Vallaha ben eski telefonlarımdan birini 100.000 liranın üstünde bir fiyata koydum. Telefon 2003-2004’ten kalma. Mahvedelim piyasayıİlanlara girip dalgasına ölü fiyatlar versem mi vermesem mi arada kaldım.
Detaylar
Kim cevapladı?Bruhistan
Başarılı
Bizim memleket Türkmenistanda'da böyle satıcılar var. Bir keresinde 2.el Samsung S5'in fiyatını sordum adam 1000 TMT diyor.
O paraya sıfır tuşlu telefon ile sağlam kullanılmış A15 lerden var lan. 2 hafta öncede hıyarın biri 4 GB RAM İntel HD Core 2 Duo masaüstü bilgisayarını 4.500 TMT'ye satıyor. Yurt dışında sipariş ederim daha iyi harbi piyasadan anlamıyorlar.
The Way Of A Gentleman
Çalışkan
Sosyal çürüme'nin tezahürleri bunlar. Biz kendimizi düzeltmedikçe bu devran böyle gider. Nitekim öyle de olacak galiba.
Al işte, Aliexpress'ten getirilen "Envinda" markalı sözde "RX 580" (%99 2048SP versiyonu) 5000 TL. Ve işin kötüsü, bu adam stoklu satıyor ve daha önce çok satmış.
Birde millete cahil demiş.
- Makaleler
- 17
Üst çekirdek işlemci... İyiymiş.
LA Knight
Üstün
Böyle bir şey kafamda var aslında. 3-4 farklı hesaptan araba piyasasını biraz baltalamak istiyorum. Araba fotoğrafları çekip hepsinde farklı yerleri 2-3 tane yeri değişen, boyalı işaretleyip milletin "Bunun arabası bu fiyatsa benimki daha fazla eder." laflarıyla piyasayı uçurtmayı çalışacağım.Vallaha ben eski telefonlarımdan birini 100.000 liranın üstünde bir fiyata koydum. Telefon 2003-2004’ten kalma. Mahvedelim piyasayı![]()
O mahluklardan biri olarak bu görüşünüzün arkasında yatan gerekçeyi merak ettim. Buradaki örnekte de olduğu gibi kimse aynı ürünün 2. eline daha fazla para vermez, olur da araştırmamış ve bu parayı veren bir kişi yüzünden de satıcıyı suçlayamayız çünkü satıcı tekel konumunda değil, tüketicinin alternatifleri gayet var.
Burada satıcıyı suçlama sebebimiz ikinci el ürünü sıfırından daha pahalıya satması, yani denklemde illa bir tüketicinin kazıklanması gerekmiyor; ilanı koyduğu gibi tepki gösteriyoruz ki bence haklı bir tepki. Daha ahlaki yönden bir eleştiri kısaca.
Ben şahsen ekstra bir otoritenin fiyat etiketlerine agresif bir şekilde müdahale ettiği ve sonunun iyi olduğu bir örnek hatırlamıyorum. Devlet sağlık ürünleri üzerinde kontrol sahibi olsun, tüketici haklarını korusun, çevreyi koruma konusunda - ki Türkiye'de pek de böyle bir şey olacağını sanmıyorum - farkındalığı olsun yeterli. tekellik olmadığı halde fiyat etiketine karışıldığı zaman işler kötüleşmeye başlıyor.
Bodrum'da kolanın tanesini 700₺ yapan yerler ya da havalimanlarındaki fahiş fiyatlar sizin argümanınızla uyuşuyor. Ancak tüm bu örneklerin ortak noktası tekellik yüzünden bu hale gelmeleri. Yani bu konudaki "ticaret sever arkadaşlarla" bir değil.![]()
Bahsettiğim mahluklardan birisi değilsin, bahsettiğim mahlukların ne olduğunu gayet iyi biliyorsun gibi dostum.
Serbest piyasanın normal piyasaya da etkisi vardır, bunu emlak, araba ve diğer sektörlerde gayet görüyoruz. Şu an enflasyon, kur ve vergi dengesini yok ettiğinde arada ki uçurum rakam serbest piyasanın, tabiri caizse "isteyen istediğine satar hacı" dediğimiz o insanların suçudur. Serbest piyasa ahlaklı, ürününün gerçek değerini bilen insanların elinde serbesttir. Serbest piyasanın üretici firmaların fiyat oluşturma konusunda ki algılarına ne kadar etki ettiğini biliyor musun?
Sence şu an 300.000 - 400.000 liraya satılan Tofaş marka araba normal bir fiyatta mı dostum? Değil. Sac ve motor ama serbest piyasa devreye girdiğinde bu fiyat yükselir, üretici bile serbest piyasadan faz alır ve bu fiyatlar ortaya çıkar. Yani kısacası bizim ülkemizde serbest piyasa tamamen bir çöplüktür, devletin el atıp demir yumruğunu vurması gereken bir şeydir ama böyle bir şey gerçekleşmeyeceği için sadece hayıflanmak kalıyor.
İnan bana işim gereği tedarik sektörünü ve serbest piyasayı çok iyi bilirim, 37 ülkeden mal alıp getirdik, öyle malların fiyatları Türkiye'de altın fiyatında ki gördüğünde aklını yitirirsin. Ben çok basit bir çipin üretim yeri olmayan bir ülkedeki fiyatının Türkiye fiyatıyla aralarında 12 kat olduğunu gördüğümde anladım ki serbest piyasanın ahlaka, denetime ihtiyacı var.
