Makaleler
104
Yer
İstanbul

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Ayarlar
  2. 2 Firmware güncelleme
Ethernet IP adresini aşağıdaki gibi ayarlayın:

Kod:
IP adresi: 192.168.1.2
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
Varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.1

IP Config.webp

Sonrasında tarayıcıdan 192.168.1.1 IP adresi ile arayüze girebilirsiniz:

XGZ030 Arayuz.webp

Kod:
Firmware Version: 0.2.0 3.0.0 v6066.0 Build 230515 Rel.21108n
Hardware Version: XGZ030 v1.0 00000000

Araştırmalarım sonucu daha güncel bir FW sürümünün de olduğunu gördüm:

Kod:
Firmware 0.3.0 3.0.0 v6066.0 Build 230915 Rel.34913n

Arayüz:

Advanced Status.webp

Basic.webp

GPON Settings.webp

LAN Settings.webp

VLAN Settings.webp

Not: Admin şifresi belirledikten sonra 192.168.1.1/superadmin 406 Not Acceptable hatası veriyor. Sıfırlayıp tekrar deneyeceğiz.
Güncelleme:
Superadmin'de ek olarak bu ayarlar çıkıyor:

Superadmin.webp

Ayarlar​

Araştırmalarım sonucunda bazı ayarların ne işe yaradığını öğrendim:
  • H: Huawei
  • Z: ZTE
  • F: Fiberhome
  • (Diğer iki mod ise tanımlanmamış)

İspanyol bir kullanıcının mesajı:

Neyse, sonunda birkaç ay bekledikten sonra CiudadWireless’tan satın aldığım TP-Link XGZ030 ONT cihazı elime geçti.

Şimdiye kadar yapabildiğim tek şey, bağlantı IP’sini orijinalinden değiştirip 192.168.1.15 yapmak oldu; çünkü orijinal IP, router’ımdaki adresle çakışıyordu.

Konuya katkı olarak, ONT’nin GPON SN (seri numarası) yapılandırmasıyla ilgili şunu söyleyebilirim: Benim kullandığım Digi modelinde (Zyxel), HEX formatını seçmem ve başına “ZYWN” (ASCII kısmı) eklememem gerekti.

ZYWN’yi dahil ettiğimde, GPON SN’nin tamamı metin kutusuna sığmıyordu. Başta tüm karakterleri girmeye gerek olmadığını düşündüm ama bu şekilde ONT kayıt olamıyordu. Sadece etikette ya da Digi kullanıcı sayfasında yazan GPON SN’yi, baştaki ZYWN olmadan, saf HEX formatında girdiğimde cihaz başarıyla kaydoldu.

Basit bir ayrıntı olabilir ama belki birilerinin gereksiz yere uğraşmasını engeller diye paylaşıyorum. Umarım faydası olur.

OLT modu yalnızca “Normal Mode” ya da “H” (benim durumumda) olabilir. Forumlarda bulduğuma göre OLT modları şöyle tanımlanmış:
  • H: Huawei
  • Z: ZTE
  • F: Fiberhome
  • (Diğer iki mod ise tanımlanmamış)
Benim cihazımda senkronizasyonu sağlayanlar sadece “H” ve “Normal Mode”. Aralarında fark göremediğim için, OLT ile gerekli parametrelerin alınması için yapılan müzakereyi kullanan **“Normal Mode”**da bıraktım. Bilgi olarak söyleyeyim, Madrid’de yaşıyorum (daha fazlasını söylemeye gerek yok 😄).

Diğer modlar için bir şey diyemem, çünkü senkronize olmuyorlar.

Herkese selamlar ve mutlu tatiller! 🎄

Firmware güncelleme​

Cihazın FW sürümünü Firmware Version:0.3.0 3.0.0 v6066.0 Build 230915 Rel.34913n olarak güncelledim. Dosya burada:

Config Decrypt

Anahtar mantığı netleşti:
  • Base key sabit (45 ee 92 32 cf 5b 1d fe).
  • cli_get_communicateKey → bu base key product ID tablosundaki değer ile birleştiriliyor (muhtemelen XOR).
  • Daha önce sizin bulduğunuz bilgiyle örtüşüyor: “base key XOR productID (0x1c796e01) ile yeni key elde edilir”.
Bizim firmware’inizde productID offset 0x34’te: 0x019DE620.
Demek ki doğru key = base_key XOR 0x019DE620 (tekrarlandığında 8 byte’a tamamlanmış hali).

Bu key ile DES-ECB yapıldığında conf.bin çözülmeli.

