Hocam, tek kavrama otomatik veya otomatikleştirilmiş manuel olarak geçer. Dümdüz manuel sistem, yalnızca birisi sizin yerine debriyajı kullanıyor. Uzun yollarda bir sıkıntısı yok ancak şehir içinde; kararsız vites değişimleri, yokuşlarda geri kaçırma, aşırı sarsıntılı vites değişimleri ve dur-kalk sırasında sürekli 1-2 yapma isteğinden dolayı aşırı debriyaj ısınması gibi sıkıntılar çıkarabiliyor. Bakım masrafı olarak baskı balata değişimi dışında o debriyajı kullanan robot ve robot beyni masrafları çıkabiliyor, onların maliyeti yüksek oluyor işte.

Bu şanzımanların riskini almak yerine, illa otomatik istiyorsanız 4 ileri tork konvertörlü şanzımanlı araba almayı düşünmek isteyebilirsiniz. Daha çok bağırır, daha çok yakar ancak büyük şanzıman masrafı açmazlar.

Hocam, tek kavrama otomatik veya otomatikleştirilmiş manuel olarak geçer. Dümdüz manuel sistem, yalnızca birisi sizin yerine debriyajı kullanıyor. Uzun yollarda bir sıkıntısı yok ancak şehir içinde; kararsız vites değişimleri, yokuşlarda geri kaçırma, aşırı sarsıntılı vites değişimleri ve dur-kalk sırasında sürekli 1-2 yapma isteğinden dolayı aşırı debriyaj ısınması gibi sıkıntılar çıkarabiliyor. Bakım masrafı olarak baskı balata değişimi dışında o debriyajı kullanan robot ve robot beyni masrafları çıkabiliyor, onların maliyeti yüksek oluyor işte.

Bu şanzımanların riskini almak yerine, illa otomatik istiyorsanız 4 ileri tork konvertörlü şanzımanlı araba almayı düşünmek isteyebilirsiniz. Daha çok bağırır, daha çok yakar ancak büyük şanzıman masrafı açmazlar.
dediğiniz şanzıman hangi modellerde var?

Bu şanzıman sadece Toyota'da yok, birçok markada var. Bu şanzıman yüzünden sıfır aldığım, 20 bin km yaptığım 2008 SUV Peugeot aracımı sattım zamanında. Dayanamadım daha fazla çünkü. O kadar kötü bir şanzıman türü. Tork konvertörlü tam otomatik şanzımana geçtim, resmen dünya var mış dedim. CVT'de sorunsuz, lakin sonsuz oran yüzünden tatsız tuzsuz bir şanzıman keza. Gücü de yere iyi şekilde aktaramıyor CVT'ler. Çift kavrama şanzımanlar, onlarda pimi çekilmiş el bombası resmen. Tam otomatikten şaşmayın hocam, hele bir de yeni nesil olursa çok memnun kalırsınız.

Bu tork konvertorlü sanzimani olup olmadigi nasil anlasilir?

Hocam valla tek tek modelleri incelemek gerekiyor Toyota ve M/M dediğinize göre eski model Auris, Yaris veya Corolla bakıyorsunuz, 2008-201X civarı, o yıllarda tork konvertörlü var mı diye iyice bakmak lazım, o dönemlerde çok fazla firma kullandı bu tip şanzımanları çünkü.

Hocam valla tek tek modelleri incelemek gerekiyor Toyota ve M/M dediğinize göre eski model Auris, Yaris veya Corolla bakıyorsunuz, 2008-201X civarı, o yıllarda tork konvertörlü var mı diye iyice bakmak lazım, o dönemlerde çok fazla firma kullandı bu tip şanzımanları çünkü.

Hocam vallahi tek tek modelleri incelemek gerekiyor Toyota ve m/m dediğinize göre eski model auris, yaris veya Corolla bakıyorsunuz, 2008-201X civarı, o yıllarda tork konvertörlü var mı diye iyice bakmak lazım, o dönemlerde çok fazla firma kullandı bu tip şanzımanları çünkü.

Ben HB otomatik vites bir araba alacağım aurislere o yüzden bakıyordum kullanıcı yorumlarında sıkıntılı bir şazıman deniliyordu bende konu açayım dedim önerebildiğiniz bir araba var mu bunun dışında? (bütçe: 800bin)

Öncelikle arkadaşlarında dediği gibi tek tek bakman gerekiyor. Sana güzel bir liste paylaşıyorum, bu listede tam otomatikler var incelemeni öneririm.

Bir resim paylaştım. Bu resimde çizgi içerisine aldığım tam otomatik mesela 875 bin TL civarında fiyatı, basit bir örnek için. Bu arada tam otomatik Astra'lar iyi arabadır, bütçene de yakın. Daha uygunları da var. Motoru güçlü ve seridir. Şanzımanda taş gibidir. Sarı sitede otomatik ile başlayanlar genelde tam otomatik olur ama yine de kesin ve net değil araştırman gerekir. Bir markada 4 farklı şanzıman türü kullanılabiliyor marka ve modele göre değişir bu.

Audi'de mesela CVT, çift kavrama, tork konvertörlü var.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-26 223133.webp
    Ekran görüntüsü 2025-04-26 223133.webp
    18,9 KB · Görüntüleme: 64
O fiyat bandında Renault'larda çift kavrama otomatikler var, anlayan birinin kullanması lazım. PSA grubunda EAT6 şanzımanlılar olabilir, 1.6 dizel motorlu kombinler güzel oluyor. Arkadaşın dediği gibi Opel'ler olabilir ancak çok usta usta gezmiş modeller Opel için sıkıntılı olabilir. O dönemin Ford'larında da çift kavrama var diye biliyorum. Almanlarda da çift kavrama bolca bulunur diye düşünüyorum. Biraz kompleks bir durum. Bir model bulup, internete o modelin şanzımanı nedir yazıp bakabilirsiniz, CVT (o dönemin Nissan CVT'leri problemli diye hatırlıyorum yanlış olmasın) ve Tork Konvertörlü şanzımanlar tam sizin için.