Türkiye'deki medya zehri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan truth
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 229
  • Etiketler Etiketler
    medya türkiye

truth

Becerikli
Arkadaşlar, sizce de Türkiye'de şu son 3-5 yıldır medyada -sosyal medya, haber siteleri vb.- garip şeyler dönmüyor mu?

Herkes bir video çekme peşinde ve bunu Twitter'daki sayfalara atıyorlar; özellikle motorcular. Yani zorla kaos çıkarıyorlar sırf etkileşim amaçlı. Geçen gün ise Almanya'dan gelen birkaç kişi zehirlenmiş; bu haberden sonra peş peşe zehirlenme haberleri çoğaldı.

Bundan 5 yıl önce kadın cinayetleri çok gündemdeyken şimdi sustu medya. Yine aynı dönem içerisinde köpek sorunları konuşuluyordu, şimdi sustu medya.

En büyük sorun ise insanların bunu sorgulamaması ve normalleştirme çabası var. Herkes bir şeye yorum yapma peşinde ve kimse "neler oluyor?" diye sorgulamıyor.

Neden herkes yapay zekaymış gibi davranıyor?

Ölü internet teorisi gerçek oldu. 2009 - 2010 senelerinde Facebook anasayfalarımızda neler paylaşırdık ve bu eğlenceliydi. Bir şekilde paylaşımlarımız sadece tükettiklerimiz - gezdiklerimiz ve sınıfsal yansımalarımıza dönmüş durumda.

Eline telefonu al ve gezdiğin yeri anlat ya da ne düşündüğünden bahset bakalım kaç arkadaşın seninle dalga geçiyor, deli damgası bile yersin. Ama yediği yemeğin tabağını paylaşana beğeni atar geçerler. Medya zaten kitleleri kontrol etmek için uydurulmuş en başarılı icatlardan bir tanesi. Sağcı da solcu da aynı yerden güdülüyor ikisi de farkında değil gibi.

Ben bunu şeye benzetiyorum; Ben lisedeyken de üniversitedeyken de arkadaşlarım Parliament mi yoksa Marlboro mu daha iyi diye kavga ederdi. Birisi diğerini zevksizlikle suçlardı. Parliament ve Marlboro aynı tütün şirketi Philip Morris tarafından sarılıyor.

Bu arada köpek sorununun cidden çözülmesi lazım. Şimdi bir de başımıza domuz işi çıktı Batı illerinde.

Nihayet umursayıp cevap veren biri çıktı gerçi bu durumdan şikayetçi olanları da ben Black Mirror'un "Fifteen Million Merits" bölümüne benzetiyorum. Serzenişte bulunsan da kimse seni umursamıyor.

Anlamadığım şey neden kimse sorgulamıyor?

Misalen geçen ekşi sözlük'te birisine mesaj attım; "hiç mi aklına gelmedi bunlar niye böyle yapıyor?" diye, adam cevap vermedi, hakaret etti.

Evet gerçekten de bir farklılık var medya da, bundan 5-6 sene önce böyle değildi.

Twitter bot dolu. Sürekli mavi tikli hesaplar para gelsin diye boş boş mesaj atıyorlar, o yorumlarda hep önüme çıkıyor.
Medyayı ise artık hiç takip etmemeye çalışıyorum. Türkiye'de her zaman kadın cinayetleri, başıboş köpek sorunu, gıda zehirlenmeleri vs hep oldu. Ama şu medyanın canı ne zaman isterse gündem oluyor.
Mesela televizyonlar daha kötü. En azından internette kendinde dile getirebiliyorsun.
Ama dediğin son şey çok önemli. Artık çoğu kişi soru sormuyor. Bırak yapay zekayı, hayvan gibi yaşıyorlar.
Ee tabii ülkenin durumunada baktığımızda sormamaları çok normal. Çünkü devlet bu konular hakkında bir şey yapmıyor.

Bunun tam anlamıyla bir örneği Aras Karafil. Ben küçüklüğümde izlerdim kurgu falan bilmediğim için çok eğlenceli gelirdi ama geçenlerde kanala bir girdim otistik engelli gibi videolar atıyor. Bir rahatsızlığı falan mı var acaba ya da insalar artık izlenme için her şeyi yapabilecek kapasiteye ulaştılar.

Dediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Herkes sosyal medya için yaşamaya başladı. 2 hafta önce atölyede arkadaşımın koştururken dizi çıktı. Biz ona yardım etmeye çalışırken 2 kız çıkarttı telefonu videoya çekmeye başladı. Neymiş efendim priv denen saçmalığa atacakmış. Şu Kızılay tabelası konusunu hiç konuşmak dahi istemiyorum.

Evet gerçekten de bir farklılık var medya da, bundan 5-6 sene önce böyle değildi.

Nasıldı peki?

Ne olduysa sokak röportajlarından beri var olmaya başladı bu tip şeyler. 2020'den itibaren türediler. Sokak röportajlarında da hep aynı söylemler mevcuttu.
Bu vesileyle insanlar, siyaset denilen kavramı popülasyondan öğrenmiş oldu. Herkesin her şeye bir yorumu var.

Ülkenin durumu hakkında bildiklerin/bildiklerimiz bana kalırsa tamamen medyanın bir oyunu gibi.
Şöyle düşün: Bir dizi izliyorsun, sen bir izleyicisin. Dizinin başrolünün düşüncesini, diğerlerini nasıl manipüle ettiğini görüyorsun. Bir başka oyuncu ise sosyal medya da NPC gibi dolaşan insanlar.
Yani siyasi boyuttan bakarsak arka planda neler döndüğünü bilmiyoruz.
Tek bildiklerimiz, medyadan ötürü...

Tek merak ettiğim işin sonu nereye gidecek olması.
Kıraathanedeki dayılar gibi konuşmak istemiyorum fakat ortada bir dolap dönüyor ama hadi hayırlısı.
O dediğin muhabbet de tamamen ragebait tuzağı.

Benim anlamadığım şey şu. Allah rahmet eylesin geçen gün bir ailemiz vefat etmiş toplu bir şekilde. Zehirlenme kaynaklı diyorlar. Bu aile zehirlendikten sonra medyada bir sürü zehirlenme ve ölüm haberleri çıkmaya başladı. Bilerek mi yapıyorlar orasını bilemiyoruz.

Bu durum, çoğu yabancı dizi ve filmlerde üstü kapalı bir şekilde anlatılır; olayın gerçeğini yani. Bu konuda tavsiye edebileceğin tek dizi House of Cards dizisi. Bu konuyu çok güzel ele alıyorlar.
Fakat bunu anlatabilecek Türk medyasında o cesaret yoktur; hem umursanmaz hem de kimse işinden olmak istemez.
Çünkü medya manipületif davranır.
Kaotik haberler, Türk halkının ilgisini çekiyor; Türklerde mutluluk kavramı diye bir şey yoktur.
Ve bu haber sayfaları, Türk halkına yorum yapma motivasyonu veriyor, başka bir şey değil.

Mattia Ahmet Minguzzi diye bir çocuk öldürülmüş; bana sorsan olayı bilmiyorum mesela sadece bıçaklandığını biliyorum.
Konusu aylardır konuşuldu.
Günde bir sürü çocuk ölüyor ama kimsenin ruhu duymuyor, neden özellikle bu çocuk?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…