em1rr

Uzman
Merhaba dostlar,

Uzun süredir aklımı kurcalayan bir konu hakkında sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Türkiye'de özellikle Monster ve Excalibur laptoplara karşı büyük bir bağımlılık olduğunu gözlemliyorum. Özellikle çocuk yaşta kullanıcılar ya da oyun odaklı tercih yapanlar bu markalara çok yöneliyor.
Ancak benim düşünceme göre bu markaların BIOS yazılımları, fan kalitesi ve genel yazılım desteği çok yetersiz. Elbette fiyatları göreceli olarak rekabetçi ama aynı fiyat aralığında daha iyi soğutma sistemine ve yazılım desteğine sahip HP Victus ya da Acer Nitro gibi modeller varken neden hala bu iki marka tercih ediliyor anlamıyorum.

Dahası, yazılım veya mühendislik gibi alanlarla ilgilenen, 50-60 bin TL ve daha fazla gibi ciddi bütçeler ayırabilen kişilerin bile Monster gibi laptopları tercih etmesi bana teknik açıdan mantıksız geliyor. Aynı bütçeyle ASUS ROG, Dell Alienware veya HP Omen gibi çok daha rafine ürünler alınabilirken, Monster'a yönelmek sanki sadece “kağıt üstündeki donanıma” bakmak gibi geliyor.
Bu durumun en çok da sosyal medyada (özellikle TikTok) sürekli Monster ve Excalibur'un savunulmasıyla beslendiğini düşünüyorum. Özellikle çocuk kullanıcıların bu algıya çok erken yaşta kapıldığını üzülerek görüyorum.

Sizin bu konuda görüşünüz nedir? Belki farklı bir açıdan bakanlar veya bu markaları savunanlar vardır, yapıcı şekilde tartışırsak güzel bir bilgi birikimi ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.

Reklamlarını güzel yapıyorlar. Ömür boyu garanti duyan ve yerli marka olduğunu duyunca aileler onlara güveniyor çocuklar genelde onları istiyor. İnsanımız hala internete güvenmeyip fiziksel mağaza'da kazıklanıyor görmeden almam diye, istemesen bile ailesinin yardımıyla alan kişiler bunlara yönelmek zorunda kalıyor.

Hangisi ucuzsa ona yöneliyorum, diğerleri de sırf marka diye 5-6k pahalıya satmasın ondan alalım, kasa kalitesi iyi olsun yeter, mesela 5 yıllık bir Excalibur G770 laptobum var, fanları rezil ama WD-40 falan sıkıp öyle idare ediyorum, elimden iş geliyor bir şekilde.

Reklamlarını güzel yapıyorlar. Ömür boyu garanti duyan ve yerli marka olduğunu duyunca aileler onlara güveniyor çocuklar genelde onları istiyor. İnsanımız hala internete güvenmeyip fiziksel mağaza'da kazıklanıyor görmeden almam diye zaten istemesen bile ailesinin yardımıyla alan kişiler bunlara yönelmek zorunda kalıyor.
Kesinlikle PR çok önemli. Ömür boyu bakım var ama işte onunda kalitesini görüyoruz. Her servise gidişinde bir vida veya klavye tuşu eksik geliyor.

Hangisi ucuzsa ona yöneliyorum, diğerleri de sırf marka diye 5-6k pahalıya satmasın ondan alalım, kasa kalitesi iyi olsun yeter, mesela 5 yıllık bir Excalibur G770 laptobum var, fanları rezil ama WD-40 falan sıkıp öyle idare ediyorum, elimden iş geliyor bir şekilde.
Haklısın, sonuçta herkesin önceliği ve bütçesi farklı. “Ucuz ve işimi görsün” demek çok makul. Keşke biraz daha bütçe ayırıp daha kaliteli soğutma ve BIOS optimizasyonu olan modelleri tercih etmek uzun vadede daha tasarruflu olabilir. Yinede sen bilirsin saygı duyarım.

Özellikle çocuk yaşta kullanıcılar ya da oyun odaklı tercih yapanlar bu markalara çok yöneliyor.
Çünkü teknik bilgileri yok ve düşük bütçeyle en iyisini almak istiyorlar(haksızlar diyemeyiz çünkü ekonomi ortada). Detayları bilmedikleri için sadece ekran kartına bakıp "iyidir" diyorlar. Ne işlemciye, ne RAM’e ne de kasasına dikkat ediyorlar. Sonra da laptop uçak gibi ses çıkarınca, mavi ekran verince dizlerini dövüyorlar tabii.