@N3F3S, Sadece 2 TB model için 2 GB DRAM olduğunu anlatmak istemişler orada. 1 TB modelde 1 GB, 500 GB modelde ise 512 MB DRAM bulunur. Eğer gidip farklı kontrolcü koymadılarsa durum böyledir.

Yani 1800'e alınır ama 2K bandına çıkınca değmez mi diyorsunuz hocam?
Şans verilebilir diye düşünüyorum ancak Türkiye içinde daha yaygın markalara yönelirdim ben.

@Caner Uncu içime kurt düşmüştü TwinMOS AlphaPro 1Tb için TwinMOS desteğe sordum bana DRAM bulunmadığını, Gen3 için zaten en yüksek hızların kendilerinde olduğunu ve Gen4 için bile DRAM'e gerek olmadığını, DRAM'li SSD'yi de ince leptoplara koyamadıkları için kaldırdıklarını söyledi :/.

@N3F3S, verdikleri cevabı aşırı anlamsız buldum. Öncelikle AlphaPro modeli için sitesinde DRAM olduğu belirtiliyor, bu bilgi yanlışsa kendi hataları. ''Gen4 için DRAM'e gerek yok'' cümlesi saçmalık bana kalırsa. O halde niçin koysun üreticiler? Süs olsun diye koyacak halleri yok ya... DRAM, SSD'nin stabilitesi, performansı ve ömrü açısından önemli bir eleman. Gerek yok demek saçmalık. Bence sorduğunuz kişinin bir bilgisi yok, sadece sentetik test hızlarına bakıp ''bunun hızı yüksek, daha iyi'' deyip geçiyor. DRAM SSD'nin hızını artıran bir şey değil ki ''zaten yüksek hızlı, DRAM'e gerek yok'' sözü doğru olsun... Yani 3000 MB/sn olan bir hızı DRAM ile 7000 MB/sn yapmıyoruz burada.

DRAM'li SSD'yi ince dizüstü bilgisayara neden koyamıyorlarmış? Ben gerçekten anlam veremedim bu kişinin söylediklerine ve de katılmıyorum. Kioxia al geç sen.

Kendi oluşturdukları belgede DRAM olduğunu yazmışlar. 2 GB diye de belirtmişler. Bu 2 GB DRAM, 2 TB sürüme ait de DRAM'i sadece 2 TB sürümüne koyup diğer alt kapasitelerde farklı, DRAM'siz bir kontrolcü kullandılarsa bu daha büyük saçmalık açıkçası.

1729523448340.webp

@N3F3S, verdikleri cevabı aşırı anlamsız buldum. Öncelikle AlphaPro modeli için sitesinde DRAM olduğu belirtiliyor, bu bilgi yanlışsa kendi hataları. ''Gen4 için DRAM'e gerek yok'' cümlesi saçmalık bana kalırsa. O halde niçin koysun üreticiler? Süs olsun diye koyacak halleri yok ya... DRAM, SSD'nin stabilitesi, performansı ve ömrü açısından önemli bir eleman. Gerek yok demek saçmalık. Bence sorduğunuz kişinin bir bilgisi yok, sadece sentetik test hızlarına bakıp ''bunun hızı yüksek, daha iyi'' deyip geçiyor. DRAM SSD'nin hızını artıran bir şey değil ki ''zaten yüksek hızlı, DRAM'e gerek yok'' sözü doğru olsun... Yani 3000 MB/sn olan bir hızı DRAM ile 7000 MB/sn yapmıyoruz burada.

DRAM'li SSD'yi ince dizüstü bilgisayara neden koyamıyorlarmış? Ben gerçekten anlam veremedim bu kişinin söylediklerine ve de katılmıyorum. Kioxia al geç sen.

Kendi oluşturdukları belgede DRAM olduğunu yazmışlar. 2 GB diye de belirtmişler. Bu 2 GB DRAM, 2 TB sürüme ait de DRAM'i sadece 2 TB sürümüne koyup diğer alt kapasitelerde farklı, DRAM'siz bir kontrolcü kullandılarsa bu daha büyük saçmalık açıkçası.

Eki Görüntüle 92568
Bana da çok mantıksız geldi hocam, hani maliyet gereği 2Tb altına DRAM koymazlar belki ama DRAM'a teknoloji gereği gerek yok zaten en hızlı Gen3 Nvme bizde falan demesi ilginç yani.
Maalesef aldım ve Windows kurulumu yaptım hocam, şu anlık bir fark hissetmedim erken açılma haricinde (SATA SSD'de ki Windows'a kıyasla).
Vaat ettikleri hızları da vermiyor bu arada Read 3500 civarlarında Write ise 2500 civarlarında dolanıyor.

DRAM olup olmadığını kontrol edelim istersen. @N3F3S

Şuradan ''SMI NVMe Flash ID'' yazanı indirip çalıştırma imkanın var mı? Sitedeki bilgiye göre SM kontrolcü vardı, bu program aracılığıyla detayını öğrenebiliriz.

DRAM olup olmadığını kontrol edelim istersen. @N3F3S

Şuradan ''SMI NVMe Flash ID'' yazanı indirip çalıştırma imkanın var mı? Sitedeki bilgiye göre SM kontrolcü vardı, bu program aracılığıyla detayını öğrenebiliriz.
Kod:
v0.273a
Drive     : 2(NVME)
Scsi      : 1
Driver    : W10
Model     : TwinMOS SSD
Fw        : SN14243
HMB       : 16384 - 16384 KB (Enabled, 16 M)
Size      : 976762 MB [1024.2 GB]
LBA Size  : 512
AdminCmd  : 0x00 0x01 0x02 0x04 0x05 0x06 0x08 0x09 0x0A 0x0C 0x10 0x11 0x14 0x80 0x81 0x82 0x84 0xC1 0xC2
I/O Cmd   : 0x00 0x01 0x02 0x04 0x05 0x08 0x09
FID data unavailable(2) - possible incompatible nvme driver
Şeklinde bir şey çıktı hocam.

@N3F3S, Tam olarak kapatamasa da temelde DRAM görevi görüyor. DRAM'e göre boyutu çok daha düşük oluyor ve de sistem belleğini kullanıyor. DRAM, SSD üzerinde bulunan fiziksel bir eleman. Yani DRAM olsaydı çok daha iyi olurdu ancak günlük kullanımda fark etmezsiniz.

Bu arada yazının devamı çıkmadı mı? Kontrolcü bilgisi falan çıkması gerekiyordu.

@N3F3S, Tam olarak kapatamasa da temelde DRAM görevi görüyor. DRAM'e göre boyutu çok daha düşük oluyor ve de sistem belleğini kullanıyor. DRAM, SSD üzerinde bulunan fiziksel bir eleman. Yani DRAM olsaydı çok daha iyi olurdu ancak günlük kullanımda fark etmezsiniz.

Bu arada yazının devamı çıkmadı mı? Kontrolcü bilgisi falan çıkması gerekiyordu.
Yok hocam bu kadar çıktı, hatta şimdi çalıştırmayı deniyorum error veriyor.

Edit: Düzeltiyorum yine aynısı çıktı.