ekostros

Üyecik
Herkese merhaba.

Sorunun YouTube linkleri.

Kablolu bağlantı Ventiva modem.

Yavaşlık ve kesinti.

WinMTR, bu test sadece 1.1.1.1 değil, her şeyde aynı değerlerde kayı veriyor.

İstanbul Beylikdüzü ilçesinde sitemize TürkNet altyapı kuruldu. Büyük bir umutla hemen GigaFiber bağlattım fakat daha 2. gün bir sürü sorun başladı ve ilk ayımı doldurduğum şu vakit bu sorunların hepsi devam ediyor. Artık iptal ettirip çıkma noktasındayım.

Sorunum hemen her gün rastgele zamanlarda internet çalışmıyor, modemde sinyal var ama internet yok, öyle söyleyim. 15-20 dakika, bazen daha uzun, hiçbir internet sayfası açılmıyor. Hafif bir düzeliyor gibi oluyor, Google 30-40 saniyede zar zor açılıyor, YouTube’da videoların resimleri birkaç dakikada zor yükleniyor, falan sonra yine yok. 56K’dan hallice bir bağlantıya dönüyor.

Bu kesintilerde Torrent'te download yapamıyorum, seed'lere bağlanmıyor ama videoda gördüğünüz gibi upload işlemi kötü de olsa devam ediyor.

Sonra bir yarım saat sonra kendi kendine düzeliyor ama düzelen şey sadece sayfaların açılmaya başlaması. Bu sırada speed test deneyince testi yapacağı server’a bağlanabilmek için 3-4 dakika bekliyor, onda da bazen ölçüm yapamayıp hata veriyor, sonra o da bir süre sonra düzeliyor ve rastgele zamanlarda tekrar bozuluyor ama çoğunlukla speed test server'larına bağlanmakta zorlanıyor.

Tüm bunların dışında yukarıda yazdığım sorunlardan bağımsız olarak WinMTR testlerimde ilk ve son hopta %20 paket kaybı var. Yanlışım varsa düzeltin, ilk hopta paket kaybı demek evimdeki LAN sisteminde sorun var demek. Daha ONT’den router’a gelen bağlantıda sorun var. Yani bu durumda ya ethernet kablom sorunlu ki değil, başka kablo da denedim, işe yaramadı ya da verilen Ventiva EGA225 CTRN3 modem bu hızları kaldıramıyor, idare edemiyor veya yazılımından dolayı internet kalitesini mahvediyor olabilir.

Evde eskiden kalma Türk Telekom yazılımlı modem vardı, onu denedim, onda WinMTR testleri düzeldi ama onda da hızı birkaç saat sonra 80 Mbit'e indirip speed test'lerde ISP şirketi Turknet yerine M247 yazıyor. Başka ISP modemi olmasından mı oluyor yoksa ben modem satın alıp taksam onda da aynı şeyi yapacak mı, emin olamadığım için paraya kıyıp modem de alamıyorum, elimde patlar diye.

1 kere eve teknik ekip çağırdım, derdimi anlattım ama gelen ekibin ellerindeki cihazla sinyal ölçmek dışında bilgisi olmadığı için bir şey yapmadılar. Sinyale baktılar, sorun yok dediler, yeni IP ataması yapayım dedi, yaptı, gittiler. Yeni IP atamasını zaten ben modeme reset atarak da yapabiliyorum, o an işe yarasa bir süre düzelse ne olacak ki, IP zaten sürekli değişiyor, bu bir çözüm yolu olamaz.

PingMeter sayfasında Avrupa server’larına testler yapıyorum, ping değerlerim her 30 ila 60 saniyede bir 300’lere çıkıp iniyor saniyelik. Bu da başka bir problem, özellikle rekabetçi oyunları oynanamaz hale getiriyor.

Sonuç olarak 2 tane birbirinden bağımsız büyük sorun var.

1- İnternetimin sürekli ve rastgele zamanlarda sinyal olmasına rağmen çalışmaması veya acayip ağırlaşması; ki bunun sebebi ya CGNAT ya da altyapıdaki sorunlar olduğunu düşünüyorum ve ping değerinin sürekli anlık çıkıp inmesi. Bu sorunların hepsi birbiri ile bağlantılı ve aynı sebepten dolayı yaşanıyor muhtemelen.

2- Modem veya ONT veya binaya kurulan kutu mu artık her ne ise, daha ilk hopta %20 paket kaybı alıyor olmam. Bu sorun yukarıdakinden bağımsız çünkü daha evdeki sistemimde başlıyor. Denediğim farklı modemde bu sorun olmaması o anlık mıydı yoksa Ventiva modemin dandikliğine mi işaret, emin değilim.

