Zeta

Uzman
Platform farketmeksizin, Türk insanı neden fiyatlandırma yapmayı, piyasa takip etmeyi ve ticari zekasını konuşturmayı beceremiyor?

Örneğin: İlandaki ekran kartı 14.000 TL. Kutu yok, garanti yok, fatura yok, test koyulmamış, param güvende tarzı bir şey yok. Neden sıfırı 17.000 TL olan bir ürünü senden alayım? Adama haziran'da yeni ekran kartları gelecek, koyduğun ürünün fiyatı zaten düşecek, neden indirim yapıp paranı dolaşıma sokmuyorsun, hem senin hem benim işim görülsün, senin kâr diye düşündüğün o fazladan para zaten eriyecek zamanında uygun fiyata satamazsan diyorum. Yani bu insanlardaki ticari zekasızlığı, finansal okuryazarlık yapamamasını anlayamıyorum. 2. el ürün bakmaktan tiksindim resmen.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Herkes senin gibi düşünmediği için böyle. Herkesin fiyatlandırması farklı, birisi kazıklamaya çalışır diğeri hızlı satılsın diye fiyatı iyi tutar.

Sarı sitede cihaz al sat yapan "anlayan" arkadaşın biri de bendeki 1060 ekran kartlı cihazı verip ondaki 1650 ekran kartlı cihazı almamı istiyordu ve üstüne de 7-8k para istiyordu. Bende kendisinin ne kadar ahlaklı bir ticaret yaptığı konusunda tebrik ettim(!) ve yavaşça telefonu elimden bıraktım. Anlayacağınız bilerek yapanlar da var.

Sarı sitede cihaz al sat yapan "anlayan" arkadaşın biri de bendeki 1060 ekran kartlı cihazı verip ondaki 1650 ekran kartlı cihazı almamı istiyordu ve üstüne de 7-8k para istiyordu. Bende kendisinin ne kadar ahlaklı bir ticaret yaptığı konusunda tebrik ettim(!) ve yavaşça telefonu elimden bıraktım. Anlayacağınız bilerek yapanlar da var.

Hocam gerçekten satıcı çok akıllı (!)

Platform farketmeksizin, Türk insanı neden fiyatlandırma yapmayı, piyasa takip etmeyi ve ticari zekasını konuşturmayı beceremiyor?

Örneğin: İlandaki ekran kartı 14.000 TL. Kutu yok, garanti yok, fatura yok, test koyulmamış, param güvende tarzı bir şey yok. Neden sıfırı 17.000 TL olan bir ürünü senden alayım? Adama haziran'da yeni ekran kartları gelecek, koyduğun ürünün fiyatı zaten düşecek, neden indirim yapıp paranı dolaşıma sokmuyorsun, hem senin hem benim işim görülsün, senin kâr diye düşündüğün o fazladan para zaten eriyecek zamanında uygun fiyata satamazsan diyorum. Yani bu insanlardaki ticari zekasızlığı, finansal okuryazarlık yapamamasını anlayamıyorum. 2. el ürün bakmaktan tiksindim resmen.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Aç gözlülük, görmemişlik, fakirlik gibi şeylerin böyle manzaralara sebep olacağını düşünüyorum. Bir şiir vardı. Neyse bir şiir vardı. Şiir okuyun şiir.

Senin anlattığın olayı ben normal karşılamaya başladım artık çünkü algılarımızı bozdu bu yamyamlar. Ben sana asıl rezilliği anlatayım. Bir modem aldım ikinci elden ve işime yaramadı. O zaman 200 TL gibi bir fiyata almıştım sonrasında işime yaramayınca tekrar ilana koydum 200 TL'den.
Biri yazdı ve mesaj şu: Kardeşim merhaba. Ablamın modemi bozulmuş ve acilen modeme ihtiyacımız var ve çok maddi durumum iyi değil. Çok ihtiyacımız olmasa yazmazdım ama bize 100 TL'den bırakır mısın?

Konuşmanın ileri safhasında kendini acındırdı ve piyasayı bilmeyen, insani duyguları olan birisi olarak 100 TL ile fakir olmam birilerinin işi görülsün dedim ve tamam dedim. Adam ürünü almaya geldiğinde köşede arkadaşının beklediğini söyledi. Araç da BMW 320 olanlardan 15 16 model ve arkadaşınınmış yersen artık. Neyse ürünü verdim aradan 2 gün geçti bana mesaj atan adam modemi 450 TL'den satışa koymuş. Yani ne diyebilirim ki insani duygumu öldürdü. İnsanlara olan güvenimi kırdı. Bir daha gerçekten birinin ihtiyacı olduğunda belki de yardım etmeyeceğim. Sosyal çürüme böyle oluyor arkadaşlar. Böyle dolandırıcılıkla oluyor.

Düzenleme: Aracının olması parasının olduğu anlamına gelmiyor bu arada buna değineyim fakat aracını ileri park edip yürüyerek yanımıza geliyorsa bir işkillenirim.

Siz ne düşünüyorsunuz?
Herkesin kendi ürünü mükemmel, kendisi muazzam, asla problem olmaz. Ama satıcı mı? Kesin ürünü kötüdür, zaten satıcılar üçkağıtçı daima, zaten 1 aya her şey 3000034034 zamlanır ekonomi kötü, ya ben bunu pazarlıkla yarı fiyatına da alırım ya o zaman, ilanlar zaten şişik 3000 yazmış buna 1000 teklif edeyim...

Türk ikinci el piyasasının özeti bu maalesef.

Son düzenleyen: Moderatör: