10710

Uzman
Yer
富士山(Mount Fuji)
Merhaba,
Biliyorsunuz ki Türk gençlerinin çoğunluğu online oyunlarla zaman geçiriyor. Hikâyeli oyun oynayan küçük bir azınlık var. Evet, kaliteli hikâyeli oyunları oynamak için belirli bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor. Ancak bu işin ücretsiz dağıtılan oyunları da var. Özellikle önümüzdeki hafta Amazon ve Epic Games platformlarının oyuncuları tatmin edebilecek oyunlar vereceğine eminim. Neyse, konumuza gelirsek: Oyuncuların online oyun oynamasının ana sebebi ne olabilir? Bana kalırsa Instagram etkisiyle gelen kötü odak süresi olabilir. Fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türü seviyorlardır ya da sistemleri kötüdür. Çok da üzerine düşünülmesi gereken bir durum değil.

Türk gençleri galiba en azından hiç bir şeyi beceremiyorum bari şunda en iyisi olayım kafasında gidip Online oynuyor. Hiç anlam veremiyorum online oynayanlara. Abi bir tane oyun sürekli aynı şeyi yapıyorsun. Ne kadar eğlenebilirsin ki? 140'tan fazla hikayeli oyun bitirdim daha çıkarsalar bir 140 daha bitiririm.

Oynamıyor değilim, hikayeli oyunlardan da sevdiğim var. Ancak eskisi gibi zamanım yok. Her gün saatler ayırıp yeni şeyler öğrenme şansım yok. Zaten bildiğim ve çok keyif aldığım şeyi yapmaya devam ediyorum. Sizin bir hikayeli oyuna haftada 20 saat ayırma şansınız olabilir ama birçok insanın yok.

Ayrıca benim o tek oyundan aldığım keyif senin 140 oyunundan aldığın keyiften fazladır. Çünkü ben bunu seviyorum.

Maddiyat bahane. Zamanında dünya kadar oyunu korsan oynadım. Halen de para vermek istemediğim oyunu korsan indirip oynuyorum. Gerçekten geliştiriciye destek olmak istersem de daha sonra gidip oyunu satın alıyorum. Mesela Frictional Games'in neredeyse bütün oyunlarını korsan oynayıp bitirdim ve daha sonra Steam'den satın aldım (Penumbra'ya kadar). Ancak artık Steam üzerinden de "dijital lisans" alma fikri bana mantıklı gelmiyor. Fiyat beni yormadıkça GOG'u tercih ediyorum.

Konuya dönersek, genel genç kitlede çabuk tüketme arzusu var. Online oyun sevenlerin/tercih edenlerin oyun çeşitliliğ LoL, Valo, CS'den ibaret. Birkaç istisna hariç genel olarak bu oyunlar tüketiliyor. E kişi kendini zorlamadıkça bu oyunların yaşattığı duygulardan kurtulamaz ve bağımlısı olur. Yani bana bazı konular sadece bahanelerden ibaret geliyor.

Vakti yoktur, odaklanamıyordur, öğrenmek istemiyordur. Soruya verilecek birçok ayrı cevap var. Mesela ben, her türlü AAA oyunu oynamış birisi olarak çoğundan zevk alamadım ancak arkadaşlarla FC26 clubs oynarken daha çok zevk alıyorum.

Maalesef öyle yetiştiklerinden dolayı. Ellerinde tablet, akşama kadar aynı şeyi yaparak büyüdüler. Ben 34 yaşındayım ve sokak arkadaşlığı terimiyle büyüdüm. Telefon zaten zengin işiydi. Bilgisayara desen 12-13 yaşlarında sahip oldum. O da giriş segment pek de bir şey yapamadığım türden bir bilgisayardı. Biz de ne yaptık? Hayal gücümüzü kullanarak oyunlar oynadık. PC ile oynayamıyorsam bari PC'nin nasıl çalıştığını anlayayım dedim, PC toplamayı vs öğrendim. 2. PC'mi arkadaşımın da yardımıyla birlikte toplayıp, her parçayı tek tek kendimiz seçmiştik.

Ebeveynleri hiçbir zorlukla tanıştırmadıkları için kendilerince challenge yapıyorlar diyebiliriz. Bu da gençliği online oyunlara itiyor.

Hayatımızın odağında insanlar var zaten. Oyun da benim alanım olsun deyip online oyunlardan uzak durdum. Tabi ki de oynadım, ancak oradaki toksik ortama hiç dahil olmadım.

Bunlar benim şahsi tespitim. Saygısızlık algılanmasın.

Bu soruya iki cevap verebilirim.

İnterneti olan gençler genellikle sosyalleşmek istiyor. Bu yüzden arkadaşlarıyla beraber oynayabilecekleri online oyunları tercih ediyorlar.
Counter-Strike, League of Legends, Valorant, Minecraft gibi oyunlar bu yüzden daha popüler. Tek başına vakit geçirmeyi tercih etmedikleri için hikayeli oyunlara çok yönelmiyorlar.

Diğer cevap ise Türk gençleri genellikle oyun arayışına girdiğinde arkadaşlarının tavsiyelerine uyarlar. Ben 2008 yılında lojmanda otururken lojmandaki arkadaşlar bana Metin2'ye başlamamı söylemişti. 2008'den 2014'e kadar Metin2 oynamıştım. 2014'de oyun arayışına girdiğimde bu sefer LoL'e başlamamı söylediler LoL'e başladım. Sonrasında arkadaşlarıma uyup oyun oynamadım. Rekabetçi oyunlardan sıkılmıştım çünkü. Benim şu an oynadığım tek online oyun Ultima Online'dır. Onu da kimse oynamıyor zaten. Tek başıma mutluyum :D

Son düzenleyen: Moderatör: