Bütçe
3000-6000

maedhros0

Çalışkan
ChatGPT ısrarla ekteki ürünlerin simüle sinüs olduğunu ve benim sorunumu çözmeyeceğini hatta tehlikeli olduğunu iddia ediyor. PSU'mda active-PFC olduğu için uyuşmuyormuş. Elektrik sisteminden gelen düzensiz bir dalgalanma var. Bunu UPS ile çözmek istiyorum. Hem düzensiz dalgalanmayı çözsün hem elektrik kesintileri/sigorta atmaları için birkaç dakika da olsa açık kalabilsin istiyorum. Çözümü Pure'sine wave olan bir ürün almak diyor chatgpt. Türkiye'de böyle ürünler çok bulunmuyor gibi. Online UPS alsam da bilgisayar kasamın fiyatının 1/3ü ediyor zaten. Yardımcı olur musunuz?

Ürünler: https://app.hb.biz/UqEz9n2wUAy9

AMD Ryzen 5 7500F (6 çekirdek, 3.7GHz, 32MB cache, AM5)

Gigabyte A620M H (AM5, DDR5 6400(OC) MHz, mATX)

PowerColor Reaper Radeon RX 9060XT 16GB GDDR6 (128-bit)

Apacer Panther 16GB DDR5 6000MHz CL38 (1×16GB)

Kioxia Exceria Plus G3 1TB Gen4 NVMe PCIe (5000/3900 MB/s)

PSU: FSP Hyper H3-650 80+ Pro 650W

Kasa: FSP CMT 218 (650W, 80+, 4×120mm RGB fan, temperli cam, ATX Mid-Tower)
Psu sanırım; Fsp Hyper H3-650 80+Pro 650W Bronze
Soğutucu: Segotep Lumos G6, 120mm kule tipi hava soğutucu
Monitör: msi mag 256f

Hassas elektronik cihazlarımı tam sinüs (Pure sine) UPS veya voltaj regülatörüyle kullanıyorum. Modifiye (simüle) sinüs UPS'lerde özellikle aktif PFC PSU'larda veya CRT monitörümde titreme ve coil whine gibi sorunlar yaşanabiliyor. Eğer on-line UPS alamıyorsanız, iyi bir voltaj regülatörü gayet mantıklı bir alternatiftir. Çünkü UPS'ler elektrik kesilince devreye girip inverter üzerinden "yeni bir sinüs dalgası" üretir ama regülatörler şebeke elektriğini kesmeden sadece voltaj düzeltmesi yapar. Yani şebekeden gelen elektrik örneğin 200 V'a düşse bile, regülatör içindeki trafo veya röle sistemi bunu 220 v civarına yükseltir, ancak dalga formu şebekenin kendi saf sinüs dalgası olarak kalır.

Hassas elektronik cihazlarımı tam sinüs (Pure sine) UPS veya voltaj regülatörüyle kullanıyorum. Modifiye (simüle) sinüs UPS'lerde özellikle aktif PFC PSU'larda veya CRT monitörümde titreme ve coil whine gibi sorunlar yaşanabiliyor. Eğer on-line UPS alamıyorsanız, iyi bir voltaj regülatörü gayet mantıklı bir alternatiftir. Çünkü UPS'ler elektrik kesilince devreye girip inverter üzerinden "yeni bir sinüs dalgası" üretir ama regülatörler şebeke elektriğini kesmeden sadece voltaj düzeltmesi yapar. Yani şebekeden gelen elektrik örneğin 200 V'a düşse bile, regülatör içindeki trafo veya röle sistemi bunu 220 v civarına yükseltir, ancak dalga formu şebekenin kendi saf sinüs dalgası olarak kalır.
Coil whine veyahut titreme gibi sorunlar benim için kabul edilebilir. Daha büyük sorun çıkartmayacaksa tercih edebilirim. Regülatörler mantıklı geldi ama burada elektrik kesintisi çok oluyor, ara sıra sigorta da atıyor. Bunlardan da korunmak istiyorum. Linkini attığım ürünler sağlıklı bir şekilde işime yarar mı acaba? Bir de, eğer isterseniz öneri olarak birkaç ürün atarsanız sevinirim.

