Bence sebebi çok mezun var ve bu sene eski müfredata göre hazırlanacak son YKS olması. Son şansı birçok kişinin ve rekabet iyice kızıştı.

Bilmiyorum da gene de yapılamaz değil. Şikayet ederek de bir yere varılamıyor. Eğitim sistemi evet, kötü. İyi bir yerlere gelmek istiyorsanız vaktinizin çoğunu ders çalışmaya ayırmak zorundasınız da başka yapacak bir şey yok. Okumak istemeyen, işte çalışmaya başlayabilir de iş hayatı da o kadar toz pembe değil.

Aslında olması gereken sistem kendimizi geliştirebileceğimiz, hobilerimizi geliştirebileceğimiz bir sistem olmalı ve herkese her şeyin temelleri öğretilmeli. Hani sen çocuğa edebiyatta şu yazarı ezberle diyip olmaz öyle, o yazarlar 5-10 yıl sonra çocuğun bir işine bile yaramayacak. Her şeyin temeli öğretilmeli ve sınavlar bence kaldırılmalı. Ha fakat diyeceksiniz ki o zaman herkes en iyi üniversite okuyacak diye, zaten üniversitede dersler zor olacağı için o kişi üniversitede okuyamaz. Bir de bir şey daha ekleyeceğim, okullarda bol bol etkinlik de yapılmalı. Mesela adam müzisyen olmak istiyor, okul etkinlik yapmalı, adam kendisi geliştirmeli.

Aslında olması gereken sistem kendimizi geliştirebileceğimiz, hobilerimizi geliştirebileceğimiz bir sistem olmalı ve herkese her şeyin temelleri öğretilmeli. Hani sen çocuğa edebiyatta şu yazarı ezberle diyip olmaz öyle, o yazarlar 5-10 yıl sonra çocuğun bir işine bile yaramayacak. Her şeyin temeli öğretilmeli ve sınavlar bence kaldırılmalı. Ha fakat diyeceksiniz ki o zaman herkes en iyi üniversite okuyacak diye, zaten üniversitede dersler zor olacağı için o kişi üniversitede okuyamaz. Bir de bir şey daha ekleyeceğim, okullarda bol bol etkinlik de yapılmalı. Mesela adam müzisyen olmak istiyor, okul etkinlik yapmalı, adam kendisi geliştirmeli.

Sistem yazarları ezberle demiyor. Sistem X yazarının Y kitabını okuyun, sınıfta tartışın, makale yazın, özet yazın diye yönlendiriyor ama öğrenciler "sınavda makale yazdırmıyorlar ki" diyor ve yazmıyor. Bunun yerine gidip bu tür şeyleri ödev vermeyen dershanelere, özel okullara gidiyorlar sonra da okul öğretmenleri de özele gidecek durumu olan öğrenciler rekabetten geri kalmasın diye dershane sistemine dönmeye başlıyorlar. Mevcut eğitim kalitesizliğinin bir noktası AKP öbür noktası ise öğrenciler ve ebeveynler.