Benim önerim:
  1. Base key = 45 ee 92 32 cf 5b 1d fe
  2. ProductID = 0x019DE620
  3. XOR → yeni key (8 byte)
  4. Bu key ile conf.bin → DES-ECB decrypt

Son düzenleme:
Bu bir modem değil, ONT cihazı. Bu cihaz sayesinde 1 Gbit olan hızımızı bir ihtimal 10 Gbit yapabiliriz. Yaparsak video gelir zaten.

Ayrıca modem arayüzlerine girmek için elle IP atamak gerekmiyor genelde.

Eski bir operatör ve hosting çalışanı aynı zamanda ağ alanında uzmanlığı olan biri olarak buuna cevap vermek isterim.

Etrafta bazen görüyorum bu soruyu, bir kafa karışıklığı var belli ki. "Hattım GPON ama ben gidip 10 Gigabit destekli XGS-PON modem alsam hızım artar mı, çalışır mı?" diye soran çok.

Peşin peşin söyleyeyim de kimsenin parası boşa gitmesin: Hayır arkadaşlar imkansız, çalışmaz. O modem kutusunda öylece durur, internete falan bağlanamazsınız.

Nedenini de teknik terimlere boğmadan anlatayım:

Olay tamamen altyapı meselesi, ONT ile bitecek iş değil. Şöyle düşünün, GPON ve XGS-PON teknolojileri birbiriyle farklı dilleri konuşan iki insan gibi. Hatta dilleri geçtim, duyma frekansları bile farklı.

• Sizin evdeki ONT mahalledeki santral (o büyük kutular) ışık sinyalleriyle haberleşiyor. GPON'un kullandığı ışığın "rengi" farklı, XGS-PON'un kullandığı ışığın "rengi" (NM farkı fazla teknikleşmek istemedim) farklı. Yani santraldeki cihaz, sizin yeni modemin gönderdiği sinyali görmüyor bile, adeta kör ona karşı. Sizin ONT de santralden geleni görmüyor.
  • Hadi diyelim bir şekilde birbirlerini gördüler, bu sefer de konuştukları dil tamamen farklı. Biri 2.5 Gbps hızında (2.488 Gbps downstream (genellikle 2.5 Gbps olarak yuvarlanır) ve 1.244 Gbps upstream) ve belirli bir protokolle konuşurken, diğeri 10 Gbps (9.953 Gbps (genellikle 10 Gbps olarak yuvarlanır) downstream ve 9.953 Gbps upstream) hızında bambaşka bir dille konuşuyor. Birbirlerine anlamsız sinyaller göndermekten başka bir şey yapamazlar. Maalesef fiber teknolojisi basit dijital bağlantılar gibi çalışmıyor arkadaki sistem çok daha kompleks.
Özetle, siz en kral, en pahalı XGS-PON modemi de alsanız, servis sağlayıcınız gelip sizin bağlı olduğunuz santraldeki cihazı XGS-PON'u destekleyen yeni bir cihazla değiştirmediği sürece o modem çöp olur.

Yani bu işin çözümü bizde değil, tamamen servis sağlayıcının altyapıyı yenilemesinde. Cihaz almadan önce mutlaka altyapınızın tam olarak ne desteklediğini öğrenin.

Son düzenleme:
Güzel bilgiler için teşekkürler. Hem TT hem de TurkNet'te sainyal alamadık. Cihaz sanırım GPON da destekliyor ama bunu tam bilmiyoruz. Yakında bir Firmware dump edeceğiz.
Rica ederim Recep hocam ne demek. Son zamanlarda ISPler hakkında yaptığınız video ve çalışmalar gerçekten aşırı değerli. Bu ülkede artık kaliteli ve özgür internet alma vaktimiz geldi de geçiyor. Umarım birilerinin gözü açılır. Gittiğimiz yer daha çok "great firewall of China" gibi ama interneti özgürleştirmeye çalışan insanlar hala varlar neyse ki.

Rica ederim Recep hocam ne demek. Son zamanlarda ISPler hakkında yaptığınız video ve çalışmalar gerçekten aşırı değerli. Bu ülkede artık kaliteli ve özgür internet alma vaktimiz geldi de geçiyor. Umarım birilerinin gözü açılır. Gittiğimiz yer daha çok "great firewall of China" gibi ama interneti özgürleştirmeye çalışan insanlar hala varlar neyse ki.
Bunu dedim ve az önce bir bilgi aldım. Türk Telekom ZTE ONT'lere uzaktan güncelleme uygulayıp arayüz erişimini tamamen kapatmış:rolleyes:

Son düzenleme:
478DA50FF9E3D2CB ile Config decrypt oldu bende. Düzeltiyorum eğer olmuyorsa Firmware dump alındıysa lib klasöründe libcmm.so olacak onu buraya iletirsen (@Recep Baltaş ) belki ona özel key çıkabilir burada bulunduğu gibi:

1766002483553.webp

Son düzenleyen: Moderatör: