• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü Uygulamalarda ve oyunlarda hata vermeden kapanma sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

debr1s

Başarılı
Merhaba bundan 1-2 hafta öncesine kadar herhangi bir problemim yoktu. Öncelikle bu sorunu CS2 oynarken fark ettim. Oyun map yükleme ekraninda birden atmaya başladi. Map yükleme ekraninda atmasa bile oyun ortasında 5-10Dk'da bir komple oyunu kapatiyordu. Oyundan olduğunu zannettim ama öyle değilmiş. Uygulamalar bile kapanıyor kendi kendine. Video izlerken Chrome'da hay aksi diye hata veriyor. Bunu sizce neden yapar?

Dipnot: RAM'lerden olabileceğini düşünüp yeni RAM aldım ama sonuç degişmedi. Yeni aldiğim RAM'ler RAM: G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 SİYAH DDR5 7600MHz CL36 1.40V RGB )
  • Anakart: ASUS ROG STRIX Z790-H Gaming Wi-Fi Intel Z790 LGA1700 DDR5 7800 DPI.
  • İşlemci: Intel Core i9-13900K
  • Power Supply: ASUS ROG-THOR-1000p2-Gaming 1000W 80 Plus Platinum 135mm Full modüler Gaming.
  • RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16 GB) DDR5 7400MHz CL36 Gaming RAM.
  • SSD: Kioxia Exceria Pro lSE10Z002tg8 2TB 7300/6400MB/s PCI-e NVMe M.2 SSD.
  • Soğutma: Arctic Liquid Freezer II - 420 ARGB 420mm sivi soğutucu.
  • Ekran kartı: Zotac GeForce RTX 4090 Trinity Gaming 24 GB GDDR6X.
  • Kasa: Corsair iCUE 7000X RGB.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba @debr1s,

Muhtemelinde işlemcinde problem olduğunu düşünüyorum. SVID Behavior BIOS ayarını Intel's Fail Safe olarak değiştirip sistemi kontrol etmeni tavsiye ediyorum.
Buraya düşen raporlarda ne yazıyor?

Bir de 13. ve 14. Nesil Intel işlemcilerde kararsız çalışma sorunu var. BIOS'ta ekstra bir OC ayarı açmadın değil mi? Ayrıca XMP kapatıp dener misin bir süre? XMP'yi de hangi seçenekle açtın? XMP I mi yoksa XMP Tweaked mi?

Şu an iş yerindeyim. 1-2 saat içinde test edip bilgilendirme geçeceğim.

Olay Görüntüleyici Sistem

Olay Görüntüleyici Uygulama

BIOS veya herhangi bir uygulama üzerinden OC yapılmadı. XMP Kapatarak denediğimde yine sonuç aynıydı uygulamalar kapanmaya devam etti.

XMP 1 olarak seçiliydi XMP Tweaked modunda da denedim ama sonuç degişmedi.

@Recep Baltaş

Minidump

Sanırım sayın yöneticim @Recep Baltaş 'ın işleri var. Konu halen güncel arkadaşlar bilgisi olanın yardımlarını bekliyorum.

@Recep Baltaş

Son düzenleme:
  • Anakart: ASUS ROG STRIX Z790-H Gaming Wi-Fi
  • İşlemci: Intel Core i9-13900K
  • Ekran Kartı: Zotac GeForce RTX 4090 Trinity Gaming
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Merhaba, Bundan 15-20 gün öncesine kadar problem yaşamıyordum. 15-20 gündür uygulamalar ve oyunlar kendi kendine kapanıyor. Bazen direk mavi ekran hatası alıyorum. Sorunun RAM'lerden olabileceğini düşünüp yeni RAM satın aldım ama sonuç degişmedi. Olay görüntüleyici raporunu ve minidump linkini aşagıya bırakıyorum. Sorun gerçekten çok can sıkıcı bir hal almaya başladı. Yardım eden herkese çok teşekkür ederim şimdiden.

MediaFire

Merhaba @debr1s,

Muhtemelinde işlemcinde problem olduğunu düşünüyorum. SVID Behavior BIOS ayarını Intel's Fail Safe olarak değiştirip sistemi kontrol etmeni tavsiye ediyorum.

