IMG_20260322_164746.webp

Merhaba etrafta çok fazla gezdim bana 600-700 metre ilerilerde bu şekilde bir dolap gördüm. Tabii ki biraz daha uzakta da aynı dolaptan birkaç tane daha gördüm.

Bu dolaptan maksimum ne kadar internet hızı veriliyordur?

Açmış olduğum bu konuya istinaden dolaplara bakıp tekrar sorabileceğimden bahsetmiştim.

Sizce bu ne dolabı maksimum ne kadar hızları verebilir?

Bana olan uzaklığı dediğim gibi olduğundan fiber bağlantı çektirme için erişim planlamaya gitmeden önce bilmek isterim.

Şimdiden teşekkürler 🙏

Eğer bu fiber dolabı ise ve buradan internet almayı başarırsan zaten fiber teknolojisi gereği ışık hızında bilgi iletiyor gecikme olmaz hiçbir şekilde. 1000 verirler.

Hocam fiber dolabı olduğunu sanmıyorum. Elektrik sayacı var. Sayaç olanlar genelde fiber kablonun bakır kabloya dönüştüğü dolaplarda oluyor. Fiber hattı var ise yer altına olabilir. Oradan binaya hat çekilecektir. Zira çoğunlukla fiber dağıtımları yer altındaki dağıtım kutularından oluyor. Çevrede aşağıdaki kapaklardan arayın. Yuvarlak olup üstünde exp yazan kapaklarda genelde fiber oluyor. Üzerinde f/o yazan kapak görürseniz o da fibere aittir. Genelde Türksat ve Superonline da gördüm f/o yazanları. Son olarak çevredeki direklerin üstüne bakın. Havaii fiber de olma şansı var. Sonradan çekilen hatlarda çok denk geldim. Onun da fotoğrafını ekliyorum.

Dosya Ekleri

• görsel_2026-03-22_193410502.webp
    görsel_2026-03-22_193410502.webp
    66,8 KB · Görüntüleme: 49
  • görsel_2026-03-22_193452386.webp
    görsel_2026-03-22_193452386.webp
    60 KB · Görüntüleme: 44
  • görsel_2026-03-22_193817969.webp
    görsel_2026-03-22_193817969.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 50
Bu bir tam fiber dolabı değil. Kendisi T-23 dediğimiz VDSL2 teknolojisi verebilen saha dolabıdır. Teknik olarak FTTC'dir (Fiber to the Cabinet).

Ülkemizde VDSL2 Profile 17a üzerinden verilir ve bu profil 100 Mbps ile sınırlı.

Mesafe epey çokmuş, 50 Mbps bile gelip gelmeyeceği şüpheli.
Gelmez zaten. VDSL2 mesafeye duyarlıdır. Tabii bu yürüme odaklı mesafesi, kim bilir fiziksel hali kaç.
Hocam fiber dolabı olduğunu sanmıyorum. Elektrik sayacı var. Sayaç olanlar genelde fiber kablonun bakır kabloya dönüştüğü dolaplarda oluyor. Fiber hattı var ise yer altına olabilir. Oradan binaya hat çekilecektir. Zira çoğunlukla fiber dağıtımları yer altındaki dağıtım kutularından oluyor. Çevrede aşağıdaki kapaklardan arayın. Yuvarlak olup üstünde exp yazan kapaklarda genelde fiber oluyor. Üzerinde f/o yazan kapak görürseniz o da fibere aittir. Genelde Türksat ve Superonline da gördüm f/o yazanları. Son olarak çevredeki direklerin üstüne bakın. Havaii fiber de olma şansı var. Sonradan çekilen hatlarda çok denk geldim. Onun da fotoğrafını ekliyorum.
Resimdeki kabinet bir havai fiber değil hocam. Dümdüz VDSL2 kabinetidir.

Bu bir tam fiber dolabı değil. Kendisi T-23 dediğimiz VDSL2 teknolojisi verebilen saha dolabıdır. Teknik olarak FTTC'dir (fiber to the cabinet).

Ülkemizde VDSL2 profile 17a üzerinden verilir ve bu profil 100 Mbps ile sınırlı.

Gelmez zaten. VDSL2 mesafeye duyarlıdır. Tabii bu yürüme odaklı mesafesi, kim bilir fiziksel hali kaç.

Yok hocam. Siyah dağıtım kutusu ve turuncu kabloyu görsün diye ekledim. Burada fiber değil ama kutudan eve havai fiber çekilen hatlar gördüm. Bu sebeple ekledim. Ek olarak arkadaşın attığı resimdeki kutuya havai fiber demek istemedim. Belki vardır çevredeki direklerde attığım siyah kutu sarı kabloyu arayın demek istedim.

Son düzenleme:
Yok hocam. Siyah dağıtım kutusu ve turuncu kabloyu görsün diye ekledim. Burada fiber değil ama kutudan eve havai fiber çekilen hatlar gördüm. Bu sebeple ekledim. Ek olarak arkadaşın attığı resimdeki kutuya havai fiber demek istemedim. Belki vardır çevredeki direklerde attığım siyah kutu sarı kabloyu arayın demek istedim.

Hiçbir yerde daha önce direk de siyah kutulu turuncu kablolu bir mekanizma görmedim. Dikkatimi elbette çekerdi. Yine de iyi oldu resimleri attığınız, dikkat etmek amacıyla konuyu telefonuma sabitleyeceğim.

Bu bir tam fiber dolabı değil. Kendisi T-23 dediğimiz VDSL2 teknolojisi verebilen saha dolabıdır. Teknik olarak FTTC'dir (Fiber to the Cabinet).

Ülkemizde VDSL2 Profile 17a üzerinden verilir ve bu profil 100 Mbps ile sınırlı.

Direkt teknik ekipler geldiğinde bana tahminen o kısımlarda demişti. Net nokta atışı öğrenmedim ve bana dedikleri de "senin için geldik; az önce gittim oradan düzenledim buraya geldim yine atıyor" minvalinde bir şeyler demişti. Sonrasında da ben üstüme söyleyeceğim dedi, gitti. Sonrası sürekli CİMER zaten ve sonuç kocaman sıfır.

Şimdi o kısma çok heves etmesem de bir sürü yeni konut yapıldığını düşündüğümde de hız anlamında ve direklerde kablolama, rögar kapağı gibi detaylara asla denk gelmedim.

Bu mantıkla bakarsam kendimce iskan alınması dolayısıyla da konut projemizin bitiminde bize altyapıyı getirecekleri yerleri kestiremediğimi ve etrfata bu tür dolaplar harici başka elektrik dolabı harici dolap göremediğimden dolayı asla fiber altyapı gelemeyeceğini düşünmekteyim. Acaba, başka özel dolap olur mu, göremedim, nereden çekilir ki?

Not: İlçe emniyet müdürlüğü hemen 40-50 metre ileride kalıyor. O yönde fiber altyapı olabileceğini de düşünmezsem kağıt üstünde bizim konuta fiber nasıl gelecek mantığını kurmak veya anlamak isterim. Umudumu yitirmeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör: