İçlerinde aküler bulunur. Şebeke elektriğine bağlanır ve şarj edilir. Elektrik kesintisi durumlarında kendilerine bağlı cihazları beslemeye devam ederler.
İçlerinde aküler bulunur. Şebeke elektriğine bağlanır ve şarj edilir. Elektrik kesintisi durumlarında kendilerine bağlı cihazları beslemeye devam ederler.
Modelden modele değişiyor. Basit UPS cihazları pek gürültülü çalışmaz. Genelde sanayi tipleri, içlerinde kuvvetli fan bulundurduğundan gürültülü çalışır.
Bir de elektrik kesik iken sürekli ötebilirler. Bu da elektriğin bağlı olmadığına dair sadece uyarıdır.
UPS içerisinde akü olan cihazlardır. Elektrik varken akülerini şarj eder, elektrik kesilince de pile geçiş yaparak sistemi beslemeye devam eder. Gürültülü olmalarının nedeni pillerin ısınmasını engellemelerinin gerekmesidir.
Çıkan gürültü UPS'ten kaynaklı olmayabilir. Kare dalgalı çalışan makinelere takılan cihazlarda daha çok bobin sızlaması yani coil whine olduğunu saptamistim. TRUE RMS bulunan bir multimetre ile ölçümünü yapacaktim hatta bir ara, konuyu görünce aklıma geldi.
Yıl 2026, İstanbul. Hala elektrik kesintileri yaşanıyor. Binlerce lira harcayıp keyif alarak topladığım canım bilgisayarım anlık voltaj dalgalanmalarına dayanamayıp küçücük devrelerini yakmasın diye önce Allaha sonra UPS'e güveniyorum. Koca yürekli UPS.