Türkiye'de Samsung S25 ile iPhone 17 arasındaki fiyat farkının, diğer ülkelere kıyasla daha fazla olması

İyilik yapmayı, bir görev sanmayın. Kimse senin ülkene özel fiyat çekmek zorunda değil. Ekonomin düzgün olsaydı da daha düzgün bir fiyata alsaydın telefonları derler adama. Suçlu Apple sanki. Bir telefonun üreticisinden, dağıtıcısından, ARGE'sini yapandan, tüm teknolojisini geliştirenden, fikri haklarını elinde tutandan çok kazanan devlete konuşun.

Dolar kuru çok oynak olduğu için sürekli zam yapmamak adına kur değerini normalden yüksek alır Apple. Yoksa neredeyse 2 ayda bir fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalırdı. 16’nin 41.5’dan karşılığı 37K civarı. Telefonun vergisiz fiyatı 42-43K civarı. Aradaki farkta bundan kaynaklı.

Vergiler sadece Apple'a yok.

O zaman Apple'ı suçlu ilan etmek doğru mu? Sanki bir tek iPhone pahalı şu ülkede. Kimse senin ülkene "acıyıp" da özel fiyat çekmek zorunda değil. Steam TL'den dolara geçtiğinde bu kadar konuştunuz mu mesela? 30K verdiğimiz bir konsola oyun başına 2.5k, 3.5k para veriyoruz bu ülkede. Apple'ın babasının oğlu muyuz biz de bize indirim uygulayacak? Fiyat bu, alırsın ya da almazsın. Demem o ki isyan edeceğiniz yer Apple değil.

999 dolarlık telefonu 2300 dolara alıyoruz.
İşte o 2300'deki 300 senin kendinden geçercesine savunduğun markanın ceplediği para. Diğer markanın kendi kârından vazgeçtiği bir ortamda. Vergi, tüm markalara vergi. Neden aynı dolardaki bir Oneplus, bir Samsung, bir Mi daha ucuz Apple'dan Türkiye'de? Apple vergisi mi var özel? Keşke olsa gerçi, müstehak.
Bilmeyen için de telefonlardaki güncel vergiler:
%50 ÖTV
%20 KDV
%12 TRT (%10'du.)
%1 Kültür Bakanlığı
Gerekli-gereksiz başka bir konu. Gereksiz. En üst seviyeden hem de. Ama şu ülkeye adım atan her marka bunu ödüyor. Neden sadece biri bu derecede pahalı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Kafasına göre de zam çakmıyor ama. MacBook tarafı uygun bile mesela rakiplerine göre. Bu ülkenin ekonomisi niye böyle gidiyor demedikçe Honda’da fabrika kapar, Sony’de çekilir, iPhone’da yerel fiyatlandırma yapmaz. Nereye kadar şirketleri suçlayacağız? Samsung’da Türk halkını çok sevdiği için yapmıyor bu yerel fiyatlandırmayı. S25 bugün 60K’dan satılsa ülke içi satışları en az üçte bir düşer. Pazarda daha çok pay sahibi olabilmek için mecburen yapması gerekiyor eğer Apple ile yarışmak istiyorsa. Çinli araba markaları VW ile aynı fiyattan girse bu kadar araba satabilir miydi? Hepsine aynı vergi var o zaman bu mantıkla.

Neden sadece biri bu derecede pahalı?
iPhone'lar ilk çıktığı günden beri her zaman 4-5 asgari ücret düzeyinde olmuştur. Bugüne özgü bir durum değil bu pahalılık. Eskiden almak daha kolaydı ama, şimdi her sene cebindeki para yarı yarıya eridiği için yeni yeni kafanıza dank ediyor değil mi? Suçlu Apple değildir. Hedefiniz yanlış.

senin kendinden geçercesine yalakalığını yaptığın markanın
Ayrıca üslubunu düzeltmeni tavsiye ediyorum. Ben kimseye ad-hominem yapmıyorum...

Son düzenleme:
S25 baz modeli anlık olarak 460 dolar fiyatla satılırken; TR'de 45999 TL olması, TR'ye özel fiyatlandırma olduğu iddiasını çürütür. Kur 35,64 iken 800 dolar fiyatla çıkan S25; TR'ye 51499 TL fiyat ile gelmişti. Yurt dışında S25, 9 ayda 800 dolardan 460 dolara gerilerken; TR'de küçük bir matematik hesabıyla aynı oranda gerileseydi 29612 TL hadi 30 bin TL diyelim olmalıydı. Ama olmadı, olamadı. Enflasyon, TL'nin değer kaybedişi, ekonominin sürekli kötüye gitmesi, fahiş vergiler, serbest piyasa ve S25 FE'nin 39999 TL fiyatla çıkması münasebetiyle. Neticede bu da bir satış stratejisi; önceki nesliyle aynı olan kısıtlanmış FE cihazını amiral gemisi modeller (S24, S24+, S25) ile neredeyse aynı fiyatlarla satılığa çıkarmak kötü giden satışları yükseltme taktiği bir nevi.

Tüm bunların benzerini hatta belki de daha fazlasını iPhone da yapıyor. Gelecek yılın kurunu, vergilendirmesini şimdiden koyuyor. Al birini vur ötekine. Neyi karşılaştırıyoruz anlamıyorum ki işletim sistemleri farklı olan cihazları karşılaştırmak baya abes kaçıyor. Serbest piyasa bu. Buna ses çıkarması gereken hükümet ama Apple öyle bir gücü var ki tek başına tüm ülkedeki telefon piyasasını şakkadanak yukarı çekebiliyor. Fazla söze gerek yok; pahalı gelen almaz, tepkisini öyle gösterir. Bu kadar basit.

Kafasına göre de zam çakmıyor ama. MacBook tarafı uygun bile mesela rakiplerine göre.
MacBook'a olan talep ile iPhone'a olan talep bir degil. Hatali bir ornek. Yolda gordugun 10 insanin 9'unda olan bir telefon serisi ile yolda gordugun 10 insanin 1'inde bulunan laptop serisini fiyat ve zam bakimindan kiyaslayamazsin. Insanlar ne olursa olsun iPhone alir ama MacBook cok nis bir kesime ve kullanim tipine hitap ediyor.

iPhone fiyatları fazla mı geldi? Almayın kardeşim. Beyaz yakalılar tavus kuşu gibi sıraya gireceklerine, telefonlarını bir sene yükseltmesinler. O zaman görelim Apple’ın fiyatlandırma politikasını. Bana kimse “Ayy ben sosyal medya işiyle uğraşıyorum, mecburen telefonu değiştirmem lazım” gibi laflar etmesin; boş çünkü.

Samsung neden biraz daha kâr marjından kısarak satıyor? Çünkü fiyatı yükseltirse çoğu kullanıcısını kaybedecek. Ama Apple’ın böyle bir endişesi yok. Çünkü iOS’a alışan bir kullanıcının Android’e kolay kolay dönmeyeceğini biliyorlar.

Mesela ben, şuan mecburiyetten iPhone 13 ten 17 Pro ya geçmiş bulunuyorum. Gün içerisinde sarj artık yetmiyor. Daha uyguna Samsung geçebilirdim, fakat neden ios güzelliklerini bırakıp android'e geçeyim?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…