Yer
Turkiye
Tekrar mezuna bırakmak istemediğim için 243K TYT sıralamasıyla bu iki bölümden birini tercih etmek istiyorum. (Eğer imkanım olursa okurken tekrar YKS'ye gireceğim.) Ben genel olarak bu iki alana da ilgisi olan birisiyim. Hangisini seçersem seçeyim DGS ile uzatmayı isteyeceğimi biliyorum. Şayet, olmasa bile 2 yıllık okuyacağım bölüme de razıyım. Sizce bu iki bölümden hangisini tercih etmeliyim?

Kendimi geliştirmeye adayan, sürekli deneyen, çabalayan ve tuttuğunu koparan bir tipim. Bu sebepten programcılığa yakın hissediyorum fakat uçak teknolojisi de gerçekten cazip geliyor. Bu zamana kadar hayalim bilgisayar mühendisi olup gerçekten adını duyaracak kadar bu sektörde ilerlemekti çünkü gerçekten teknoloji aşığı birisiyim. Şu an hayallerimdense böyle bir dönemde geleceğimi garanti altına alabileceğim bir yerde olmak istiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uçak teknolojisi yine bir meslek sağlar. Programcılığın hiçbir nanesi yok sırf bilgisayar mühendisliği kazanamayanların talebi ile yükselen bir bölüm aynı fen çözemeyen kişilerin YBS tercih etmesi gibi. Uçak teknolojisini tavsiye ederim. DGS ise bir hedef değil fırsattır, DGS yapacağım diye plan yapmayın yaya kalırsınız. Yarın YÖK çıkar der ki DGS'yi kaldırdık kardeşim herkes hak ettiğine, patlarsınız.

Bilgisayar oku oradan mühendisliğe dikey geçiş yaparsın.
Mühendisliğe geçiş yapamama ihtimalim olan durumda hangisini seçerim onu düşünüyorum. DGS'ye güvenmek delinin ipiyle kuyuya inmek gibi geliyor her ne kadar denemek istesemde.

Uçak teknolojisi yine bir meslek sağlar. Programcılığın hiçbir nanesi yok sırf bilgisayar mühendisliği kazanamayanların talebi ile yükselen bir bölüm aynı fen çözemeyen kişilerin YBS tercih etmesi gibi. Uçak teknolojisini tavsiye ederim. DGS ise bir hedef değil fırsattır, DGS yapacağım diye plan yapmayın yaya kalırsınız. Yarın YÖK çıkar der ki DGS'yi kaldırdık kardeşim herkes hak ettiğine, patlarsınız.
Haklısınız hocam, uçak teknolojisi gelecek konusunda daha garanti gibi geliyor her ne kadar iş kısmı daha zor gibi görünsede şu an. Ankarada Gazi ve AYBÜ yazabiliyorum.

Üniversiteye başladığında dikey geçiş diye bir olaya girip de 4 seneliğe geçme şansın %10 falan. Bilişim sektöründe aşırı derecede iyi birisi olacaksan zaten bu soruyu sormadan kendi bilgi birikiminle iş yapmaya başlamış olurdun 2 sene bilgisayar programcılığı müfredatındaki kazanımlara ihtiyacın olmazdı. Arkadaşım 2 senelik uçak bölümünden mezun olur olmaz THY'de aday teknisyen olarak işe başladı, şu an eğitim alıyor. Aylık maaşı 80K civarı olması lazım. İş olanağı daha yüksek, teknisyen olduğun için.

Programcılık mezunuyum işsizim. Zaten bu alanda iş yapacak biri bu zamanlarda iş yapıyor olması gerekir. 2 seneliğin kattığı hiç ama hiçbir şey yok. Pandemi öncesi için süper, pandemi sonrası için adım atsan yazılımcıyım diyeni bulabileceğin bir ortam.

Uçak teknolojisinde başarılar dilerim.

Ayrıca yazılım yapacak biri ille de okul olmaya ihtiyaç duymaz, ha sen işini garantile bu süreçte kendini geliştirir iş bulursan oradan gider, ona uygun okursun. Zaten uzak eğitim bölümler bulunmakta. Tabii işini garantiledikten sonra cebine girecek belki 60/70 bin, gidip de asgari maaşa bir yazılım firmasında çalışmak ister misin tartışılır.