Modem satın alıp bu paket kaybından kurtulduğumu varsaysam bile birinci sorunun çözümü için Turknet'in kendi sistemlerinde bir şeyleri düzeltmeleri gerekiyor ki bu sorun, farkında olmadıkları bir hata mı yoksa kalite bu kadar mı? Kalite buysa zaten düzelme şansı yok.

Benzer sorun yaşayıp çözebilmiş birileri var mı?

ONT cihazına dokunduğunuz için olmuştur. Oldukça hassaslar. Servis talebi oluşturup yeni jak çaksınlar, kutudan sinyali kontrol ederler, düzelir. Vantiva kaliteli değil ama sorun onda değildir. Fark etmeden de olsa ONT cihazına çarpmış, hareket ettirmiş olabilirsiniz. Gelen kablo bir yerden kırılmış da olabilir. Ben öyle hallettim, 6 aydır sorunsuz kullanıyorum.

Buna benzer bir sorunu ben VDSL2'de yaşadım, hâlâ yaşamaya devam ediyorum. TTnet altyapısından VDSL2 kullanıyorum ve kullandığım modem Keenetic markaydı. 2 senedir hiçbir sorun yok iken, bir anda 1. videonuzda attığınız gibi siteleri açmama ve hız testlerinde ciddi sorunlar yarattı. Türknet'e bunu ilettim, 2 hafta test edildi ve bana geçici bir modem gönderdiler. O modem ile internete giriş yaptığımda hiçbir sorun olmadı ve hâlâ o gönderdikleri modemi kullanıyorum.

Keenetic ile iletişime geçtim ben de çünkü elimde 2 adet Keenetic modem var ve ikisini de denedim, ikisinde de aynı sorun bir süre sonra başlıyor. Reset atınca düzeliyor ama birkaç saat içinde bazen de hemen bu sorun oluyordu. Keenetic de bana modemde sorun yok, santraldaki koyulan cihaz ve uyum sorunu var, yüksek ihtimal dediler. Hatta TTnet santral ekibinden birini gönderdiler, onunla konuştuğumda o da aynı şeyi söyledi. Sanırım kendi klasik modemlerini satmak veya satabilmek için böyle bir şey yapmış olabilirler dedi.

Ben de idareten şu an Türknet'in gönderdiği geçici modemi kullanıyorum. Başka bir modem ile denemenizi tavsiye ederim, en azından deneyin.
Size verdikleri modemde de buna benzer bir şey olabilir ya da modem yetersiz zorlanıyor olabilir.

Öncelikle evet, dediğiniz gibi sizin yerel ağınızda başlayan bir paket kaybı sorunu var. Eski TT modeminde hız testi yapmak yerine oyun indirmeyi vs. deneyin. Speedtest'in lokasyonu pek önemli değil. Onun yerine gerçek kullanımı deneyin eski router'da. İşte oynadığınız bir oyunda her zamanki sunuculara her zamanki gecikmelerde mi bağlanıyor şeklinde. 80 Mbps'ye düşmesinin bir diğer nedeni belki kablo veya pin temassızlığı olabilir. Kablo normal şartlarda 1 Gbps desteklerken bir tel veya pin algılanmazsa sistem otomatik 100 Mbps'ye düşürüyor. Üçüncü bir önerim Cloudflare WARP tarzı bir servis kullanmayı deneyin. DNS gibi sorunlarla ilgili bir şey var mı görürüz.

Açıkçası testlerde gözükmüyor ama hat yeni aktif olduğu için Turknet tarafında bir routing sorunu vs. olabilir. Ama dediğim gibi testlerde mevcut gözükmüyorki zaten kayıp daha router'dan çıkmadan başlıyor.

Bir de IPv6'yı devre dışı bırakın. Sitelere erişim sorununa neden olabiliyor.

ONT cihazına dokunduğunuz için olmuştur. Oldukça hassaslar. Servis talebi oluşturup yeni jak çaksınlar kutudan sinyali kontrol ederler düzelir. Vantiva kaliteli değil ama sorun onda değildir. Farketmrden de olsa ONT cihazına çarpmış hareket ettirmiş olabilirsiniz. Gelen kablo bir yerden kırılmış da olabilir. Ben öyle hallettim 6 aydır sorunsuz kullanıyorum.
Gelen kablo kırılmış olsa arada LOSS ışığı yanardı diye düşünüyorum. Bir de ekip gelip değer ölçmüş zaten.

