ilkeryuksel

Uzman
Makaleler
3
Yer
Ankara
Merhaba, Techolay ailesi.

Archer C80 V1 modemimde bufferbloat sorunu yaşıyorum. Ölçümlerimde sonuç B ama bu bazen D sonucu da oluyor.
Bunun için Modemimde veya bilgisayarımdaki Realteack PCI-e aygıtımda yapmam gereken ince ayarlar var mı?
ISS değerlerim 100 Mbps download / 5 Mbps Upload ( Kablonet Kullanıcısıyım)
Desteğiniz için teşekkür ederim.

1722428282630.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, kullandığınız Ethernet kablosunun modelini ve üreticisini merak ettim bu kadar berbat bir testi ilk defa görüyorum.

NetMaster modem yok değil mi arada?

Cihaz eğer Access Point modunda değil de Router modunda ise Advanced \ QoS altında bant genişliği kontrolüne sahip olmalı.

Yoksa önce en güncel FW sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun:

Archer C80(EU)_V1_1.13.2 Build 230824

Burada hattınızın biraz altında limitler koyarak deneyebilirsiniz.

Merhaba, kullandığınız Ethernet kablosunun modelini ve üreticisini merak ettim bu kadar berbat bir testi ilk defa görüyorum.

Bufferbloat testinde Ethernet kablosunun önemi olduğunu ilk defa duyuyorum. Bilmediğim bir şey varsa öğrenmek isterim.

NetMaster modem yok değil mi arada?

Cihaz eğer Access Point modunda değil de Router modunda ise Advanced \ QoS altında bant genişliği kontrolüne sahip olmalı.

Yoksa önce en güncel FW sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun:

Archer C80(EU)_V1_1.13.2 Build 230824

Burada hattınızın biraz altında limitler koyarak deneyebilirsiniz.
Evet Hocam, Netmaster Modem var arada, Archer Modemimi Router olarak kullanıyorum.
FW sürümü de güncel "1.13.2 Build 230824 Rel.74702n(4555)" şekilde.

"Burada hattınızın biraz altında limitler koyarak deneyebilirsiniz."
Bu QoS Ayarlarından mı yapılıyor tam olarak limit nereye koyacağımı bilemedim.

Netmaster üzerinden bir ayar çekmem gerekiyor mu? Evet ise;
Router üzerinden modem arayüzüne erişebiliyorum ama şu an Netmaster'in arayüzüne erişemiyorum.

Cat6 Kullanıyorum. Model ve üreticisini bilmiyorum :)

Evdeki internet yapım şu şekilde, belki detayları bilmek çözüm için bir ipucu verebilir bilgili kişilere..

Eve gelen hat tüm odalara (6 giriş) internet (ethernet kablo girişi ile) sağlayabilsin diye bir switch (TPlink 8-Port Gigabit: TL-SG108) üzerinden Netmaster Modemime bağlı, oradan Archer C80 modemi Router şeklinde kullanıyorum PC'ye ethernet yolu ile bağlı. (Wifi özelliğini genel ev aletleri için kullanıyorum)

Eve gelen hat tüm odalara (6 giriş) internet (ethernet kablo girişi ile) sağlayabilsin diye bir switch (TPlink 8-Port Gigabit: TL-SG108) üzerinden Netmaster Modemime bağlı
Öncelikle bu mümkün değil zira kablonet DOCSIS altyapısını (artık fibere geçiyor) kullanır. Bu yüzden de siz analog sinyali internete çevirmeden kabloyu Switch'e bağlayamazsınız. Yani anlattığınızın tam tersi olmalı.

Her halükarda NetMaster'ı Bridge moduna almadığınız sürece Bufferbloat sorununu çözebileceğinizi sanmıyorum. Eğer Bridge modunda ise QoS altından kısıtlama deneyebilirsiniz TP-Link'te.

Öncelikle bu mümkün değil zira Kablonet DOCSIS altyapısını (artık fibere geçiyor) kullanır. Bu yüzden de siz analog sinyali internete çevirmeden kabloyu Switch'e bağlayamazsınız. Yani anlattığınızın tam tersi olmalı.

Her halükarda Netmaster'ı Bridge moduna almadığınız sürece Bufferbloat sorununu çözebileceğinizi sanmıyorum. Eğer Bridge modunda ise QoS altından kısıtlama deneyebilirsiniz TP-Link'te.

O zaman şu adımları uygularsam doğru bir bağlantımı yapmış olurum hocam?

Kod:
Ana İnternet Hattı (Kablonet)
 ↓
 Netmaster Modem
 ↓
 Archer C80
 (Router - WiFi)
 ↓
TL-SG108 V6 Switch
 ↓ ↓
 Odalara Ethernet
 (PC, TV vb.)

C80 Modeminin QoS özelliğini kullandığımı sanıyordum ( Değerleri verdiğim halde) aksine kullanamıyor musun diyorsunuz :(
Bana bu bağlantı şeması kurulumunu da Kablonet'teki yetkili kişiler yapmıştı. Bende gönül rahatlığıyla interneti sağlıklı kullanıyorum sanıyordum.

1722445232068.webp

Ev'den odalara dağıttığım internet paneli bu şekilde. Siyah bant ile bağlı olan kablo - Switch üzerinden Netmaster modeme gidiyor.
Diğer kablolarda odalardaki çıkışlara gidiyor.

Düzenim bu şekilde yanlış mı?

CMD'yi yönetici olarak açın, netsh int tcp set global autotuning=disabled ve netsh winsock set autotuning off komutlarını girin, testi tekrar yapıp sonuçları paylaşın, muhtemelen bufferbloat düşecektir. Düşmez ise netsh int tcp set global autotuning=experimental ardından netsh winsock set autotuning on komutlarını girip tekrar test yapın.

Öncelikle bu mümkün değil zira kablonet DOCSIS altyapısını (artık fibere geçiyor) kullanır. Bu yüzden de siz analog sinyali internete çevirmeden kabloyu Switch'e bağlayamazsınız. Yani anlattığınızın tam tersi olmalı.

Her halükarda NetMaster'ı Bridge moduna almadığınız sürece Bufferbloat sorununu çözebileceğinizi sanmıyorum. Eğer Bridge modunda ise QoS altından kısıtlama deneyebilirsiniz TP-Link'te.
Hocam bir üst kısımda yanıtladığım şema doğrumu?
CMD'yi yönetici olarak açın, netsh int tcp set global autotuning=disabled ve netsh winsock set autotuning off komutlarını girin, testi tekrar yapıp sonuçları paylaşın, muhtemelen bufferbloat düşecektir. Düşmez ise netsh int tcp set global autotuning=experimental ardından netsh winsock set autotuning on komutlarını girip tekrar test yapın.
Sonuç değişmedi yine B alıyorum :)

Gecikmelerin düşmüş olması lazım yine de, Windows bazlı QoS'e ayar yaptık çünkü. Durumunuzu bilmiyorum fakat OpenWrt kurmayı denemek ister misiniz?
1722500592582.webp

TEst sonucu boyle hocam, pek fark yok gibi..

Archer C80 Modemin OpenWrt desteği yok diye biliyorum.

Benim bağlantı türümden mi kaynaklanıyor bu sorun bilmiyorum. Kablonet kurulumumum falan mı yanlış.
@Recep Baltaş Hocam'dan bir cevap bekliyorum :)