Ortis

Uzman
18 Temmuz Cuma günü taşındığım için Türknet'ten nakil işlemi başlattım. 21 Temmuz Pazartesi günü TT ekipleri gelip internetimi bağladı fakat daha önce kullandığım Huawei OptiXstar HG8010Hv6 model ONT cihazımın eski adresime kayıtlı olduğunu ve bu yüzden yeni bir ONT cihazı takacaklarını söylediler. Yeni taktıkları cihaz ZTE ZXHN F601 model bir ONT idi.

Bilgisayarı kurup interneti test ettiğimde upload hızımın 22 Mbps’yi geçmediğini fark ettim. Eski adresimde de TT fiber üzerinden Türknet kullanıyordum, yeni adresimde de aynı şekilde TT fiber üzerinden Türknet kullanıyorum. Yeni taşındığım binada direkt TT’den hizmet alan bir arkadaşım var ve onun upload hızı sabit olarak 50 Mbps.

TT ekiplerinin "ONT kutusunun önceki adresinize kayıtlı olması ve bu ONT cihazını kullanamamanız" durumu doğru mu? Benim bildiğim kadarıyla ONT cihazlarında böyle bir kayıt veya kullanım kısıtlaması yok.

Türknet’e bu durumu açıklayan bir arıza kaydı açtım, dönüş bekliyorum. Daha önce benzer bir durum yaşayan var mı? Varsa çözüm önerileriniz neler?

Fiber kablonun öbür ucunda hangi makine kullanılıyorsa uyumlu olması için eve de aynı marka ONT takıyorlar diye okumuştum birinden, ne kadar doğru bilmiyorum.
Normalde bizim hız limitimiz VAE de 100/20 olması lazım. Ancak ben de VDSL den Fibere geçtim. Huawei ONT taktılar. Hızım 110/43 şu anda. Neden böyle diye sormadım düzeltirler diye :)

Fiber kablonun öbür ucunda hangi makine kullanılıyorsa uyumlu olması için eve de aynı marka ONT takıyorlar diye okumuştum birinden, ne kadar doğru bilmiyorum.
Normalde bizim hız limitimiz VAE de 100/20 olması lazım. Ancak ben de VDSL den Fibere geçtim. Huawei ONT taktılar. Hızım 110/43 şu anda. Neden böyle diye sormadım düzeltirler diye :)
Ben arayıp durumu anlattığımda Türknetten yetkili biri "bizim paketlerimiz 100/20 şeklinde, daha öneki adresinizde 50 upload almanız tamamen sistem üzerinde kaynaklanan bir hata sonucu olmuştur. Aksi taktirde imkansız" diyerek konuyu geçiştirdi. Benimde açıkçası uğraşasım gelmediği için tamam tamam diyerek geçiştirdim.

TürkNet TT altyapısı üzerinden sadece 100 Mbps download ve 20 Mbps upload veriyor. Kendim de bu şekilde kullanıyorum. Speedtest verilerine aldanmayın. Yüksek çıkmasının sebebi test yaparken varsayılan ayar olarak multi-connection test yapılması. Eğer single connection test yaparsanız 20 Mbps olduğunu arkadaşınızda bile görürsünüz.

1755155647129.webp

TT ekiplerinin "ONT kutusunun önceki adresinize kayıtlı olması ve bu ONT cihazını kullanamamanız" durumu doğru mu? Benim bildiğim kadarıyla ONT cihazlarında böyle bir kayıt veya kullanım kısıtlaması yok.

Evet doğru. FTTB sistemlerde normalde binadaki switch portunun ve sizin router'ınızın MAC adresi üzerinden tanıma yapılır ve kayıt altına alınır. Ama FTTH sistemde port olmadığı için ve pasif sistem olduğu için verilen ONT üzerinden tanıma yapılır. Bu yüzden PPPoE bilgileri girerken WAN MAC adresi klonlamanız gerekmez FTTH sistemlerde. FTTB'de gerekir sadece. Kısaca ONT size değil, daireye özeldir.

Şu anki durumunuzdan dolayı memnun olmayabilirsiniz hocam ama uzun vadede bence mutlu olacaksınız. Size verdikleri ONT 2.5 Gbps download ve 1.25 Gbps upload destekliyor teorik olarak. Yani tam spesifikasyon SFP GPON modülü gibi. İleride TurkNet daha yüksek paket açarsa, 2.5G gibi, siz hemen geçebileceksiniz.

Sirkülasyonda olan ONT'lerin hepsi maalesef 1G ülkemizde. Yani değişim olması güzel esasında. Üzülecek bir durum değil.

Eski ONT cihazını iade mi ettiniz? Ben de şu an TT altyapısında Türknet kullanıyorum. Hızım 1000/50. Ben de iki hafta içinde taşınıyorum. Bende de mi ONT değişecek acaba, şu an hali hazırda TP-Link ONT cihazı kullanıyorum. Bir de sizin nakil süreci kaç gün sürmüştü. Hangi şehirdesiniz? İzmirdeyim. @Ortis