Selamlar. Son zamanlarda Linux'a merak salmış vaziyetteyim. Ben de Linux'a olan merakıma yenik düşünce USB'ye Linux Mint'in ISO dosyasını yazdırıp canlı ortamda (yani USB üzerinde çalıştırarak) deneme fırsatı buldum. Eh, benim gibi Linux'u merak edenler ve Linux'u denemek isteyenler olacağından bu temel rehberi yapmaya karar verdim. Ama ondan önce, eğer Linux'un ne olduğu hakkında bir fikriniz yoksa, @29 hocamın Linux hakkında yazmış olduğu rehbere de bakabilirsiniz.
Aynı zamanda rehberde Linux üzerinden nasıl oyun oynandığı hakkında bir bilgi daha var ama o konuya girmeyeceğim. Öncelikli konumuz, Linux Mint'i USB üzerinden çalıştırmak. Başlayalım en iyisi.

1. Gereksinimler:

Öncelikli olarak başlıktan da anlayacağınız üzere 1 adet USB'ye ihtiyacınız olacaktır. Boyut olarak da minimum 4-5 GB'lık bir USB kullanmanızı öneriririm. Çünkü USB'ye yazdıracağımız ISO dosyası yaklaşık olarak 3 GB'lık bir dosya.

Kullanmanız gereken ikinci şey ise tabii ki Linux Mint'in ISO dosyası. Ben USB'ye yazdırırken Cinnamon'u yazdırdım çünkü arayüzü daha modern ve yenilikçi. İsterseniz MATE veya Xfce de kullanabilirsiniz. Sonuçta sürüm ne olursa olsun kurulumları aynı. Sürümlerle alakalı daha fazla bilgiye alta koyduğum linkten ulaşabilirsiniz. Onun altına da ISO dosyasını indireceğiniz linki koydum:
Daha fazla bilgi: Doğru sürümü seçme — Linux Mint Installation Guide belgelendirmesi

İndirme Linki:
Son olarak da Rufus programına ihtiyacınız var. Alternatif olarak balenaEtcher de kullanabilirsiniz. İkisi de Linux'u yazdırma konusunda oldukça başarılı. Ben daha eşit olması amacıyla iki farklı programda nasıl yazdırılacağını anlatacağım. Alta Rufus ve balenaEtcher programlarının indirme linklerini koyuyorum:
Rufus
balenaEtcher

2. Kurulum:

Geldik asıl bölüme, yani kuruluma. Yukarıda vermiş olduğum indirme linklerinden ISO dosyasını ve Rufus'u veya balenaEtcher'i kurduktan sonra Linux'u yazdıracağınız USB'yi bilgisayara takın. Bundan sonra iki farklı programdan nasıl yazdıracağınızı anlatacağım.
UYARI: Bu işlemler, USB'nizin içerisinde olan bütün verileri silecektir. Eğer verilerinizi güvence altına almak istiyorsanız bu verileri bilgisayarda veya başka bir depolama alanında yedeklemenizi öneririm. Bu işlemlerde yaşanacak kayıplardan sorumlu değilim.

Rufus:

İlk önce programımızın kurulumu yaptıktan sonra Rufus'u açıyoruz. Karşımıza şöyle bir ekran geliyor:

1712570774734.webp

Bu ekranın üst tarafındaki "Aygıt" kısmı, bilgisayarınıza takılı olan USB'yi temsil ediyor. Zaten USB'yi bilgisayarınıza taktığınızda otomatik olarak seçiliyor programda. Daha sonra "Önyükleme seçimi" yazan yerin sağ tarafındaki "SEÇ" tuşuna basıp bilgisayarınıza indirdiğiniz ISO dosyasını seçin. Seçtikten sonra alttaki "BAŞLAT" tuşuna basın. Bu adımlar içerisinde "Önyükleme seçimi" kısmına dokunmayın.

"BAŞLAT" tuşuna bastığınızda karşınıza şöyle bir ekran çıkacak. Bu ekranda üstteki seçenek seçili olacak. Zaten bu ekran karşınıza çıktığında üstteki seçenek seçili oluyor otomatik olarak.
1713091564766.webp

Ardından karşınıza verilerinizin silineceği ile alakalı bir uyarı çıkıyor. Verilerinizi yedeklediğinizden emin olup "Tamam" tuşuna bastığınızda yazma işlemi başlayacaktır.
Yazma işlemi bittikten sonra Rufus'u ve daha sonra da bilgisayarınızı kapatın.

balenaEtcher:
Bu programda yapacağınız şeyler çok basit. Bu programda yazdıracağınız ISO dosyasını seçin, daha sonra takılı olan USB'yi seçin ve "Flash" tuşuna basın. İşlem bittiğinde programı, ardından bilgisayarı kapatın.

1713096843943.webp

3. Boot Atma

Bilgisayarı kapattıktan sonra bilgisayarın güç tuşuna bastığınız an Boot menüsüne girmenizi sağlayacak olan tuşa art arda basın veya sadece basılı tutun. Boot menüsünün tuşu anakarta göre değişmekte. Bunu anakartın modelini internete yazarak öğrenebilirsiniz. Benim kullandığım bilgisayar ASUS marka bir anakarta sahip olduğundan ESC tuşuna basılı tutarak Boot menüsüne girdim.
1713093237309.webp

(Örnek Resim)

Boot menüsüne girdikten sonra karşınıza çıkan menüde taktığınız USB'yi ok tuşlarıyla seçip "Enter" tuşuna basın. Seçtikten bir süre sonra karşınıza GRUB menüsü çıkacak. Bu menüde ise "Start Linux Mint" yazan yere gelip "Enter" tuşuna basın.
1713094818847.webp

(Örnek Resim)

Linux Mint'i ilk kez çalıştırdığınızdan sistemin açılması biraz sürecektir. Bir süre bekledikten sonra Linux Mint'in arayüzü karşınıza çıkacaktır.
Bu adımdan sonra görev çubuğundan terminali açıp sudo su komutunu yazarak süper kullanıcıya geçebilirsiniz. Bu komut, sistem içerisindeki bütün yetkilere sahip olmanızı sağlıyor. Terminale bazı kodları girerken engele takılmıyorsunuz yani.
1713096436703.webp

(Örnek Resim)

Evet, USB üzerinden herhangi bir sıkıntı olmadan Linux Mint'i çalıştırmayı başardık. Bu rehberi normalde önceden yayınlayacaktım ancak araya başka şeyler girince gecikti. Bir rehberin daha sonuna geldik, görüşmek üzere dostlar.

1713096365636.webp

Mint yerine daha iyi bir tercih yapılabilirmiş, şu dağıtımı hiç sevmiyorum yine de güzel rehber olmuş elinize sağlık. 🙃
Olabilir ama Mint ben dahil birçok insan başlangıç dağıtımı olarak nitelendirdiği için rehberde bu dağıtımı kullandım. Başka dağıtımlara da bakarım ileriki zamanlarda.

@umut sürücü ya da internet gibi sorunlar oluyor mu? Açıkçası panel kullanmak çok illet bir şey benim için.
Linux aslında sürücü konusunda her işletim sistemine göre çok daha üstün, yani ben direkt kurduğumda her şey native olarak tanınıyordu. NVIDIA için kapalı kaynak sürücü kurmak daha iyi oluyor ama onun bile açık kaynak gelen kendi sürücüsü var.