Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yanlış yapmışım, bakabilir misiniz?

17817812789561346283982119723835.webp

Çözüm
Cevap C. Açıklayayım.
Metindeki ilk cümlede 'Birkaç defa deneyip başaramayan kimsenin devamında başaramayacağı hissine kapılması sendromu' şeklinde açıklanmış öğrenilmiş çaresizlik. Bunu cebe atalım ve öncüllere geçtik.
1. öncül ve 2. öncülü zaten bulmuşsun, onları atladım.
3. öncülde bir kere deneyip pes eden birisi var. Diğer iki öncülden farklı olarak sadece bir kere denemiş.
Bu yüzden C cevap.
Cevap C. Açıklayayım.
Metindeki ilk cümlede 'Birkaç defa deneyip başaramayan kimsenin devamında başaramayacağı hissine kapılması sendromu' şeklinde açıklanmış öğrenilmiş çaresizlik. Bunu cebe atalım ve öncüllere geçtik.
1. öncül ve 2. öncülü zaten bulmuşsun, onları atladım.
3. öncülde bir kere deneyip pes eden birisi var. Diğer iki öncülden farklı olarak sadece bir kere denemiş.
Bu yüzden C cevap.

SF26 zaten gereken cevabı vermiş. ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlarda soruları okurken özellikle paragraf metinlerinde paragraflarda "Buna göre" ibaresi koyulur. Metinde eğer "2 + 2 = 5" yazıyorsa. Sen 2 + 2 = 4 demeyi bırakacaksın. Artık 5'tir o. Özellikle bunu diğer sınavlarda Sayısal Mantık ve Sözel Mantık sorularında da görebiliyoruz.

Soruya gelecek olursak eğer:

III. öncül yanlıştır çünkü "Hep bir şeyler icat etmek isteyen bir genç ilk icadında başarısız olduğu için bırakmıştır." ibaresi yer almaktadır. Ancak konuda verilen "Öğrenilmiş çaresizlik" tanımına bakacak olursak eğer: "Birkaç başarısızlığa uğradıktan sonra artık "Ben bu konuda başarılı olamam" inancını geliştiren insan zamanla eyleme geçme olayını kaybeder." demektedir. SF26'nın dediği gibi hem burada tek bir durumdan bahsedilmiş hem de III. öncülde kişinin yeni bir işe "Ben beceremedim, bir daha yapamam zaten." mantığıyla girişmediği direkt pes ettiği bahsedilmiş. Yani genç başarısız olduğu için tekrardan denememezlik yapmıyor, direkt pes ediyor.

Eğer III. öncülde "Genç sonraki projelerinde ilk projesinde başarısız olduğu için başarısız olacağını düşünmektedir." gibi bir ibare yer alsaydı eğer III. öncülü de doğru kabul edebilirdik.

Arkadaşlar paragraf gayet açık, üstüne üstlük paragrafa göre yorumlaman gerektiğini de 'Buna göre.' ifadesiyle pekiştirmiş. Son öncülde de bir defa yapmasının birkaç defa yapmış olması anlamı taşımadığı ortada olduğu için soru gayet temiz oluyor.

ÖSYM'nin istediği paragrafı doğru anlamanız ve doğru cevaplamanız. Paragrafta 2+2=22 yazıyorsa bile doğru kabul etmek lazım.

Arkadaşlar paragraf gayet açık, üstüne üstlük paragrafa göre yorumlaman gerektiğini de 'buna göre.' ifadesiyle pekiştirmiş. Son öncülde de bir defa yapmasının birkaç defa yapmış olması anlamı taşımadığı ortada olduğu için soru gayet temiz oluyor.
ÖSYM'nin istediği paragrafı doğru anlamanız ve doğru cevaplamanız. Paragrafta 2+2 = 22 bile doğru kabul etmen lazım.

Buna karşı değilim hocam anlıyorum sizin ne ifade etmek istediğinizi ancak ben ifade edebilme konusunda yetersizim sanırım.

Paragrafta elbette buna göre dediyse onun dışını baz almamalıyız ancak bu paragrafın amacı gerçek bilgiyle paragraftaki yazanla seni tuzağa düşürmek değil paragraftaki kelimeleri doğru yakalamanı ölçmek.
Benim bahsettiğimde soru asıl amacından sapmaması için yalnızca kelime oyunu yaparlar doğru bilgi çerçevesinde.

Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

Buna karşı değilim hocam anlıyorum sizin ne ifade etmek istediğinizi ancak ben ifade edebilme konusunda yetersizim sanırım.

Paragrafta elbette buna göre dediyse onun dışını baz almamalıyız ancak bu paragrafın amacı gerçek bilgiyle paragraftaki yazanla seni tuzağa düşürmek değil paragraftaki kelimeleri doğru yakalamanı ölçmek.
Benim bahsettiğimde soru asıl amacından sapmaması için yalnızca kelime oyunu yaparlar doğru bilgi çerçevesinde.

Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.
Tamam ben de diyorum ki doğru bilgiyi vermek yerine sadece paragrafı ölçüt alarak soruyu çözmeni istiyor ÖSYM. Senin ne bildiğin değil ÖSYM'nin ne istediğini anlaman lazım.