Üniversiteye başladığında dikey geçiş diye bir olaya girip de 4 seneliğe geçme şansın %10 falan. Bilişim sektöründe aşırı derecede iyi birisi olacaksan zaten bu soruyu sormadan kendi bilgi birikiminle iş yapmaya başlamış olurdun 2 sene bilgisayar programcılığı müfredatındaki kazanımlara ihtiyacın olmazdı. Arkadaşım 2 senelik uçak bölümünden mezun olur olmaz THY'de aday teknisyen olarak işe başladı, şu an eğitim alıyor. Aylık maaşı 80K civarı olması lazım. İş olanağı daha yüksek, teknisyen olduğun için.
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, bir bakıma dediğiniz gibi bu zamana kadar bir şeyler yapmış olmam gerekirdi en azından belli bir bilgi birikimiyle. Uçak teknolojisini başa yazacağım.

Programcılık mezunuyum işsizim. Zaten bu alanda iş yapacak biri bu zamanlarda iş yapıyor olması gerekir. 2 seneliğin kattığı hiç ama hiçbir şey yok. Pandemi öncesi için süper, pandemi sonrası için adım atsan yazılımcıyım diyeni bulabileceğin bir ortam.

Uçak teknolojisinde başarılar dilerim.

Ayrıca yazılım yapacak biri ille de okul olmaya ihtiyaç duymaz, ha sen işini garantile bu süreçte kendini geliştirir iş bulursan oradan gider, ona uygun okursun. Zaten uzak eğitim bölümler bulunmakta. Tabii işini garantiledikten sonra cebine girecek belki 60/70 bin, gidip de asgari maaşa bir yazılım firmasında çalışmak ister misin tartışılır.
Tecrübenizi aktardınız için çok teşekkür ederim. Sizin adınıza üzüldüm açıkçası sandığım kadar tozpembe değilmiş durum. Kararımı sayenizde netleştirdim sanırım.

Her birinize tek tek teşekkür ederim.

Tecrübenizi aktardınız için çok teşekkür ederim. Sizin adınıza üzüldüm açıkçası sandığım kadar tozpembe değilmiş durum. Kararımı sayenizde netleştirdim sanırım.

Maalesef görüldüğü gibi değil. Ha bu iş bulunmaz demek değil, güzel işler bulunur ancak istediğiniz miktarları kazanmak birazcık sıkıntı.

2/3 senedir bu işi yapan arkadaşlar var bankada çalışanı falan 30 küsur alıyorlar. 2 sene önce işe başlayan biri şu anda 32 alıyor. Bugün asgariden başlayacağım ve istedim miktarları kazanana kadar canımdan can çıkacak.

Borca girip çiğköfteci açsan herhalde daha iyi kazanırsın.

Şu an neredeyse tüm kalifiye sektörlerde işsizlik problemi var. Referanssız iş bulmak aşırı zor oluyor. Ailenin veya senin çevren yoksa, sektörünle alakalı mezun olduğunda iş bulamayacaksan stajlarını kesinlikle çok iyi değerlendir. Staj yaptığın yerlerde iyi ilişkiler kur, stajın bittikten sonra bağlantıyı koparma. Arada ziyarete bile gidebilirsin. Mezun olduktan sonra staj yaptığın yerde işe başlama şansın %50 ise birkaç ay veya aylarca işsiz kalma şansın %60'dır. Fakat benim 4-5 yıldır genel olarak gördüğüm teknik personel ihtiyacı ve alımı her zaman mühendis alımından daha canlı. Ben CV'imin iyi olmasından dolayı ve staj yaptığım yerlerden sağladığım referanslar ile mezun olmadan işimi buldum. Giriş için iyi bir maaş ile araba, yakıt, telefon hattı, özel sağlık sigortası gibi yan haklarla işe başlayacağım. Ama her zaman ne olursa olsun sevdiğin işi yap ve o işte kendini geliştir. Uçaklara ilgin varsa, yaz derim.