Çözüm
Merhaba @debr1s,

Bu ayari yaptıktan sonra atma problemlerim düzeldi gibi. Peki neden atıyor, işlemcim mi arızalı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Techolay'da yaşadığın en can alıcı problemi bile 2-3 mesaj aralığında çözebilecek kadar bilgi havuzumuz var. @Recep Baltaş hocanın dediği gibi 13-14.nesil işlemcilerde son zamanlarda böyle bir şey var. İnkar edilecek bir durum yok. Gelelim dosyana:

Kod:
HYPERVISOR_ERROR (20001)
The hypervisor has encountered a fatal error.
Arguments:
Arg1: 0000000000000011
Arg2: 000000000020d99c
Arg3: 0000000000001005
Arg4: ffffe700004059f0

HYPERVISOR_ERROR. Nedir bu? Microsoft'a göre hiçbir şey. Hiçbir bilgi vermemişler çünkü

HYPERVISIOR dediğine göre sanallaştırmadır, evet belki de öyledir. Ben bugüne kadar öyle olana pek denk gelmedim ama.

Kod:
3: kd> k
 # Child-SP          RetAddr               Call Site
00 ffffd581`b1730ca8 fffff805`bf7124c1     nt!KeBugCheckEx
01 ffffd581`b1730cb0 fffff805`bf740be1     nt!HvlSkCrashdumpCallbackRoutine+0x81
02 ffffd581`b1730cf0 fffff805`bf8674c2     nt!KiProcessNMI+0xb1
03 ffffd581`b1730d30 fffff805`bf86722e     nt!KxNmiInterrupt+0x82
04 ffffd581`b1730e70 00007ffc`73dca97c     nt!KiNmiInterrupt+0x26e
05 00000082`ed77e2f0 00000000`00000000     0x00007ffc`73dca97c

nt!KiNmiInterrupt+0x26e çağrıları sonra sistem çöküyor. NMI interrupt, NMI kesmesi. Standart kesmeler gibi göz ardı edilemeyen veya devre dışı bırakılamayan bir kesme türü. NMI'ler tipik olarak donanım arızaları, güç kesintileri veya sistemin normal çalışmasını potansiyel olarak bozabilecek diğer olaylar gibi acil müdahale gerektiren kritik sistem olayları için kullanılıyorlar.

Senin, benim bilgisayarlarımızda bu NMI'lar özel donanım devreleri tarafından üretiliyor ve diğer kesmelere göre öncelikli oluyorlar. Bir NMI oluştuğunda, işlemci mevcut görevini yürütmeyi durdurur ve hemen sırf bu NMI olayını işlemek için tasarlanmış özel bir kod olan bir NMI işleyicisini yürütmeye başlıyor. Bu işleme mevzusu da genellikle sistemin donanım yazılımının veya işletim sistemi çekirdeğinin bir parçası oluyor.

Yani uzun lafın kısası; Sistemindeki kritik olayları ele almak için bu olay gerekli. Bu noktada genellikle donanımsal arızadan yola çıktığını varsayıp belirtilen hata kodu başlığı altında işlemciden ilerledik.

Intel için şöyle bir durum dolanıyor:

Intel bir süre Turbo boost kapalı tarzı kullanın diye bir öneri sunmuş. Bizim ayarladığımız durumda hata ortadan kalktıysa Intel içinde açılan yukarıdaki gibi hata başlıkları sonuçlanana kadar bu şekilde kullanabilirsin.

Konuya güncelleme: Bayağı bir kişi aynı durumdan müzdarip. Intel bu işi düzeltecez demiş. Ne kadar doğru bilinmez ama bu ayar açık şekilde bekleyebilirsin.

Arkadaşlar selam, aynı sorundan müzdaribim.
Tek fark edebildiğim olay XMP profili kapatınca atma sorunu olmuyor. 32 GB RAM'i de düşük frekansla kullanmak istemiyorum açıkçası. Var mı bir çözümü? AMD Ryzen 5900X.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…