Arawn361

Çalışkan
Sorun Açıklaması:

Başlıkta da belirttiğim gibi, bilgisayarımda oyun oynarken—bugün LoL oynarken ve GTA 4'e girerken—M.2 SSD'm üzerindeki yeşil ışığın ya sürekli yanık kaldığını ya da tamamen söndüğünü fark ediyorum. Çoğunlukla ışık yanık kalıyor ve hemen ardından bilgisayarım mavi ekran hatası (BSoD) veriyor. Aşağıda belirttiğim görselde aldığım mavi ekran hatalarını görebilirsiniz.

Bu mavi ekran hatasından sonra BIOS'a girdiğimde SSD sistemde görünmüyor. Fiziksel olarak takılı olmasına rağmen BIOS, M.2 SSD'yi algılamıyor. Ancak bilgisayarı tamamen kapatıp yeniden başlattığımda Windows'a tekrar erişebiliyorum.

Sistem Bileşenlerim:

• Anakart: ASUS Prime B550M-K
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 580 Lite
  • RAM: Corsair Vengeance LPX 2x8 GB 3200 MHz
  • Kasa + PSU: Rampage Carisma Mesh 650W (80+ Bronz Sertifikalı, kasa ile birlikte gelen PSU)
  • M.2 SSD: Twinmos NVMEGGBM2280 1TB (NVMe)

c2aee72e-4f92-410e-aa77-b98e9970f4c3.webp

3c19c26a-05dc-4dfd-9e6b-9a6d68ac0025.webp

BIOS sürümünüz eskiyse son BIOS güncellemesini yükleyin. Ayrıca BIOS’ta PCIe/NVMe yapılandırması "Auto" yerine "Gen3" olarak sabitlenirse daha stabil olabilir.

Ayrıca aldığınız mavi ekranlar için minidump dosyası paylaşırsanız sorunu daha detaylı analiz edip daha hızlı yardımcı olabiliriz.

Sorun Açıklaması:

Başlıkta da belirttiğim gibi, bilgisayarımda oyun oynarken—bugün LoL oynarken ve GTA 4'e girerken—M.2 SSD'm üzerindeki yeşil ışığın ya sürekli yanık kaldığını ya da tamamen söndüğünü fark ediyorum. Çoğunlukla ışık yanık kalıyor ve hemen ardından bilgisayarım mavi ekran hatası (BSoD) veriyor. Aşağıda belirttiğim görselde aldığım mavi ekran hatalarını görebilirsiniz.

Bu mavi ekran hatasından sonra BIOS'a girdiğimde SSD sistemde görünmüyor. Fiziksel olarak takılı olmasına rağmen BIOS, M.2 SSD'yi algılamıyor. Ancak bilgisayarı tamamen kapatıp yeniden başlattığımda Windows'a tekrar erişebiliyorum.

Sistem Bileşenlerim:

• Anakart: ASUS Prime B550M-K
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 580 Lite
  • RAM: Corsair Vengeance LPX 2x8 GB 3200 MHz
  • Kasa + PSU: Rampage Carisma Mesh 650W (80+ Bronz Sertifikalı, kasa ile birlikte gelen PSU)
  • M.2 SSD: Twinmos NVMEGGBM2280 1TB (NVMe)

Eki Görüntüle 159680

Eki Görüntüle 159679

SSD sıcaklığını kontrol edin, aşırı ısınırsa devre dışı kalabilir.

Benim bildiğim WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası donanımsal oluyor. KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hatası ise SSD ile alaklı bir hata oluyor. SSD sağlık kontrolü yapar mısınız?

HD tuner ve CrsytalDisk Mark üzerinden yaptığımda sağlığı %90 demişti. Bad sector var mı diye kontrol ettim yok ama nedense halen bu hatayı alıyorum.
SSD sıcaklığını kontrol edin, aşırı ısınırsa devre dışı kalabilir.

SSD sıcaklığını kontrol ettiğimde aşırı sıcaklık fark etmedim, 70 derece bile olmuyor M.2 SSD.

