna ek olarak CD Projekt Red şu anda aynı anda birden fazla büyük proje yürütüyor.
  • Witcher 1 Remake üzerinde çalışan alt stüdyolardan bazı ekiplerin Witcher 4’e kaydırıldığı biliniyor.
  • Cyberpunk 2, ABD’de kurulan ayrı bir stüdyo tarafından geliştiriliyor.
Yani mesele sadece "harita ne kadar büyük" ya da "kaç kat daha fazla emek" değil; ekip büyüklüğü, kullanılan teknoloji, paralel projeler ve operasyonel giderler ciddi şekilde artmış durumda. Bu yüzden bütçenin bu seviyelere çıkması kağıt üzerinde mantıksız görünmüyor.

"kaç kat daha fazla emek" değil;
he Witcher 4’te ekip sayısı 400’ün üzerine çıktı ve oyun Unreal Engine 5 ile geliştiriliyor.

Emekten kasıt bunlar aslında. 240'dan 400'e yükselmiş UE5 daha uğraştırıcı, geliştirmeye 2022'e başlamış şimdiden 4 yıl olduğundan otomatikmen giderler daha fazla. Bu yazdıklarının hepsi emek oluyor :LOL: Tüm buharcanan emek ve para öncekinin 10 misli olamaz diyorum tabi benim kişisel düşüncem harita örneğini de desteklemek için yazdım.

Tabi bir bakarsın devasa bir oyun çıkarmışlar eski haritadan 10 kat büyük, UE5'e ve operasyonel giderlere aşırı derecede para gitmiştir o zaman 776 milyon kimsenin gözüne, böylesine büyük bir oyun karşısında büyük gelmez. Bu arada ben sadece oyunun geliştirilme aşamasından bahsettim reklam ve pazarlamaya girmeden yorumumu yaptım.

Gereksiz fazla, bütçenin çoğunu pazarlama alanına mı yatırdınız? CD Projekt Red olsan bile böyle maliyetlerin altına, arkanda bir şirket varken girilmeli. Sony, Microsoft altı stüdyolar o yüzden rahatlar, kısmen de olsa serbestlik, objektif şeyler deneyebiliyorlar. Bu kadar para yatırılan bir projede herkese hitap etmek adına popüler kültürü ögelerini heryere eklemelerini istemem. Ama böyle olacaktır. Kimse hayrına o kadar para yatırmıyor, hissedarlar vs. elbette baskı oluyor.

Avrupa'da vs. heryerde reklamı yapılan GoW, TLOU gibi oyunlar 200 milyon dolar barajlarında olurken, her ne kadar açık dünya bir oyundan bahsetsek de uçuk rakam.

Gereksiz fazla, bütçenin çoğunu pazarlama alanına mı yatırdınız? CD Projekt Red olsan bile böyle maliyetlerin altına, arkanda bir şirket varken girilmeli. Sony, Microsoft altı stüdyolar o yüzden rahatlar, kısmen de olsa serbestlik, objektif şeyler deneyebiliyorlar. Bu kadar para yatırılan bir projede herkese hitap etmek adına popüler kültürü ögelerini heryere eklemelerini istemem. Ama böyle olacaktır. Kimse hayrına o kadar para yatırmıyor, hissedarlar vs. elbette baskı oluyor.

Avrupa'da vs. heryerde reklamı yapılan GoW, TLOU gibi oyunlar 200 milyon dolar barajlarında olurken, her ne kadar açık dünya bir oyundan bahsetsek de uçuk rakam.
CD Projekt RED’in firma değerinin yaklaşık 7,5 milyar dolar olduğunu biliyor musun? Yani bu seviyede bir bütçenin altına giremeyecek bir stüdyo değil. Arkasında Sony ya da Microsoft olmaması, böyle yatırımları yapamayacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca örnek verdiğin God of War ve The Last of Us oyunları lineer yapıda; burada ise açık dünyalı bir Witcher oyunundan bahsediyoruz. Açık dünya, görev çeşitliliği, diyalog sistemi ve uzun vadeli destek gibi unsurlar maliyeti doğal olarak çok daha yukarı çekiyor. Bu yüzden 200 milyon dolarlık lineer oyunlarla kıyaslamak pek sağlıklı değil.