except

Uzman
Makaleler
1
Ürünü Buradan sipariş ettim. 4 gün içerisinde geldi, orjinal ürün. İçerisinden frame, işlemci soket vidalarını sökmemiz için alyan anahtarı (ya da ismi her neyse), ve bir adet TF7 termal macun geldi.
9800x3D - MSI x870e Carbon combosu için sipariş ettim. Aslında AM5 için bu tür framelere ihtiyaç yok. Pek bir faydası olmuyor. Fakat ben sırf macunlama işlemi kolay olsun diye aldım.
Montajlarken vb fotoğraf çekmedim, ama adım adım nasıl yapacağınızı anlatayım:
1-Kasanızı yatırın, işlemciniz üzerindeki soğutucuyu çıkartın.
2-Soğutucunuzun üzerindeki termal macunu temizleyin. (Kolonyalı mendille temizleyip, kuru bezle sildim)
3-İşlemcinizin üzerindeki koruyucu kaldırın, işlemcinizi çıkartın.
4-İşlemciniz üzerindeki macunu temizleyin. Kulak çöpüne kolonya sürüpte temizleyebilirsiniz,kolonyalı mendille de temizleyebilirsiniz. Macunu altına kaçırmamaya özen gösterin.
5-Kutu içerisinden çıkan alyan anahtarıyla, işlemcinizin anakart üzerindeki koruyucu çıkartın. Koruyucu çıkartırken, ok yönünün nerede olduğuna dikkat edin.
6-İşlemcinizi takın.
7-İşlemcinizi taktıktan sonra, yeni satın aldığınız frameyi işlemciniz üzerine koyun.Ok yönünün aynı yeri gösterdiğine emin olun. İşlemciyi hareket ettirmemeye özen gösterin. Eğer aldığınız framede bir üretim hatası yoksa, siz güç uygulamadan tık diye oturması lazım. Eğer oturmuyorsa, geri gönderin. Redditte bir çok kişi, bu ürünün v1 ve v2 versiyonlarında işlemciye oturmama probleminden bahsetmiş. Bende öyle bir olay yaşanmadı. Bu arada ürün v1 sürümü sanırsam.
8-Yine kutu içerisinde çıkan alyan vidaları, dönmeyecek bir biçimde vidalayın.
9-İşlemci macunu sürün. Kutu içeriğinden TF7 macun çıkıyor, iyidir. Bende MX-6 olduğu için MX-6 sürdüm. MX-6 sürecekler nohut tanesi kadar işlemcinin ortasına sıkması yeterlidir. Dağıtmanıza gerek yok. Soğutucuyu taktığınız zaman yapacağınız baskıyla zaten kendisi dağılacaktır.

10-Son olarak, soğutucu montajını gerçekleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken şey, soğutucu vidalarını benim gibi öldüresiye kadar döndürmemeniz. Gerçi öldüresiye kadar döndürmedim, vidalar sıkınca dönmeyecek kadar döndürdüm. Fakat sistem boot olmadı. Vidaları yarım tur gevşetip, cmos resetledim sorun çözüldü. Aynı şey kullandığım soğutucu ile Intel'de de başıma geldi bu arada. (Arctic II 420mm). Artık bu Arctic nasıl bir vida yapıyorsa, anlayamıyorum. O kadar soğutucu montajı yaptım, vidaları çok sıkıp memory controllere baskı yaptığım başka bir soğutucu olmadı. :rofl:

Prime 95, 1 saatlik test sonucu:

1738240408894.webp

Cinebench multi thread testinde, maksimum 77 dereceyi gördüm. Secure framesiz, bu değer 80 idi. Prime95 te ise 84 derece görüyordum,şuan yine 84 görüyorum. Oyun testlerini daha yapmadım ama pek bir fark olacağını sanmıyorum. IDLE olarak baktığımda, normalde 42-43 derece görüyordum. Şuan 38-40 arası görüyorum. Camlar kapalı ve ortam sıcak. (Klima + kalorifer çalışıyor)
Şuan bana bu işlemin tek artısı, macun temizlerken kolaylık sağlayacak olması.
Kısacası alınır arkadaşlar, ama eğer soğutma performansınız artsın diye alacaksanız almanıza gerçekten gerek yok.

Evet, tamamen katılıyorum. Attığınız linkten aldım ürünü, verdiği max performansı 2-3 derece kadar. En azından bükülme ezilme derdini düşünmüyorum :).