BIOS sürümünüz eskiyse son BIOS güncellemesini yükleyin. Ayrıca BIOS'ta PCIe/NVMe yapılandırması "Auto" yerine "Gen3" olarak sabitlenirse daha stabil olabilir.

Ayrıca aldığınız mavi ekranlar için minidump dosyası paylaşırsanız sorunu daha detaylı analiz edip daha hızlı yardımcı olabiliriz.

BIOS'um şu anda en güncel sürümünde dediğiniz ayarı nasıl yapacağımı söylerseniz yapacağım ve bilgisayarımda minidump klasörü gözükmemekte.

Son düzenleme:
Varsa başka bir hw onunla test etme şansınız var mı? Ben SSD'nin sorunlu olduğunu düşünüyorum.

Varsa önereceğiniz programlar indirip test sonuçlarını hepsinin buraya atabilirim.

HD tuner ve crsytaldisk mark üzerinden yaptığımda sağlığı %90 demişti. Bad sector var mı diye kontrol ettim yok ama nedense halen bu hatayı alıyorum.

SSD sıcaklığını kontrol ettiğimde aşırı sıcaklık fark etmedim, 70 derece bile olmuyor M.2 SSD.

BIOS'um şu anda en güncel sürümünde dediğiniz ayarı nasıl yapacağımı söylerseniz yapacağım ve bilgisayarımda minidump klasörü gözükmemekte.

Dediğiniz BIOS ayarını ChatGPT aracılığıyla yerini bulup gen3'e sabitledim, test ettim. LoL girdim antrenman moduna gene M.2 SSD üzerindeki yeşil ışık sabit kalıp sistemim çökmesindense restart attım sisteme.

Son düzenleyen: Moderatör:
Twinmoss görünce direk ölü olarak bakıyorum ben. Sebebi okulun bilgisayar ile iş yaptığımız atölyesinde yaklaşık 15'ten fazla twinmoss SSD'li sistemi var garanti biter bitmez 3 SSD'nin helvasını kavurduk. Atolyeye giriyoruz bir sistem BIOS'a düşüyor bakıyorum ne SSD görünüyor ne de ışığı yanıyor kendi sistemimi götürüp onda da denedim tık yok. SSD'yi ne kadar hızlı değiştirirsen o kadar iyi veya başka diskle test et o zaman daha kolay olur sonuca varmak.

Twinmoss görünce direk ölü olarak bakıyorum ben. Sebebi okulun bilgisayar ile iş yaptığımız atölyesinde yaklaşık 15'ten fazla twinmoss SSD'li sistemi var garanti biter bitmez 3 SSD'nin helvasını kavurduk. Atolyeye giriyoruz bir sistem BIOS'a düşüyor bakıyorum ne SSD görünüyor ne de ışığı yanıyor kendi sistemimi götürüp onda da denedim tık yok. SSD'yi ne kadar hızlı değiştirirsen o kadar iyi veya başka diskle test et o zaman daha kolay olur sonuca varmak.

Başka diskim var fakat ona da format atmayı denediğimde format ekranında donuyordu ve ondan dolayı mecbur bu M.2 SSD'yi almıştım zamanında ucuz olduğu için yani çözümüm yeni SSD almaksa teşekkür ederim yardımların için.

1751521878693.webp

HD Tune Pro üzerindeki health sekmesindeki değerler bu şekildedir

Son düzenleme:
Başka diskim var fakat ona da format atmayı denediğimde format ekranında donuyordu ve ondan dolayı mecbur bu M.2 SSD'yi almıştım zamanında ucuz olduğu için yani çözümüm yeni SSD almaksa teşekkür ederim yardımların için.

Eki Görüntüle 159947

HD Tune Pro üzerindeki health sekmesindeki değerler bu şekildedir.

Çözüm yeni M.2 almak olabilir hocam elinizde SATA disk varsa oda olur veya ödünç alıp bir test edin kesin çözüme ulaşırsınız.