dex

Yetkin
Yer
Türkiye
Selamlar,

Bir tanıdığımın evinde kullandığı, Turk Telekom FTTH altyapısı üzerinden TurkNet internet hizmeti var. Bildiğim kadarıyla TurkNet, Turk Telekom altyapısı üzerinden bireysel müşterilerine, @Recep Baltaş 'ta olduğu gibi test amaçlı bir hattınız yoksa, maksimum 100 Mbps'ye kadar downstream ve 20 Mbps'ye kadar upstream sağlayabiliyor.

Router'a WiFi üzerinden bağlanıp hız testi yaptığımda 100/50 görüyorum. Bu testi daha sonrasında birkaç cihazla daha yaptım ve sonuç aynıydı.

Sorum şu Turk Telekom altyapısı üzerinden TurkNet kullanan arkadaşlar;
Böyle bir upstream gördünüz mü hiç? Bu upstream değerini, Turk Telekom'da 1000 Mbps'ye kadar downstream olan paketinde görebiliyorum sadece.

İlgili hız testi sonucu aşağıdadır.

turknet.webp

Ben herhangi bir şekilde TurkNet abonesi değilim. Aynı binada ama iki farklı adreste FTTH aboneliğim var. İlki 200/30 ve TTNet üzerinden. Diğeri 100/20 olarak eski Poyraznet'le başladı. Daha sonra PoyrazNet ortadan kaldırılınca Fixnet'e geçtim ama baktım ki artık 100/50 alıyorum. Neden böyle alıyorum sorusuna kimse akla mantığa yakın ve teknik düzeyde bir cevap veremedi (T.Telekom dahil...). Şimdi Fixnet'ten Euronet'e transfer oldum ve halen de 199/50 olarak hizmet alıyorum. ONT ve santraldaki OLT'ler Huawei.

Huawei OLT sahalarda konfigürasyon kaynaklı 100/50 hız gelir. Dolayısıyla bu bir hata değil tamamen tanım meselesiyle ilgili. Ki upload yapmacık da değil. Gerçekten de kullanılabiliyor. ZTE-Nokia sahalarda konfigürasyon düzgün olduğundan 100/20 normal hız alınıyor.