Makaleler
1
Yer
Bootloader
Merhaba, Yalova'da Türk Telekom FTTH fiber altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyorum. ONT cihazı olarak Nokia G-010G-R, router olarak ise Huawei LG8245X6-50 modelini kullanıyorum. Hız testini, cihaz ile router arasında herhangi bir engel bulunmadan, 5 metrelik bir mesafede kablosuz olarak gerçekleştirdim. Sonuçları yorumlarken bu koşulları göz önünde bulundurun. Bu arada, cihaz üzerinde QoS ayarı yapılmadı; zaten operatör yazılımı nedeniyle router oldukça kısıtlı ve neredeyse hiçbir ayara izin vermiyor.

1784370851815.webp
1784370752852.webp

Son düzenleme:
Merhaba, Yalova'da Türk Telekom FTTH fiber altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyorum. ONT cihazı olarak Nokia g-010G-R, router olarak ise Huawei LG8245x6-50 modelini kullanıyorum. Hız testini, cihaz ile router arasında herhangi bir engel bulunmadan, 5 metrelik bir mesafede kablosuz olarak gerçekleştirdim. Sonuçları yorumlarken bu koşulları göz önünde bulundurun. Bu arada, cihaz üzerinde QoS ayarı yapılmadı; zaten operatör yazılımı nedeniyle router oldukça kısıtlı ve neredeyse hiçbir ayara izin vermiyor.

Eki Görüntüle 266655Eki Görüntüle 266654

Hız değerleri iyi Ms ve Bufferbloat kötü diyecektim Wi-Fi ile yapmışsın Wi-Fi için ideal. Hiçbir ayar yapmadan A alman iyi aslında ama yazılım ile kilitlemeleri işte asıl sıkıntı orada zaten. ASUS'ya da Keenetic modem ile çok daha iyi değerleri ulaşırsın gibi hissediyorum.

Kablolu da koyarsan güzel olur aslında, karşılaştırmak için.

Hız değerleri iyi ancak, ms ve bufferloat da sınıfta kalmış modem. Fiber altyapı için 8ms üzücü şahsen :confused: hiçbir ayar yapmadan a alman iyi aslında ama yazılım ile kilitlemeleri işte asıl sıkıntı orada zaten. ASUS'ya da Keenetic modem ile çok daha iyi değerleri ulaşırsın gibi hissediyorum.

Babamın eski bir laptopunu buldum, sanırım burası OpenWrt X86 :hehehe::hehehe::hehehe:. Şimdi stock router ile QoS yapmayı deneyeceğim, bakalım ne sonuçlar alacağız.

Kablolu test de paylaşırsan güzel olur, merak ettim. Benim akrabamın adresinden Turk Telekom FTTH altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyoruz yaklaşık bir yıldır. Şu ana kadar hiç üzmedi. Hatta açıldığından beri 1000 Mbps hız yükseltme yaptık. Tavsiye ederim.

zaten operatör yazılımı nedeniyle router oldukça kısıtlı ve neredeyse hiçbir ayara izin vermiyor.
En yakın zamanda kendi router'ını almanı tavsiye ederim. Hem performans, hem özgürlük, hem de gizlilik açısından.

Bufferbloat testi gerçek hayatta çok takılacak bir test değil ama. Çok abartılıyor bence. Çoğu son kullanıcının denk gelmeyeceği bir senaryoyu test ediyor. Bağlantı full dolu iken herhangi bir ping artışı oluyor mu olmuyor mu onu ölçüyor. Örnek, evde biri 4K bir film torrent ederken (Download ve Upload full saturated, seed edildiğini de varsayın) aynı zamanda evdeki başka birisi Netflix'i hiç buffer yapmadan izleyebiliyor mu veya ping'de hiç oynama olmadan online oyun oynayabiliyor mu. Bufferbloat'un olayı bu. QoS ayarları ile bunu isteğinize göre limitleyebiliyor veya farklı cihazlara öncelik verebiliyorsunuz. O yüzden faydalı, evet, ama çoğumuzun bağlantısı full saturated değil. Hele artık 100+ hızları varsayarsak, özellikle 1000 Mbps gibi, bu imkansıza yakın oluyor.

Şimdi yurt dışı alışverişi açık olsa SPF ile daha iyi olur diyecektim ama... izin verir mi bizim şanlı... neyse :).
SFP'nin hiçbir faydası olmazdı, hatta tam tersine kötü etkisi olabilirdi. Kullandığınız SFP modülü ve yazılımına bağlı olarak çok agresif bir queue'si olabileceği için paketler drop olabilir.

Bu tabii 100 Mbps'de mümkün değil ama bilgilendirme amaçlı yazdım.

SFP'nin hiçbir faydası olmazdı, hatta tam tersine kötü etkisi olabilirdi. Kullandığınız SFP modülü ve yazılımına bağlı olarak çok agresif bir queue'si olabileceği için paketler drop olabilir.
Zaten istesede 2.5 Gbps downstream alınmaz. Türk Telekom onu çözdü, artık paket bazlı sınırlandırma yapıyo.

Ablolu test de paylaşırsan güzel olur, merak ettim. Benim akrabamın adresinden Türk Telekom FTTH altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyoruz yaklaşık bir yıldır. Şu ana kadar hiç üzmedi. Hatta açıldığından beri 1000 Mbps hız yükseltme yaptık. Tavsiye ederim.

Babam 1000MBPS ihtiyacı olmadığı için 100Mbps peşin ödüyor keyfine bakıyor kablolu testi aşağıya bıraktım.

1784380284290.webp

1784380367428.webp

1784380430907.webp

Ne yapsam Wi-Fi mı kullansam :D

Bufferbloat testi gerçek hayatta çok takılacak bir test değil ama. Çok abartılıyor bence. Çoğu son kullanıcının denk gelmeyeceği bir senaryoyu test ediyor. Bağlantı full dolu iken herhangi bir ping artışı oluyor mu olmuyor mu onu ölçüyor. Örnek, evde biri 4K bir film torrent ederken (Download ve Upload full saturated, seed edildiğini de varsayın) aynı zamanda evdeki başka birisi Netflix'i hiç buffer yapmadan izleyebiliyor mu veya ping'de hiç oynama olmadan online oyun oynayabiliyor mu. Bufferbloat'un olayı bu. QoS ayarları ile bunu isteğinize göre limitleyebiliyor veya farklı cihazlara öncelik verebiliyorsunuz. O yüzden faydalı, evet, ama çoğumuzun bağlantısı full saturated değil. Hele artık 100+ hızları varsayarsak, özellikle 1000 Mbps gibi, bu imkansıza yakın oluyor.

Haklısın aslında VDSL de yıllardır kimse bilmiyordu bu testi ve sorun da yaşamıyorduk. Asıl olması gereken yurt dışı çıkış kalitesi aslında. Oda normalde daha iyi olması gerekirken, git gide daha kotu oluyor, yatırım yapılmamasından kaynaklı. Eskiden dandik modemler ile sorunsuz kullandığımız hizmetler artık özel modemler ile anca stabil oluyor. VDSLi geçtim artık zaten yatırım yapılmıyor hatta çalışacak eleman bulamıyorlar ama fiberde 1-2 firma haricinde kalitesiz bence.