Türkiye'de İkinci El

Katılmıyorum. Ömürlerinde hiç bilgisayar görmemiş ve çevresi sadece sanayicilerden oluşan işçiler bile gördüm. Bir elektronik ürünü pahalı görünce iyi sanıyorlar. Bilmemek ayıp değil. Öğrenememek ayıp deme boşuna. Çünkü imkanları olmayabiliyor. Adam nereden bilsin ekran kartının, RAM'ın ne olduğunu...

Siteye giriyorum önde gözüksün diye fiyatı 1 lira yapan var. 2001 den kalma powerbooku koleksiyonluk diye 500k ya satan var. Var oğlu var.

Bizim milletimiz, sıfır aldığı bir cihazı önce dört yıl boyunca kullanır, ardından da sıfır fiyatının %10 altına satmaya çalışır. Sıfırını da daha pahalıya satmaya çalışmaları hiç şaşırtıcı değil.

Serbest piyasa diye bir şey olduğu da gerçek. Adama sen bu fiyatı koyma diyemezsin. Dolandırılmamak için bilinçlenmek zorundasın yoksa bu düzende hep kaybedersin.
Siteye giriyorum önde gözüksün diye fiyatı 1 lira yapan var. 2001 den kalma powerbooku koleksiyonluk diye 500k ya satan var. Var oğlu var.
Adam ortasını çıkardığı 1 YTL'yi hatalı baskı diyerek 5 milyon liraya satıyordu.

Bir de pişkin indirim sağlarım diyor. Gel de kafayı yeme.

Bende şahsi olarak satış yapıyorum mesela işe Gladius 3 koyuyorum ilana sıfırı 3400 2500 lira fiyat biçmişim adam geliyor 1800-1900 olur mu diyor bende buna bakarak diyorum bu Türkler ikinci el bilmiyor diyorum ki buna da katılanlar vardır. Ürün 2 haftalık ve satıyorum zaten ucuz garanti de var buna rağmen hala düşüren kişilere sinir oluyorum.

"Serbest piyasa, isteyen istediği fiyata satar kardeşim karışamazsın." diyen mahluklar olduğu sürece anlayacaklar ki serbest piyasa dediğiniz şey piyasayı etkiliyor.

"Serbest piyasa, isteyen istediği fiyata satar kardeşim karışamazsın." diyen mahluklar olduğu sürece anlayacaklar ki serbest piyasa dediğiniz şey piyasayı etkiliyor.
O mahluklardan biri olarak bu görüşünüzün arkasında yatan gerekçeyi merak ettim. Buradaki örnekte de olduğu gibi kimse aynı ürünün 2. eline daha fazla para vermez, olur da araştırmamış ve bu parayı veren bir kişi yüzünden de satıcıyı suçlayamayız çünkü satıcı tekel konumunda değil, tüketicinin alternatifleri gayet var.

Burada satıcıyı suçlama sebebimiz ikinci el ürünü sıfırından daha pahalıya satması, yani denklemde illa bir tüketicinin kazıklanması gerekmiyor; ilanı koyduğu gibi tepki gösteriyoruz ki bence haklı bir tepki. Daha ahlaki yönden bir eleştiri kısaca.

Ben şahsen ekstra bir otoritenin fiyat etiketlerine agresif bir şekilde müdahale ettiği ve sonunun iyi olduğu bir örnek hatırlamıyorum. Devlet sağlık ürünleri üzerinde kontrol sahibi olsun, tüketici haklarını korusun, çevreyi koruma konusunda - ki Türkiye'de pek de böyle bir şey olacağını sanmıyorum - farkındalığı olsun yeterli. Tekellik olmadığı halde fiyat etiketine karışıldığı zaman işler kötüleşmeye başlıyor.

Bodrum'da kolanın tanesini 700₺ yapan yerler ya da havalimanlarındaki fahiş fiyatlar sizin argümanınızla uyuşuyor. Ancak tüm bu örneklerin ortak noktası tekellik yüzünden bu hale gelmeleri. Yani bu konudaki "ticaret sever arkadaşlarla" bir değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…