omersrn

Çalışkan
Merhaba,

Keenetic Hero DSL var.
TP-Link Wi-Fi adaptörü var (https://www.tp-link.com/.../home.../adapter/archer-tx20uh/)
Anlık ping çıkmaları oluyor, indirme hızı vs düşmüyor ama bir anda pingim çıkıyor 1-3 saniyelik.
5GHz bağlı, 5 diş çekiyor, 100Mbps'nin 100'ünü de alıyorum. Arada 1 tane duvar var 3 aktif cihaz bağlı cihazların hepsini (bilgisayar hariç) 5 mb/sn'e limitledim.
5GHz'ı 48 numaralı kanala sabitledim.

Yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba,

Keenetic Hero DSL var.
TP-Link Wi-Fi adaptörü var (https://www.tp-link.com/.../home.../adapter/archer-tx20uh/)
Anlık ping çıkmaları oluyor, indirme hızı vs düşmüyor ama bir anda pingim çıkıyor 1-3 saniyelik.
5GHz bağlı, 5 diş çekiyor, 100Mbps'nin 100'ünü de alıyorum. Arada 1 tane duvar var 3 aktif cihaz bağlı cihazların hepsini (bilgisayar hariç) 5 mb/sn'e limitledim.
5GHz'ı 48 numaralı kanala sabitledim.

Yardımcı olabilir misiniz?

TP-Link Archer TX20uh için en güncel sürücüyü (TP-Link'in kendi sitesinden, Windows'un otomatik yüklediğinden değil) indirip kur.
Windows'ta "Aygıt Yöneticisi ağ bağdaştırıcıları özellikler" kısmında güç tasarrufu ayarlarını kapat ( “bilgisayar bu aygıtı kapatarak güçten tasarruf etsin” kutusunu işaretleme).
5 GHz'i 48. kanala sabitlemen güzel ama bazen DFS olmayan bir kanal (36-40-44-48 arası) daha stabil olur.
Keenetic arayüzünden 5 GHz için 80 MHz yerine 40 MHz kanal genişliğini dene. Ping sıçramalarını azaltabilir (hız biraz düşer ama 100 Mbps için fazlasıyla yeter).
Ağ bağdaştırıcı özelliklerinde:
Roaming aggressiveness lowest (en düşük)
Preferred band 5 GHz.
Wireless mode AX / AC only (desteklediğine göre seç.
DNS olarak Cloudflare (1.1.1.1) veya Google (8.8.8.8) dene.
Evde 3 cihazı 5 MB/sn’e limitlemişsin, bu iyi. Ama kısa süreli ping sıçramaları bazen Wi-Fi yeniden iletim (packet retransmission) yüzünden olur.
Test için, diğer cihazları tamamen kapatıp yalnızca PC açıkken ping at hâlâ sıçrama oluyor mu bak.
USB adaptörlerde kısa süreli kopmalar sık olur. Özellikle uzatma kablosuz direkt takılıysa, USB uzatma kablosu + adaptörü bilgisayardan biraz uzaklaştırmak parazitleri azaltabilir.
Keenetic'in Wi-Fi ayarlarında “band steering” ve “mesh” açık ise kapatmayı dene.

Sürücü güncellendi.
Güç tasarrufu ayarı kapatıldı.
48 numaralı kanal zaten DFS değil.
20/40/80 MHz seçili, sadece 40 seçilmiyor.
Wireless mod ayarı yok.
Diğer ayarlar yapıldı.

İşin garip tarafı bu ping sıçraması kardeşimin bilgisayarı bağlandığında daha sık oluyor.
1756800773058.webp

Sürücü güncellendi.
Güç tasarrufu ayarı kapatıldı.
48 numaralı kanal zaten DFS değil.
20/40/80 MHz seçili, sadece 40 seçilmiyor.
Wireless mod ayarı yok.
Diğer ayarlar yapıldı.

İşin garip tarafı bu ping sıçraması kardeşimin bilgisayarı bağlandığında daha sık oluyor.
Eki Görüntüle 180940

Kardeşinin bilgisayarı bağlanınca senin pingin daha çok sıçrıyor diyorsun. Bu da olayın büyük ihtimalle adaptörden çok AP (Keenetic) tarafındaki airtime paylaşımı veya kardeşinin bilgisayarının Wi-Fi kullanım şekliyle ilgili olduğunu gösteriyor.
Neden olabilir?
Airtime fairness (hava süresi paylaşımı)
Kablosuz ağda hız limiti koysan bile, cihazlar aynı anda veri gönderirken router sırayla herkese hava süresi tanıyor. Yani kardeşinin PC'si paket gönderirken senin ping paketlerin 1-2 saniye bekleyebiliyor.
Özellikle kardeşinin cihazı yoğun upload (Discord, oyun, bulut senkronizasyonu vb.) Yapıyorsa senin pinglerini bozar.
QoS ayarı olmadan hız limiti işe yaramıyor.
Sen “5 MB/sn limit koydum” demişsin ama Keenetic'te QoS (akıllı önceliklendirme) aktif değilse bu limit internet hızını sınırlıyor, ping paketinin önceliğini değil.
Yani kardeşin 5 MB/sn ile download yaparken bile senin ping paketlerin gecikmeye giriyor.
WLAN tarafında bufferbloat.
Kardeşinin bilgisayarından çıkan trafik router kuyruklarını şişiriyorsa, senin paketlerin arkaya atılıyor. Bu da anlık ping spike olarak yansıyor.
Çözüm önerileri:
Keenetic'te Smart queue management (SQM/QoS) aç. Keenetic arayüzünde internet - trafik sınırlama - akıllı trafik yönetimi kısmı var. Buradan kendi bilgisayarını yüksek öncelikli cihaz olarak işaretleyebilirsin. Böylece oyun/ping paketlerin dosya indirme yükünün önüne geçer.
Kardeşinin bilgisayarına hız limiti yerine ping dostu limit koy. Limiti MB/sn değil, yüzde olarak ayarlamayı dene (örneğin toplam upload/download hızının %70'i). Keenetic'te “bağlantı limiti” sekmesinde var. Böylece router Buffer'ı dolmaz ve ping daha stabil kalır.
Test: Kardeşinin PC'sinde Steam/Discord/OneDrive/Windows Update çalışırken sen ping at. Sıçrama oluyorsa %99 trafik önceliği sorunu. SQM/QoS açıp yeniden dene, fark çok net anlaşılır.
Yani şu an yaşadığın şey aslında normal bir Wi-Fi parazit sorunu değil, trafiğin kimden yana önceliklendirileceği meselesi. Sen oyun oynarken kardeşin video açsa bile sorun olmaz; ama upload/bulk trafik varsa ping zıplar.