Tabii işini doğru yapan insanlar var, onlara zaten sözüm yok.
Tehdit edilebilirsin, bizzat bunun örneklerini gördük sosyal medyada bildiğin tehdit ediyorlar özel mesajla.Böyle bir şey kafamda var aslında. 3-4 farklı hesaptan araba piyasasını biraz baltalamak istiyorum. Araba fotoğrafları çekip hepsinde farklı yerleri 2-3 tane yeri değişen, boyalı işaretleyip milletin "Bunun arabası bu fiyatsa benimki daha fazla eder." laflarıyla piyasayı uçurtmayı çalışacağım.
Öküz
Uzman
Fake hesap açıp ortak nokta isteyeceksin yol paranı da veririm diyeceksin sonra engelleyecen
Bu itlerin hak ettiği bu.
Mesela dini inanışı helali haramı geçtim benim malım istediğim paraya satarım diye bir şey mi var o zaman dolandırıcılık kelimesi niye var? Bu kelimenin söyleniş amacı nedir? En iyisi tamam kardeşim gel alayım deyip çekeceksin saçma bir mekana sonra engelleyecen düşünsün dursun bakalım niye o duruma düştü.
Mesela dini inanışı helali haramı geçtim benim malım istediğim paraya satarım diye bir şey mi var o zaman dolandırıcılık kelimesi niye var? Bu kelimenin söyleniş amacı nedir? En iyisi tamam kardeşim gel alayım deyip çekeceksin saçma bir mekana sonra engelleyecen düşünsün dursun bakalım niye o duruma düştü.
- Makaleler
- 1
Tartışmanın sonucu buraya doğru gidecek gibi. Serbest piyasanın olması için ürünü satanların en azından ağırlıklı kısmının ahlak sahibi olması gerekiyor ancak bu daima mümkün olmayabiliyor. Evi fotoğraflarken damacanayı çeken adam iş fiyatlamaya gelince "başkası 5 milyona satıyorsa ben 5.5 milyona satıyorum hacı" diyebiliyor. Bu insanlar da çoğunluktaysa - ki emlak adına konuşursam genelde öyle - dediğiniz sona ulaşıyoruz.Serbest piyasa ahlaklı, ürününün gerçek değerini bilen insanların elinde serbesttir.
Yani kısacası bizim ülkemizde serbest piyasa tamamen bir çöplüktür, devletin el atıp demir yumruğunu vurması gereken bir şeydir ama böyle bir şey gerçekleşmeyeceği için sadece hayıflanmak kalıyor.
İnan bana işim gereği tedarik sektörünü ve serbest piyasayı çok iyi bilirim, 37 ülkeden mal alıp getirdik, öyle malların fiyatları Türkiye'de altın fiyatında ki gördüğünde aklını yitirirsin.
Devletin demir yumruğunu vurma mevzusundaysa her şeyin o kadar basit çözülebileceğini sanmıyorum. Bana göre bu tarz yapılan her regülasyon beraberinde karaborsayı teşvik eder.
Ha devlet karaborsaya da demir yumruğunu vurabilir evet, bu durumda da kedi-fare kovalamasından farksız olur. Yine arzı fazla olan ürünleri daha rahat temin edebiliriz ancak niş ürünlere gelince sorun yaşarız gibime geliyor, bu tabii benim öngörüm.
Basit bir Slimline SATA dönüştürücüsü burada sırf alıcısı olmadığı için Çin'deki fiyatının 10 katına satılabildiğini görmüştüm ben de. Yine bence konu tekelliğe giriyor ancak anladığım kadarıyla sizin tarafınızdan bunun bir önemi yok çünkü tüketici açısından baktığımız zaman neyin sebep olduğu o kadar da önemli değil. Önemli olan o ürüne optimum fiyattan ulaşamamak. Farklı yönlerden bakmak diyorum, hiçbir taraf haksız değil.Ben çok basit bir çipin üretim yeri olmayan bir ülkedeki fiyatının Türkiye fiyatıyla aralarında 12 kat olduğunu gördüğümde anladım ki serbest piyasanın ahlaka, denetime ihtiyacı var.
Bahsettiğiniz mahluklardan biri olmamam sevindirdi ve tartışmanın sonucunda aklımda tek bir soru işareti kaldı. Serbest piyasanın işlemediği yerlere verdiğiniz örnekler genellikle emlak, araba sektörü anladığım kadarıyla. Bence ikinci el kategorisiyle bunu karşılaştırmak tam olarak doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü birinde X satıcısıyla Y satıcısı arasında teoride tamamen aynı ürünü alacağımız garanti, diğerlerinde o kadar da kesin değil.
Bahsettiğiniz mahluklardan biri olmamam sevindirdi ve tartışmanın sonucunda aklımda tek bir soru işareti kaldı. Serbest piyasanın işlemediği yerlere verdiğiniz örnekler genellikle emlak, araba sektörü anladığım kadarıyla. Bence ikinci el kategorisiyle bunu karşılaştırmak tam olarak doğru sonuç vermeyebilir. Çünkü birinde X satıcısıyla Y satıcısı arasında teoride tamamen aynı ürünü alacağımız garanti, diğerlerinde o kadar da kesin değil.
Yok dostum orası serbest piyasanın etki ettiği, şişirilen fiyatlarla alakalı kısım.