TurkNet Nokia altyapıda 2.5 Gbit hız almayı başardım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan utkydz
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 51
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B
Türk Telekom saha yı bilmem bendeki ONT Huawei idi SFP de Huawei 1500 le başlayıp buralarda 1100'lerde kapatıyor testi up zaten 50

başka bir sfp deneme şansın var mı? bana sfp sorunlu gibi geliyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-18 135743.webp
    21,4 KB · Görüntüleme: 105

Merhaba, hangi model ont aldınız? sadece ont cihazını değiştirmek yetti mi? biraz detaylı paylaşırsanız çok sevinirim.

Güncelleme geçiyorum. Yakalandık. Hızı Max 1Gbps ile sınırlandırmışlar gibi duruyor.

Limiti 8-10 gün önce bana da getirdiler hocam. Hız 2.5'ten 1 Gbps limitlenmiş.

Merhaba, hangi model ONT aldınız? Sadece ONT cihazını değiştirmek yetti mi? Biraz detaylı paylaşırsanız çok sevinirim.

Merhaba hocam. Ben linkteki SFP cihazı ve dönüştürücüyü aldım. Bu ürünlerin dışında routerınızın 2.5Gbps portları olmasına dikkat edin. Bir de Majdevin SFP-GPON rehberine bakmanızı öneriyorum.

Son düzenleme:

Çok teşekkür ederim. Limit getirdilerse uğraşmaya gerek yok artık. Cihaz restart, yeni ip almak falan işe yaramadı sanırım, denemissinizdir mutlaka bunları.

Son düzenleme:
Bölgesel bazlı (apartman, site, santral bazlı) mı sınırlama getirdiklerini merak ediyorum. Bireysel limitleme yapacaklarını düşünmüyorum. İmkan varsa yakınlardaki kullanıcılarda denemek lazım bunu anlamak için.
2-3 aya taşınacağım kısmetse. Orası da gigafiber bölgesi, bakalım orada ne sonuç alacağım.

Hangi ildesiniz yakın isek deneyebiliriz.

Galiba benim 2.5G Media Converter elime geldiği gün adamlar limitlemeye başladı. Çünkü ben hiçbir şekilde 1G üstü hız alamıyorum. Hatta SFP ve Converter 2500M anlaşma modundayken internet 5 Mbps falan çalışıyor ve paket kaybı 100%.

Tam da benim şansım.

Ama 2.5G Media Converter'ı 1G moduna alınca SFP ve internet sorunsuz çalışıyor. Download ve Upload 930 Mbps.

Şu konumda bahsetmiştim: Huawei MA5671A GPON SFP ile Keenetic Hero 2.5G hızında çalışırken 100% paket kaybı oluyor

Durum böyleyse ben ZTE ONT'ye geri dönüyorum arkadaşlar. En azından TurkNet ONT'ye remote ulaşıp güncelleme ve gerekli bakımları yapabiliyor. OLT de ZTE zaten. Adamlara sıkıntı çıkarmayayım madem durum böyle. SFP'nin bir anlamı kalmadı artık.

Belki TurkNet ileride XGPON ile 2.5G, 5G ve 10G hızlar vermeye başlayınca bu iş düzelir diye düşünüyorum artık. Umarım müşteriye SFP vermeye başlarlar. Ellerinde ZTE GPON ONU SFP olduğunu biliyorum. SFP+ router'ı olanlara bunları verseler esasında çok güzel oalcak.

Evde 35 mbps ile bile mutlu olan biri olarak bu challange için heyecanlanmıştım üzüldüm limit gelmesine. Geçmiş olsun.

Ben biraz şanslıydım 2 aya yakın bir süre yakalanmadan 2.5 Gbps download 940 civarlarında da upload alabildim. Yakalanmamak için sadece ilk sfp kurduğum zamanlarda speedtest yapıp bir daha yapmamaya çalıştım. Yapmak zorunda kaldığım zamanlarda da server olarak Turknet harici server'lar seçmeye çalıştım ama trafik OLT'den geçtiği için bunun gizlenmeme etkisi olmayacağını bilmeme rağmen her ihtimale karşı başka server seçerek yaptım. En son baya bir zaman önce merak edip bufferbloat testi yapayım dedim belki o da yoğun trafikten dolayı ele vermiş olabilir.
Sizde, bende ve diğer kullanıcılarda yapılan bu kısıtlama OLT tarafında yazılımsal değil gibi duruyor. Yazılımsal kısıtlamalarda speedtest 2500mbps'lerde başlayıp daha sonra 940'lara düşüyor. Ancak en azından bende durum şu ki speedtest direkt olarak 940'larda başlıyor bu da fiziksel olarak gigabit fiber porta alınarak yapılan bir kısıtlamanın göstergesi.
ONT/ONU - OLT handshake sürecinde veya OLT tarafında tutulan ONT bilgilerinde bilmediğimiz detaylı bilgiler paylaşılıyor olabileceğinden klonlama ne kadar işe yarasa da aslında speedtest gibi şeyler yapmasak da yakalanma durumumuz olası olabilir. Çok detaylı araştırmak gerekiyor.

En son yakın zamanda mahallemdeki hangi ISP'e ait olduğunu bilmediğim bir saha kutusunda ağzında sigarayla bir adam fiber kabloları portlardan söküp takıyordu umarım benim fiziksel olarak gigabit porta alan kişi o değildir. Ayrıca Turknet tarafından bir hafta önce bakım yapılacağı mesajı geldi. Belki de fark edilmemişimdir de o bakımda port değişmiş olabilir bilmiyorum. Hepsi birer varsayım. OLT tarafını detaylıca öğrenmek gerekiyor. Ben de gigabit hızlara düştüğümü çok şans eseri fark ettim yani tam olarak ne zaman oldu bilmiyorum.

@BaraCuda

Arkadaşlar, OLT bina içinde olan bir şey değil. Kutunun içinde OLT falan yok. Onlar basit fiber çoğaltma kutuları. Fiber'i "splice" ediyor.

OLT çok farklı yerlerde. Genellikle datacenter ve POP noktalarında. Veya sokakta, dolapta.

Aynı zamanda FTTH fiber'de klasik "port" terimi diye bir şey yok. Evet teknik olarak port var ama sizin bahsettiğiniz gibi değil. O port sadece fiber'i kaça böleceğine karar veriyor. Zaten TurkNet, Turk Telekom falan her daireye kendi fiber portu olacak şekilde ayarlıyor bu kutuları. Bazen çok nadir olsa da daha az fiber portu olan kutu getirebiliyorlar. Mesela 8 daireli binaya 6 fiberli kutu getirebiliyorlar. Böyle olunca iki kişi aynı fiber'i paylaşabiliyor.

Yani "Ağzında sigaralı adam geldi kutuda bir şeyler elledi sonra 940 Mbps oldum" gibi bir şey mümkün değil. Gigabit port diye bir şey yok. Zaten OLT'de ya GPON, ya XG-PON, ya da XGs-PON SFP var. GPON ise 2.4G download ve 1.2G upload destekliyor.

Bunlar tamamıyla yazılımsal, merkezden limitleme.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…