Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Merhabalar, işlemci soğutucuma resimdeki gibi ayar yapmama rağmen sık sık, (yaklaşık 15 dakikada bir) fan hızı 1 saniyeliğine artıp sonra eski hızına geri dönüyor. Çok can sıkmaya başladı böyle bir sorunun olması. Ne yapabilirim?

İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
Anakart: Gigabyte B850M Force

1768332445080.webp

@Ayhan Dönmez @LH44

Son düzenleme:
Çözüm
Aklıma başka bir şey gelmiyor şu an. 🙂
Gece gece kafaya taktım ve sesin kaynağını buldum PSU fanı. 7 gündür problemi arıyordum PSU fanından geliyormuş. Fan çalışmaya başlayınca başta bir ses çıkarıyor video kaydına aldım işte video kaydı;

Videoda ses az çıkıyor fakat gerçekten çok fazla. Başta motor sesi gibi başlıyor sonra normal fan sesine dönüyor. Sonra fan duruyor ve daha sonra tekrar çalışmaya başlayınca baştaki sesi çıkarıyor. Bazen 5 dakika aralıkla bazen 15 dakika arayla bu ses oluyor cihaz yükte bile değil 10 tane sekme, Discord açık. Teknobiyotik'ten aldım değişim yaparlar mı acaba bu bir sorun mu?

@Yusuf7878 ne düşünüyorsunuz hocam?
Merhabalar, işlemci soğutucuma resimdeki gibi ayar yapmama rağmen sık sık, (yaklaşık 15 dakikada bir) fan hızı 1 saniyeliğine artıp sonra eski hızına geri dönüyor. Çok can sıkmaya başladı böyle bir sorunun olması. Ne yapabilirim?

İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
Anakart: Gigabyte B850M Force

Eki Görüntüle 218114

@Ayhan Dönmez @LH44

Seçili profilin manuel olduğuna emin misiniz?
BIOS üzerinden yaptığınız manuel fan ayarını kaydettiniz mi?

Seçili profilin manuel olduğuna emin misiniz?
BIOS üzerinden yaptığınız manuel fan ayarını kaydettiniz mi?
Evet sol tarafta gözükmüyor ama manuel seçili.
BIOS üzerinden bir değişiklik yapamıyorum, Gigabyte Control Center kullandığım için sanırım.

Evet sol tarafta gözükmüyor ama manuel seçili.
BIOS üzerinden bir değişiklik yapamıyorum, Gigabyte Control Center kullandığım için sanırım.

Şu üreticiler yazılımlarını ne zaman düzelticek merak ediyorum. (Benzer bir durum, hatta daha can sıkıcı bir durum Lian Li fanlarda da yaşandı.) 😀

Programı kaldırıp BIOS üzerinden dener misiniz?

Son düzenleme:
(Benzer bir durum, hatta daha can sıkıcı bir durum Lian Li fanlarda da yaşandı.)
Şu Lian Li sıvı soğutucumu kırıp atıcam ya. O derece artık sinirimi bozuyor. Programını kaldırıp yeniden kurdum bu defa üç fandan ikisi sürekli duruyor. Gidip arkadaşın başlıkta yazdığı hava soğutucuyu alıcam ya.

Şu üreticiler yazılımlarını ne zaman düzelticek merak ediyorum. (Benzer bir durum, hatta daha can sıkıcı bir durum Lian Li fanlarda da yaşandı.) 😀

Programı kaldırıp BIOS üzerinden dener misiniz?
Bu arada bu ses hangi fanlardan geliyor tam çözemedim.

Programı kapatıp BIOS üzerinden denedim, hem kasa fanları hem işlemci fanlarının bütün kademelerde kullanım yüzdesini %45 yaptım fakat hala bu ses artma sorunu var.

@LH44 neden düşündürücü attınız hocam anlayamadım. Demek istediğim test amaçlı BIOS üzerinden fan hızlarını bütün derecelerde aynı yaptım yani 50 derecede veya 100 derecede olsa aynı hızda çalışacak. Fakat hala 1 saniyeliğine fan hızı artıyor ama hangi fan onu bilemiyorum.

Son düzenleme:
Bu arada bu ses hangi fanlardan geliyor tam çözemedim.

Programı kapatıp BIOS üzerinden denedim, hem kasa fanları hem işlemci fanlarının bütün kademelerde kullanım yüzdesini %45 yaptım fakat hala bu ses artma sorunu var.

@LH44 neden düşündürücü attınız hocam anlayamadım. Demek istediğim test amaçlı BIOS üzerinden fan hızlarını bütün derecelerde aynı yaptım yani 50 derecede veya 100 derecede olsa aynı hızda çalışacak. Fakat hala 1 saniyeliğine fan hızı artıyor ama hangi fan onu bilemiyorum.

Fanı bulamadığınız için düşündürücü attım. Siz bu sesin soğutucudan geldiğine emin misiniz? Kasa fanları veya ekran kartından kaynaklı olmadığından emin misiniz?

Fanı bulamadığınız için düşündürücü attım. Siz bu sesin soğutucudan geldiğine emin misiniz? Kasa fanları veya ekran kartından kaynaklı olmadığından emin misiniz?
%100 emin değilim nasıl anlayacağım bilmiyorum. Ekran kartının fanları çalışmıyor zaten. Bu durum masaüstünde ve rastgele zamanlarda oluyor.

1768505331105.webp

Hocam CPU kullanımı bir anda arttığı için oluyor sanırım, ChatGPT'de aynen böyle demişti. Büyük ihtimal bütün fanların hızı artıp azalıyor. Ayrıca 4 sekmeyi hızlıca kapattığımda oldu az önce bu gibi durumlarda 7500F için %10 kullanım varken %50'ye çıkması normal mi?

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 218593

Hocam CPU kullanımı bir anda arttığı için oluyor sanırım, ChatGPT'de aynen böyle demişti. Büyük ihtimal bütün fanların hızı artıp azalıyor. Ayrıca 4 sekmeyi hızlıca kapattığımda oldu az önce bu gibi durumlarda 7500F için %10 kullanım varken %50'ye çıkması normal mi?

Evet, bu sebepten yapıyor. Konuyu ilk açtığınız zaman boşta oluyor diye düşünmüştüm ben.

İşlemci yükü arttığı için anlık fırlamalar yapması normal.

Evet, bu sebepten yapıyor. Konuyu ilk açtığınız zaman boşta oluyor diye düşünmüştüm ben.

İşlemci yükü arttığı için anlık fırlamalar yapması normal.
Aslında karışık boşta veya yükte de yapıyor. Zaten kasa fanlarının hızı işlemci sıcaklığı yükseldiğinde artmıyor mu? Az önce ise tekrar yaptı fakat görev yöneticisinde önceki fotoğrafta ki gibi bir kullanım yoktu. Fırlama normal olabilir ama benim yaşadığım fırlama normal değil gibi.

Sistemi kurduğumdan beri işlemci için herhangi bir ayar yapmadım (PBO gibi) konu açıp bu ayarları yapmalı mıyım? ChatGPT bu fırlamalar için yapman gerekiyor dedi.

Son düzenleme: