• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

TurkNet GigaFiber ZTE F601 ONT yerine hangi SFP router alınmalı?

vural44

Gelişen
Merhaba değerli üstatlar.

Bugün adresime TurkNet GigaFiber bağlantısı yapıldı. Bana verilen ONT cihazı ZTE F601, modem ise Airties 4960XR.

Bağlantıyı yapan teknik arkadaş, ONT cihazını değiştirirsem 2 Gbit’e kadar hız alabileceğimi söyledi ve “Biraz internette araştır.” dedi. Bu forumda @Recep Baltaş üstadın SFP ile ilgili videosunu izledim.

Siz değerli üstatlardan ricam, bana “Şu router’ı al, şu ONT cihazını al, tak-çalıştır.” şeklinde kısa ve net bir çözüm önermeniz. Şu anda aldığım hız 920 Mbit civarında. Şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca @Majdev Üstadın desteklerini bekliyorum.

Son düzenleme:

EU conventerı ve SFP'yi ayrı ayrı sipariş et.

Mümkünse router’ı mini PC al ve elindeki internet servis sağlayıcısı router’ını da AP olarak kullan.

Son düzenleyen: Moderatör:

Mümkünse router’ı mini PC al ve elindeki internet servis sağlayıcısı router’ını da AP olarak kullan.
Mini PC ne demek, modem yerine mi kullanacağım? Hiç bilgi sahibi değilim. En minimum bütçe ve basit ekipmanlarla çözmek adına yön verirseniz sevinirim. Profesyonel olmasına gerek yok, teknik arkadaş çok basit “ONT cihazını değiştir” gibi söyledi.

En uygun fiyatlısı bunlar mı üstadım? Sanırım toplamda 3 adet cihaz alacağım?

Bildiğin bilgisayar, hocam; ama çift 2,5 Gbit Ethernet portu olduğu için insanlar router olarak kullanıyor. Eğer sen bu SFP'yi TurkNet'te alırsan ve SQM ile bufferbloat sorununu iyileştirmek istersen, sana Intel N150 işlemcili bir mini PC router lazım, bunun gibi.

@NYTMARE Arkadaşın dediği gibi, 1000 Mbps simetrik internette bufferbloat sorununu çözmek için iyi bir işlemci lazım. Çoğu hazır router buna yeterli değil. En iyisi mini pc veya normal bir PC'ye OpenWRT, pfSense, OPNsense gibi router yazılımı kurup sonra herhangi bir WiFi "router" alıp AP olarak kullanmak.
En uygun fiyatlısı bunlarmı üstadım Sanırım toplamda 3 adet cihaz alacam ?
Evet en uygun bular. 2800 TL'ye GPON SFP ve Media Converter alıyorsun benim attığım linkte. İki adet cihaz.

Neden SFP vs. dönüştürücüye gerek var? Yani ONT’yi aradan çıkarıp direkt fiber kabloyu SFP’li herhangi bir router’a takarsak çalışmaz mı?

Bir de TurkNet bunu fark ederse 2 Gbit vs. direkt kısıtlama yapabilir, bilgin olsun; böyle şeyleri takip ediyorlar.

Neden SFP vs. dönüştürücüye gerek var? Yani ONT’yi aradan çıkarıp direkt fiber kabloyu SFP’li herhangi bir router’a takarsak çalışmaz mı?
Her SFP aynı değil.

Normal SFP'ler sadece transceiver görevi görür. Bunlar GPON ONU görevi görmüyor. Yani OLT ile anlaşma yapamaz. PON teknolojisini desteklemiyorlar. Fiber kabloyu taksanız hiçbir şey olmaz.

O yüzden GPON/XPON SFP lazım. Sadece bunlar ISS ONT yerini alabilir.

Dönüştürücüye gerek yok. GPON SFP'yi çoğu SFP portlu router'a takabilirsiniz. Bazılarımız dönüştürücü tercih ediyor.

Peki, bu iki ürünü aldığımda direkt tak-çalıştır mantığı mı, yoksa yazılımla uğraşmak gerekir mi?

@Recep Baltaş

Burada üstad, videonun sonunda "hack nerede?" diyen arkadaşlara başka bir ONT cihazı kullanmalarını tavsiye ediyor. Böyle basit bir şey olsun istiyorum, eğer oluyorsa.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…