creazy

Başarılı
Merhaba, biz arkadaşım ile https://techolay.net/sosyal/konu/tbmm-resmi-x-hesabindan-kurtce-mesaj-paylasti.151736/ bu konu hakkında konuşuyorduk. "Tabularımız var maalesef." diye bir şey de söyledi. Ve "Azınlıklara ana dil eğitimi verilmeli mi?" diye bir konu da konuştuk. Böyle olduğunu belirtti ve başka ülkelerin de farklı dili var mış.

Anlamadığım kısım çoklu dil olursa bu eleman, Kürtçe geleceğini falan mı düşünüyor? Tam kestiremedim. Ama kendisi Kürt değil iken böyle düşüncelere sahip olması. "Azınlık değiliz" ifadelerini üstüne alınması, birden Kürtleri savunması ilginç geliyor. Kürtçe dilini "ana dil" olarak yapılandırıyor. Yani buna göre ana dil verilmeli sanırım. Kendisi, Kürdistan'ın ülkesi olduğunu belirtiyor. Ona göre Irak, Kürdistan ülkesiymiş. Peki, siz bu konular hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikrinizi, görüşlerinizi vb. almak isterim. Teşekkürler, saygılar.

1761209187604.webp

1761209062636.webp

1761209003886.webp

1761208957916.webp

Elbette hayır, her ülkenin ana dili ve resmi dili vardır; Türkiye'nin de anayasada belirtildiği gibi dili Türkçe olarak belirlenmiştir.

Kimse çıkıp "Kürtçe öğrenemezsin." demediği için bir sorun yoktur, bilen kişilerden öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde diğer diller için de bunlar geçerli, birden fazla ana dili olan ülkelerde ise birden çok faktör etkin rol oynuyor.

Kürtçe tam anlamıyla dil bile sayılmıyor ki. Bizim Malatya Kürtlerinin konuşmasına bakıyorum farklı bir şey, Diyarbakır Kürdünün konuşmasına bakıyorum apayrı bir şey. Birbirleriyle anlaşamazlar o derece farklı.

Hâl böyleyken Kürtçe nasıl ana dil olabilir? :) Türkiye'nin resmî dili Türkçedir. Başka da resmî dili yoktur.

Kürtçe dil değil ki. Ortaya karışık çerez gibi. Farsça'dan, Azerbaycan türkçesinden, Türkiye türkçesinden, arapçadan toplama bir dil. Azerbaycanca da da soru sorarken son kelime uzatılır, kürtçede de. O yüzden 80 farklı türü olmasi normal. Ana dil olmak için yeterli özelliklere sahip değil.

Kürtlere taviz verip, Kürtçeyi resmi dil ilan et. Daha sonra Çerkez, Laz vs. "Bizde resmi dil istiyoruz." desin. Uğraş dur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir. Öyle de kalacaktır. Yok öyle saçma sapan dil eklemeye. İnternet sitesi mi bu ülke?

Türkiye'de yaşıyorsan, Türkçe bileceksin, Türkçe eğitim göreceksin.

(Irklar sadece örnektir, kesin bir şekilde yöneltme yoktur.)

Ona göre Irak, Kürdistan ülkesiymiş.
Kuzey Irak bölgesinde Kürtleri temsil eden bir Devlet var evet, Türkiye ile ilişkileri de çok iyi zaten Türkiye desteği ile kuruldular.
"Azınlıklara ana dil eğitimi verilmeli mi?"
Türkiye'de isteyen, isteğe bağlı Kürtçe Dil Eğitimi alabiliyor. Çoklu dilin lüzmu yok. Ulus bir devletiz biz. İsteyen Kürtçe konuşabiliyor, öğrenebiliyor. Sanki Kürtçe konuşanı falakaya yatırıyoruz.