@CRT_User, Hocam yardımınız lazım. Sizin dışınızda kimse cevap veremiyor. https://app.hb.biz/IRRRRz4hSBe9 bu ürünü sipariş verdim. Müsait olduğunuz bir zaman, benim işimi görür mü diye yazarsanız sevinirim.

Son düzenleme:
Coil whine veyahut titreme gibi sorunlar benim için kabul edilebilir. Daha büyük sorun çıkartmayacaksa tercih edebilirim. Regülatörler mantıklı geldi ama burada elektrik kesintisi çok oluyor, ara sıra sigorta da atıyor. Bunlardan da korunmak istiyorum. Linkini attığım ürünler sağlıklı bir şekilde işime yarar mı acaba? Bir de, eğer isterseniz öneri olarak birkaç ürün atarsanız sevinirim.

@CRT_User, hocam yardımınız lazım. Sizin dışınızda kimse cevap veremiyor. https://app.hb.biz/IRRRRz4hSBe9 bu ürünü sipariş verdim. Müsait olduğunuz bir zaman, benim işimi görür mü diye yazarsanız sevinirim.

Line-ınteractive UPS'in olayı zaten voltaj dalgalanmasını toparlamak, bu açıdan alınan model iş görür çünkü avr devresi şebekedeki iniş çıkışları biraz daha stabil hâle getirir. Ama bu cihaz büyük ihtimalle modifiye sinüs çıkış veriyor, yani elektrik varken sorun olmaz, kesinti anında UPS aküye geçtiğinde dalga şekli köşeli hâle geliyor. Aktif PFC'li güç kaynakları da normalde saf sinüs dalga beklediği için bu durumda bazı sistemlerde coil whine, hafif cızırtı, gereksiz ısınma veya yük altındayken direkt kapanma gibi durumlar olabiliyor kimi PSU takmaz çalışır, kimi bu sinyal ne aga :D diye kapanabilir, biraz şans işi. Ofis kullanımında veya elektrik gittiğinde dosyayı kaydedip düzgünce kapatayım senaryosunda problem olmaz amacına ulaşır. Pure'sine olsaydı daha temiz olurdu ama mevcut hâliyle de kullanılır.

Line-ınteractive UPS'in olayı zaten voltaj dalgalanmasını toparlamak, bu açıdan alınan model iş görür çünkü avr devresi şebekedeki iniş çıkışları biraz daha stabil hâle getirir. Ama bu cihaz büyük ihtimalle modifiye sinüs çıkış veriyor, yani elektrik varken sorun olmaz, kesinti anında UPS aküye geçtiğinde dalga şekli köşeli hâle geliyor. Aktif PFC'li güç kaynakları da normalde saf sinüs dalga beklediği için bu durumda bazı sistemlerde coil whine, hafif cızırtı, gereksiz ısınma veya yük altındayken direkt kapanma gibi durumlar olabiliyor kimi PSU takmaz çalışır, kimi bu sinyal ne aga :D diye kapanabilir, biraz şans işi. Ofis kullanımında veya elektrik gittiğinde dosyayı kaydedip düzgünce kapatayım senaryosunda problem olmaz amacına ulaşır. Pure'sine olsaydı daha temiz olurdu ama mevcut hâliyle de kullanılır.

Düzgün satıcılı Pure'sine bulamadım maalesef. On-line UPS'ler de kaynak makinesi gibi ses çıkartıyor diyorlar ve o kadar bütçem yok. Aktif kullanırken dalgalanmayı engellesin, kapanınca 20 30 saniye tutsun ve sorun çıkartmasın, kullanmazken de o elektrik git gelinin zararını engellesin yeter. Teşekkürler, iyi sosyaller.