Selam arkadaşlar, 1 hafta önce bölgeme Türk Telekom tarafından 1 Gbps altyapı döşendi ve ben de internetimi TT'ye taşıdım. Geldiler ve fiber internetimi, modemi ile birlikte bağlayıp kurdular. Ardından modemin şifresini değiştirmek istedim ve gelen yetkili şöyle bir şey söyledi: "Modem şifreni değiştirmen 2.4GHZ ve 5GHZ sinyallerinde sıkıntı yaratır. Çift bant olduğu için problem yaşarsın şifreni değiştirme kablosuz ağın." Bu benim çok garibime gitti ama şu anlık değiştirmedim. Aklım bu işe yatmıyor çünkü çok saçma hayatımda ilk defa böyle bir şey duydum.

Bilen biri yardımcı olursa sevinirim. Wi-Fi 6 olan TT modemimde kablosuz ağ şifremi değiştirirsem problem olur mu?

TT taşeronları vs Facebook dayıları. Yani mobil uygulamadan bile değiştirebiliyorsunuz şifreyi. Böyle bir sorun olsa oradan kaldırırlar zaten. Şifre değiştirmek kanalı değiştirmiyor, frekansı ilgilendirmiyor.

İstediğiniz gibi değiştirebilirsiniz şifreyi.

Modem arayüzünde şifre değiştirme adımından ekran görüntüsü atabilir misiniz? Bana biraz zırvalık gibi geldi. Çok basit bir işlemi uygulamanız neden sorun yaratsın ki? Değiştirin gitsin, bir şey olursa arıza kaydı oluşturursunuz.

Değiştirebilirsin. İkisini aynı şifre yaparsan daha iyi olur 5GHz olan biraz daha hızlı oluyor.

Yani hakaret etmek istemiyorum ama büyük ihtimal bant geçişinin sıkıntıya gireceğini düşünüp bunu söylemiştir. Vallahi sıkıntılı insanlar ya.

Aynen öyle.

Selam arkadaşlar, 1 hafta önce bölgeme Türk Telekom tarafından 1 Gbps altyapı döşendi ve ben de internetimi TT'ye taşıdım. Geldiler ve fiber internetimi, modemi ile birlikte bağlayıp kurdular. Ardından modemin şifresini değiştirmek istedim ve gelen yetkili şöyle bir şey söyledi: "modem şifreni değiştirmen 2.4GHz ve 5GHz sinyallerinde sıkıntı yaratır. Çift bant olduğu için problem yaşarsın şifreni değiştirme kablosuz ağın." bu benim çok garibime gitti ama şu anlık değiştirmedim. Aklım bu işe yatmıyor çünkü çok saçma hayatımda ilk defa böyle bir şey duydum.

Bilen biri yardımcı olursa sevinirim. Wi-Fi 6 olan TT modemimde kablosuz ağ şifremi değiştirirsem problem olur mu?

Yok be hocam çok sağlam sıkmışlar :D. Sürekli olarak sorun oluyor ve sen arıza kaydı açtığında ekip yolluyorlar. Ekip geldiğinde kolayca bağlanabilsin diye demişlerdir bir daha şifreyle uğraşmasınlar diye. Bu kadar da insanları akılsız yerine koymayın ya. Cihazda bir üretim hatası yok ise hiçbir problem yaşamazsın hocam yalan dolan.

Aslında söylediğinde şöyle bir haklı taraf var, günümüzde 2,4Ghz ve 5Ghz ağlar aynı isimle yayın yapıyorlar ve telefon bulunduğu konuma göre bu ağlar arasında geçiş yapıyor. Siz diyelim şifreyi değiştirdiniz ama yanlışlıkla 2,4'e farklı 5'e farklı şifreler koyarsanız büyük sıkıntı çıkacaktır.
Ayrıca ekiplerin bir diğer sorunu sizin evinize arıza sebebiyle geldiklerinde modemin arkasından kamera ile QR okutup bağlanamayacak olmaları, normalde ekipler internetin gelip gelmediğini kontrol için modemi okutup kontrol ediyorlar, siz şifre değiştirirseniz onlar geldiği zaman size şifre sormak durumunda kalacaklar.
Bu iki sebep yüzünden değiştirilmesini istememiş olabilirler, ama bence değiştirmenizde hiçbir sakınca yok.

Eğer iki farklı frekansın yayınını aynı şifre yapmazsanız sadece otomatik bant değiştiremezsiniz, o kadar.

Onun dışında yayın gücü, ara frekansı ve antenlerde bir değişiklik/problem olmadığı sürece şifre değişiminin hiçbir sakıncası yok, olamaz da zaten.