Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
UPS, elektrik kesildiğinde cihazlara belirli süre enerji sağlayan ve voltaj dalgalanmalarına karşı koruyan cihazlardır.
- Makaleler
- 14
UPS, elektrik kesildiğinde cihazlara belirli süre enerji sağlayan ve voltaj dalgalanmalarına karşı koruyan cihazlardır.
- Makaleler
- 14
İçlerinde aküler bulunur. Şebeke elektriğine bağlanır ve şarj edilir. Elektrik kesintisi durumlarında kendilerine bağlı cihazları beslemeye devam ederler.Çalışma mantığı nedir? Böyle şeyleri merak ediyorum. Akü gibi elektrik mi depoluyor?
Bir soru daha. Neden gürültülü çalışırlar? Gürültülü çalıştığını bir konuda okumuştum.İçlerinde aküler bulunur. Şebeke elektriğine bağlanır ve şarj edilir. Elektrik kesintisi durumlarında kendilerine bağlı cihazları beslemeye devam ederler.
- Makaleler
- 14
Modelden modele değişiyor. Basit UPS cihazları pek gürültülü çalışmaz. Genelde sanayi tipleri, içlerinde kuvvetli fan bulundurduğundan gürültülü çalışır.Bir soru daha. Neden gürültülü çalışırlar? Gürültülü çalıştığını bir konuda okumuştum.
Bir de elektrik kesik iken sürekli ötebilirler. Bu da elektriğin bağlı olmadığına dair sadece uyarıdır.
Pisagor
Becerikli
UPS içerisinde akü olan cihazlardır. Elektrik varken akülerini şarj eder, elektrik kesilince de pile geçiş yaparak sistemi beslemeye devam eder. Gürültülü olmalarının nedeni pillerin ısınmasını engellemelerinin gerekmesidir.
UPS'ler de kendi içinde kare dalga, tam sinüs ve yarı sinüs olarak 3'e ayrılıyor. Kare dalga cihazlar artık piyasadan silinmeye başladı desek yeridir.
Çıkan gürültü UPS'ten kaynaklı olmayabilir. Kare dalgalı çalışan makinelere takılan cihazlarda daha çok bobin sızlaması yani coil whine olduğunu saptamistim. TRUE RMS bulunan bir multimetre ile ölçümünü yapacaktim hatta bir ara, konuyu görünce aklıma geldi.Bir soru daha. Neden gürültülü çalışırlar? Gürültülü çalıştığını bir konuda okumuştum.
keuluturk
Uzman
Yıl 2026, İstanbul. Hala elektrik kesintileri yaşanıyor. Binlerce lira harcayıp keyif alarak topladığım canım bilgisayarım anlık voltaj dalgalanmalarına dayanamayıp küçücük devrelerini yakmasın diye önce Allaha sonra UPS'e güveniyorum. Koca yürekli UPS.