Ticari araçları ya da minibüsleri kullanım yaş sınırı var mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Lotus
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 85

Lotus

Uzman
Yer
Georgia Martvili
Selamlar,

Kamp gibi yerlere gitmek için zamanında L300 minibüsünü almıştım. SRC belgem yok ama araç ticari sayılmıyor. Araç minibüs olduğu için ailem kullanamayacağımı söylüyor, 26 yaş minibüs sınırlandırmasını haberlerde mı ne görmüşler ve araştırmasını yapınca öyle bir şeye net olarak ulaşamadım. Şimdi ben L300'ü kullanamaz mıyım?

Not: Araçta arkada 3 kişilik koltuk mevcut ve camlıdır, kapalı kasa değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ruhsatta ne yazdığı önemli. Minibüs olarak geçiyorsa en az 21 yaşında olmalısın. (D1 ehliyet) panelvan olarak geçiyorsa B ehliyetle kullanabilirsin SRC belgesi zaten gerekmiyor. Düzeltme: Minibüsler de B ehliyetle kullanılabiliyor fakat belli koşulları var. (9'dan fazla koltuk olmaması ve belirlenen kilonun altında olması gibi)

Son düzenleme:
Ruhsatta ne yazdığı önemli. Minibüs olarak geçiyorsa en az 21 yaşında olmalısın. (D1 ehliyet) panelvan olarak geçiyorsa B ehliyetle kullanabilirsin SRC belgesi zaten gerekmiyor. Düzeltme: Minibüsler de B ehliyetle kullanılabiliyor fakat belli koşulları var. (9'dan fazla koltuk olmaması ve belirlenen kilonun altında olması gibi)
Önde 2 arkada 3 koltuk toplam 5, L300 kaç kilo bilgim yok. Ruhsatta hususi ve ticari yazıyor.

Ticari araçları, ticari amaçlar için kullanırsanız src-psikoteknik almanız gerekli. Rifter, doblo, Caddy bunları binlerce insan kullanıyor Türkiye'de. Onlarda kamyonet diye geçer ruhsatta, binek ruhsatlılar hariç. Ticari iş yapmayanların hiçbirinde, src ve psikoteknik yok. Gerek yok çünkü. Ruhsatta ticari ya da, binek yazması önemli değil. Önemli olan ticari araçta ticari iş yapmamanız, o tür eşyalar taşımamanız. Çevirmede ticari araç kullanıyorsunuz, çevirmeye girdiniz. Takım, taklavat, merdiven vs var. Src ve psikoteknik belgesi sorar size polis, çıkartamazsanız işlem yapar. Her poliste sormuyor tabii, tamamen şansa. Ticari iş yapmadığınız için o aracı rahatlıkla b sınıfı ile kullanırsın, endişe etme. Sadece ticari işe konu olabilecek eşyalar taşımayın, yeterli. ( 6 sene ticari araç kullandım hususi olarak )

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt