3 yıldır TP-LINK T3U Plus USB WiFi dongle ile Türk Telekom 50 Mbps VDSL internet kullanıyordum ve hiçbir kopma yaşamıyordum. Ancak 2 gün önce Türk Telekom fiber bağlandı ve internetim 2-3 saniyelik kopmalar yaşamaya başladı.
Denediğim Adımlar:
- CMD’ye ping -t www.google.com yazdım ve ara sıra ping 2000+ oluyor, ardından ping alamıyor, 2 saniye sonra düzeliyor. Bu döngü sürekli tekrar ediyor.
- Laptopta denedim, hiçbir sorun yaşamadım, üstelik laptop daha uzakta olmasına rağmen gayet stabil çalışıyor.
- Dongle’ı laptopa bağladım, sorun yine devam etti.
- Sorunun dongle kaynaklı olduğunu düşündüm ve 1000 TL verip TP-LINK Archer TX20UH aldım, ancak kopmalar yine başladı.
Fiberi koparıp atıp VDSL’e geri dönmeyi bile düşündüm. Ne yapmalıyım?
1.
Donanım Bağlantılarını Kontrol Et:
- Modeminizin konumunu kontrol edin; en iyi performans için merkezi bir konuma yerleştirin.
- Modem ile dongle arasındaki mesafeyi azaltmayı deneyin.
2.
Ağ Sorun Giderme Adımları:
- Modemi kapatın ve 5 dakika bekledikten sonra yeniden açın.
- Donanım ayarlarını kontrol edin; modeminizin 5GHz bandının açık olduğundan emin olun.
- Modem arayüzüne girip, kablosuz ayarlarından 5GHz kanalını 36, 40, 44 veya 48 (kullanımda az olan) gibi alternatif bir kanala değiştirin.
3.
Dongle ve Sürücü Güncellemeleri:
- Her iki TP-LINK dongle’ın en son sürücülerini resmi TP-LINK web sitesinden indirip güncelleyin.
- Aygıt yöneticisinde ilgili dongle’a sağ tıklayarak "Sürücüyü güncelle" seçeneğini seçin.
4.
Ağ Ayarlarını Yenileyin:
- Ağ ayarlarını sıfırlamak için CMD'yi yönetici olarak açın ve aşağıdaki komutları sırayla girin:
Kod:
netsh int ip reset
netsh winsock reset
ipconfig /release
ipconfig /renew
- CMD'yi kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
5.
Modem Ayarlarını Kontrol Edin:
- Modem üreticinizin önerdiği ayarları kontrol edin. Özellikle QoS (Quality of Service) ayarlarının devre dışı bırakılmasını deneyin.
- Gereksiz paralel bağlantıları ve bağlı cihazları kontrol edin; fazla yüklenme olabilir.
6.
Alternatif Testler:
- Bağlantıyı kablolu bir ethernet ile test edin. Bu, sorunun kablosuz sinyalden mi yoksa internet hizmetinden mi kaynaklı olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
- Farklı bir 5GHz cihazla (örneğin akıllı telefon) bağlantı kurmayı deneyin; eğer orada da kopma sorunu yaşıyorsanız, sorun modem ya da internet sağlayıcısı kaynaklı olabilir.
7.
Destek Alın:
- Eğer tüm bu adımlar işe yaramazsa, Türk Telekom ile iletişime geçin. Fiber altyapıda kararlılık sorunları olabileceğinden, onları bilgilendirin.
Bu adımları takip ederek sorununuzu gidermeye çalışın. Hala sorun devam ederse, daha fazla detay vererek yardım isteyebilirsiniz.