Öncelikle evet, dediğiniz gibi sizin yerel ağınızda başlayan bir paket kaybı sorunu var. Eski TT modeminde hız testi yapmak yerine oyun indirmeyi vs. deneyin. Speedtest'in lokasyonu pek önemli değil. Onun yerine gerçek kullanımı deneyin eski router'da. İşte oynadığınız bir oyunda her zamanki sunuculara her zamanki gecikmelerde mi bağlanıyor şeklinde. 80 Mbps'ye düşmesinin bir diğer nedeni belki kablo veya pin temassızlığı olabilir. Kablo normal şartlarda 1 Gbps desteklerken bir tel veya pin algılanmazsa sistem otomatik 100 Mbps'ye düşürüyor. Üçüncü bir önerim Cloudflare WARP tarzı bir servis kullanmayı deneyin. DNS gibi sorunlarla ilgili bir şey var mı görürüz.

Açıkçası testlerde gözükmüyor ama hat yeni aktif olduğu için Turknet tarafında bir routing sorunu vs. olabilir. Ama dediğim gibi testlerde mevcut gözükmüyorki zaten kayıp daha router'dan çıkmadan başlıyor.

Bir de IPv6'yı devre dışı bırakın. Sitelere erişim sorununa neden olabiliyor.

Gelen kablo kırılmış olsa arada LOSS ışığı yanardı diye düşünüyorum. Bir de ekip gelip değer ölçmüş zaten.
Öyle olmuyor bazen, LOSS ışığı sürekli yanmıyor. Bazı durumlarda sürekli ONT cihazının başında değilse bilemem. Loss ışığının bir gidip geldiği çok oluyor. Bir daha ekip çağırıp binadaki kutuyu kontrol ettirmeli bence. O ekiplerin çoğu bilmiyor. Bende de ölçüm yapıp normal deyip gittiler. Ana kutuda jakın sallandığını kendim buldum firmanın ana merkezi bana yakın olduğu için telefonla ulaşılmıyor çünkü gittim videoyu gösterdim. Taşeron ekip değil de kendi ana elemanlarından birini yolladılar. Öyle çaktı jakları düzeldi. Hepsini kullanan biri olarak yine en iyi Turknet bence Kablonet, Telekom, Telekom altyapısında Turknet, Superonline şimdi de gigafiber içlerinde en iyisi Turknet bence sonra da Kablonet derim.

Bir de ek olarak Vantiva router’ın arayüzünü kontrol ettiniz mi? Ethernet portları 100mbps’de sabitlenmiş olabilir. Bende öyleydi kabloda 100’ün üstüne hiç çıkmadı. Ayarlardan port hızını 1000 seçince düzelmişti.

Son düzenleme:
Bilgiler için teşekkürler

Bugün 2. kere şikayet kaydı oluşturdum muhtemelen eve yine ekip gelecek bu binadaki kutuyu kontrol etmelerini söyliyim öyleyse. Onlar gelene kadar yarın kutunun olduğu yere gidip kendim bakayım ama hiç teknik bilgim yok neyi kontrol edebilirim bilmiyorum resim çekerim burada da paylaşırım.

Ont ve fiber kablo çok hassas mı? Bu kadar kolay kabloda sinyalde kırılma olur mu, cihazı taktıkları günden beri aynı yerinde dursa da ara sıra yerinden oynadığı oluyor, yerinden oynamadan kastım temizlik yapılırken elime alıp geri bırakıyorum.

Ama bu sorunlar zaten daha 2. gün başlamıştı ki ont'ye hiç dokunulmamıştı o zaman.

Hız konusuna gelirsek 940-940 ölçüyor speed test. Yalnız internet ilk videodaki gibi pert olduğunda steam'de falan da download yapmıyor.

İlginç bir bilgi daha yazayım 2 gün önce internet yine pertti sayfalar falan zor açılıyor ama videodaki kadar da kötü değil. Yine steam denedim saniyede 50-60 mb ile indiriyordu ve her 30 saniyede bir aniden 5-10'lara inip inip geri çıkıyordu ya bir saliselik kesinti oluyor ya paket kaybından mı neyse hız çakılıp geri yükseliyor 95'li başlayan ip'deydim. Reset attım 188'li ip geldi download'ı tekrar başlattım hiçbir hız düşmesi olmadan saniyede 85-90 mb ile indirdi.

Bu 188'li ip her şeyi düzeltti mi derseniz hayır yine ara ara sayfaların zor açılması devam ediyor. Torrent'de mesela asla almam gereken hızları alamıyorum ki özel tracker deniyorum buralarda max hıza çıkması lazım çıkmıyor 15-20 mb zar zor 200 mbit kadar indiriyor.

Diğer sorunlar o kadar can sıkıcı ki torrent'i umursamıyorum