gustavo 4

Üstün
Makaleler
5
Yer
Türkiye
Merhaba, Türkiye hakkında biraz konuşmak istemiştim, o gün bugün oldu.

1786121105695.webp

Toplumsal yapı olarak kaynayan kurbağa sendromu içindeyiz; her şey yavaş yavaş değişiyor. Önce birkaç ihale belirli şirketlere veriliyor, alışılıyor, sonra sosyal medyaya e-Devlet doğrulaması geliyor, alışılıyor ama kaynadığımızda buradan geriye dönemeyiz.
Çoğu siyaset bilimcinin önerdiği maksimum iktidar süresi 8 ile 10 yıl arasıdır; biz 24 yıl ile neredeyse 3 katına çıktık.

1786121983094.webp

2000'lerde başlayan genç nüfus dalgamız, çoğu ülkenin gelişebildiği kısa dönemdir. Almanya, Güney Kore gibi ülkeler hep bu dönemde gerçekleşmiştir ama bu avantajı uzun süredir kaybetmiştik. Batı zaten yaşlanmakta, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu ayakta tutuyordu ama oralarda da yaş ortalaması hızla artıyor. 2030 civarında bu avantajı tamamen kaybedeceğiz.

Şimdi gelelim 2028 seçimlerine. Eğer 2028 seçimlerini de iktidar kazanırsa, neredeyse tüm memurlar mevcut iktidar döneminin kadrolarından olacak. Ve devlet ile parti yapısı bütünleşecek.
Büyük ihtimalle 2028, demokrasimi yoksa daha denetimsiz yeni bir anayasamı sorusuna cevap verecek. Ondan sonra dönüş çok zor olacak ve herkes kendi partisinin takım gibi tuttuğu için köprüden önceki çıkışın farkında değil.

Türkiye böyle bir durumda işte; hiç kimseyi doğrudan eleştirmedim, çıkarım hakkı sizin.

Not: Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında yazılmıştır. Suç unsuru içermez; sadece akademik/sosyolojik gözlemlere dayalı bir değerlendirmedir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaynayan kurbağa örneğini görünce artık bayıyorum. Burada doğru örnekle desteklenmiş ama bir kitle var ki onların desteklediği örnekler insanı çileden çıkarıyor, kafayı yedirtiyor.

Bu ulke ekonomiyi bir sekilde toplardi, inanilmaz bir potansiyeli var o konuda da sosyal curumeyi ve adaletsizligi nasil toplayacak orasi problem.

Dunya duzeni konusunda politikacilarimiz uyumayi tercih ediyor ama onun yerine acilen gelisen Dogu ve Bati blogunu analiz edip ulkenin jeopolitik konumunu da yardimci olarak kullanmasi ve ulkeyi iki taraftan da nemalandirmalari gerekiyor. Avrupa middle-man konumunda ve bu ulkeyi kurtarmayacak, ki zaten kendileri batakligin icerisinde.

2000'lerde başlayan genç nüfus dalgamız, çoğu ülkenin gelişebildiği kısa dönemdir. Almanya, Güney Kore gibi ülkeler hep bu dönemde gerçekleşmiştir ama bu avantajı uzun süredir kaybetmiştik. Batı zaten yaşlanmakta, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu ayakta tutuyordu ama oralarda da yaş ortalaması hızla artıyor. 2030 civarında bu avantajı tamamen kaybedeceğiz.
Saygi cercevesinde (bunu belirtme geregi duydum cunku konu sahibinden bagimsiz yazim seklimi "asagilayici" gorup alinan arkadaslarimiz mevcut), buna katilmiyorum. Turkiye o avantaji kaybettiyse Avrupa bitti, uzerine toprak atani yok demektir. Turkiye'de o avantaj mevcut, hala insan gucunun makineye gore cok daha uyguna getirilebildigi bir yer, aksine Avrupa bu konuda cok kotu durumda. Ha beyin gocu veriyor olmamiz maalesef kotu bir vaziyet.

Bu ulke ekonomiyi bir sekilde toplardi, inanilmaz bir potansiyeli var o konuda da sosyal curumeyi ve adaletsizligi nasıl toplayacak orasi problem.

Dunya duzeni konusunda politikacilarimiz uyumayi tercih ediyor ama onun yerine acilen gelisen dogu ve bati blogunu analiz edip ulkenin jeopolitik konumunu da yardimci olarak kullanmasi ve ulkeyi iki taraftan da nemalandirmalari gerekiyor. Avrupa middle-man konumunda ve bu ulkeyi kurtarmayacak, ki zaten kendileri batakligin icerisinde.

Saygi cercevesinde (bunu belirtme geregi duydum cunku konu sahibinden bagimsiz yazim seklimi "asagilayici" gorup alinan arkadaslarimiz mevcut), buna katilmiyorum. Türkiye o avantaji kaybettiyse Avrupa bitti, uzerine toprak atani yok demektir. Türkiye'de o avantaj mevcut, hala insan gucunun makineye gore cok daha uyguna getirilebildigi bir yer, aksine Avrupa bu konuda cok kotu durumda. Ha beyin gocu veriyor olmamiz maalesef kotu bir vaziyet.

Belirtmeniz için sağ olun. Bana göre genç nüfusumuz hala var ama bunu yakında kaybedeceğiz. O yüzden yapacaksak, bu 10 yılda yapabiliriz. Son dönemleri iyi yapabiliriz; ancak insan gücü Türkiye'de hala ucuza katılmıyorum. Belirli sektörlerde hala "ucuz" olsak da, tekstil gibi sektörlerde üretim başka yerlere kaymakta ve bu kayan sektörlerde yerini normalde yüksek teknoloji koymamız gerekirdi; ancak bunu da yapamıyoruz, maalesef orta gelir tuzağında sıkıştık.

Beyin göçü bence bizi çökertiyor. Evet, bizi yurt dışında gururlandırıyor ama bize bir ekonomik katkısı yok. Ülkemiz bilime, uzaya, teknolojiye yatırım yapmıyor. Yaptıkları yatırımlar ellerinde patlıyor (örn: kumru).