Başka ülkeler ileri giderken biz geriye ve kötüsüne gidiyoruz hep. Sanki çok iyi internet hizmeti var mış gibi bir de böyle yapıyorlar.

Türknet Gigafiber kullanıyorum, hızlarımda değişme yok ancak ekteki hızlarda indirme ya da yükleme yapamıyorum. Sorun kullandığım kabloda mı acaba?

Adsız.webp

TT toptan tarafında tarifelerde değişiklik yok. Bireysel tarafta da hızlarda değişikilik yok. Olsaydı açıklama veya PDF yayınlanırdı. Kokusu ortaya çıkar ama farklı şüphelerim var.

2 ihtimal var. Normalde bir paketin 2-4 arası upload seçeneği olur. 35/6 ve 35/12 gibi. Alternatif firmalar bunlar arasında seçim yapabiliyor. Maliyeti düşürmek adına, düşük upload seçeneğini tercih etmiş olabilirler. Bunun açıklamasını da müşteriye böyle yapıyor olabilirler ki geçmişte benzer saçmalıkları gördüm. Durum ortaya çıkınca özür dilemek zorunda kalan firmalar olmuştu.

Diğer ihtimal ise bazı saha dolaplarında yer alan DSLAM(size internet hizmet sunan cihaz) leş gibi oluyor. Kullanıcıya 15Mbps upload tanımlandığında download tarafı 50Mbps civarında takılı taklıyor. Bunun önüne geçmek için de düşürmüş olabilirler. Alternatif firmalarda bu sıralar "upload hızım yüksek ama download düştü" şikayetleri zirve yapmıştı.

Gerçeğin ne olduğu ortaya çıkınca konuyu tekrar güncellerim.

Merhaba,

Bugün Millenicom müşteri hizmetleri tarafından arandım ve upload hızımın neden düştüğünü sorduğumda Türkiye geneli upload hızlarındaki artışın çekildiğini öğrendim. 6 Şubat depremi sonrasında internet erişimlerinde sorun yaşanmaması adına Türk Telekom altyapısında yer alan tüm internet servis sağlayıcılarının (ISS) sağladığı upload hızının artması yönünde çalışmalar gerçekleştirilmiş. Şu an ise bölge bölge ilerleyerek upload hızları yeniden eski hızlarına çekilmekte. Yani internet upload hızınız 15-16 Mbps civarlarından 7-8 Mbps civarlarına gerilediyse nedeni bu olabilir. Ne yazık ki buna ilişkin tek çözüm ise paketinizi yükseltmek.

Not: Tarifeniz 8 Mbps üstü bir upload hızı sağlaması gerekiyorsa lütfen internet servis sağlayıcınızla iletişime geçin.

Yani aynı kalsa ne olurdu? Aksine şirket daha çok para kazanırdı. Zaten karar verdim Superonline'ye geçeceğim. Şu anda Türk Telekom kullanıyorum 75 Mbps çekiyor. Superonline 81 Mbps. Hem Türk Telekom gibi zırt pırt kesilmiyormuş.

Türk Telekom müşterisiyim ve yükselttikleri zamandan itibaren indirme/yükleme hızlarımda ekstra bir değişme gözlemlemedim. Bölgesel olarak zamanla düşürecek olabilirler ama anlamadığım;

Türkiye'de interneti bu denli baskılamalarının sebebini gerçekten anlayamıyorum. Proton ve birçok VPN/Mail servisini yasaklıyorlar, bant kısıtı uyguluyorlar. Özgürlük namına hiçbie şey yok maalesef. Bu olaya da şaşırmamak gerek. Görece düşük hızlara tonlarca para dökmemiz işlerine geliyor.