Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mypoh

Üyecik
Herkese selam, yaklaşık 1 aydır cihazımı uyku modundan uyandırmaya çalışırken ekran gelmeden cihazım kendisini sürekli olarak resetliyor. Sorunu format atarak ya da BIOS ayarlarını kontrol ederek ve sıfırlayarak çözmeyi denedim ama işe yaramadı. Windows herhangi bir minidump dosyası da oluşturmamakta. Hata karşıma cihazımda dualboot olarak Kubuntu kullandıktan sonra ortaya çıkmaya başladı (ikincil sabit diskime kuruluydu ve Kubuntu kurulumu disk yapılandırmamı değiştirdiği için Windows otomatik olarak diskimi "dinamik disk" olarak güncelledi ve ekstra olarak verilerimi de kaybettim). Sistemdeki tüm diskleri silip Windows'u yeniden yüklememe rağmen hatayı çözemedim. Yardımcı olur musunuz?

Ek bilgiler: 13. nesil i7 işlemcili Dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Acer Predator Helios 16

Garip bir vaka...

Kubuntu üzerinde uyku modu çalışıyor muydu?
BIOS üzerinde uyku modu ayarı ya da Modern Standby isimli bir ayar var mı?
BIOS güncel mi?
Kurduğunuz grafik sürücüsü Intel'e mi ait yoksa Acer'e mi ait?
Windows 10 mu 11 mi kullanıyorsunuz?
Olay günlüğünde uyku veya kapatma/açma durumunda kaydın geçmesi gerekiyor, kontrol ettiniz mi?

Bunlara yanıt verirseniz çok işimize yardımcı olacaktır.

Garip bir vaka...

Kubuntu üzerinde uyku modu çalışıyor muydu?
BIOS üzerinde uyku modu ayarı ya da modern standby isimli bir ayar var mı?
BIOS güncel mi?
Kurduğunuz grafik sürücüsü Intel'e mi ait yoksa Acer'e mi ait?
Windows 10 mu 11 mi kullanıyorsunuz?
Olay günlüğünde uyku veya kapatma/açma durumunda kaydın geçmesi gerekiyor, kontrol ettiniz mi?

Bunlara yanıt verirseniz çok işimize yardımcı olacaktır.

Ne yazık ki BIOS üzerinde Acer'in kısıtlamalarından dolayı modern standby gibi ayarlara erişim sağlayamıyorum.

BIOS Acer'e göre güncel hala eksiklikleri mevcut. Uzun zamandır yeni bir BIOS güncellemesinin yayınlanmasını bekliyorum.

Acer'in grafik sürücüsünü de kullandım, Intel'in sürücüsünü de kullandım. Değilwn bir şey olmadı ne yazık ki. Hatta MUX Switch ile sadece NVIDIA'yı da aktif ettim yine değişen bir şey olmadı.

Acer'in kontrol yazılımlarını zaten Windows 10 üzerinde çalıştıramıyorum ama böyle bir hata ile karşılaşmamıştım. Şu an Windows 10/11'de ve Ubuntu'da da aynı hatayı almaya devam ediyorum. Muhtemelen daha önce Kubuntu'da yaptığım bir şey ec ayarlarına müdahale etmiş olabilir ama nasıl oldu hiçbir fikrim yok. Ecnin sıfırlanmasını düşünüyorum ama cihazım için uygun bir ec sıfırlama rehberi bulamadım. Diğer yöntemlerle sıfırlamayı denediğimde işe yaramadı.

Windows içerisinde olay günlüğünde Power state beklenmeyen hata uyarısı alıyordum hata kodu yanlış hatırlamıyor isem 41 olmalıydı.

Ne yazık ki BIOS üzerinde Acer'in kısıtlamalarından dolayı modern standby gibi ayarlara erişim sağlayamıyorum.
Sorun değil, önceden çalışıyorsa muhtemelen sorun bu değil.
BIOS Acer'e göre güncel hala eksiklikleri mevcut. Uzun zamandır yeni bir BIOS güncellemesinin yayınlanmasını bekliyorum.
Kendilerine lütfen bunu forumlarından belirtin, bunun firmware bug olduğunu düşünüyorum.
Acer'in grafik sürücüsünü de kullandım, Intel'in sürücüsünü de kullandım. Değişen bir şey olmadı ne yazık ki. Hatta MUX Switch ile sadece NVIDIA'yı da aktif ettim yine değişen bir şey olmadı.
Sorun Video Table değil o zaman, aklımda gömülü kontrolcünün ya da NVRAM'in hatalı bir veriyi kaydetmesi gibi bir ihtimal geldi de, muhtemelen onları da resetlediniz.
Acer'in kontrol yazılımlarını zaten Windows 10 üzerinde çalıştıramıyorum ama böyle bir hata ile karşılaşmamıştım.
Evet, üreticiler 12. nesil ve üstü laptoplarda Windows 10 desteği sunmuyor.
Muhtemelen daha önce Kubuntu'da yaptığım bir şey ec ayarlarına müdahale etmiş olabilir ama nasıl oldu hiçbir fikrim yok. Ecnin sıfırlanmasını düşünüyorum ama cihazım için uygun bir ec sıfırlama rehberi bulamadım. Diğer yöntemlerle sıfırlamayı denediğimde işe yaramadı.
Gömülü kontrolcü veriyi bilgisayar kapandığında silmiş olması lazım çünkü watchdog bunu her türlü tetikliyor. Sorun eğer efivar ayarları ise bataryayı çıkarıp sökmeniz gerekebilir, bir deneyin.
Ubuntu'da da aynı hatayı almaya devam ediyorum.
Ubuntu'da da aynı sorun varsa günlüğü alabilmeniz lazım, uyku moduna alıp yeniden başladığı zaman sudo journalctl -b -1 > gunluk yazıp buraya yollayın, bu komut bir önceki boot'a ait günlüğü tutuyor.
Windows içerisinde olay günlüğünde Power state beklenmeyen hata uyarısı alıyordum hata kodu yanlış hatırlamıyor isem 41 olmalıydı.
Böyle durumlarda genelde anakartı ya da PSU'yu suçluyorum, çünkü uyku modu durumunda birkaç GPIO pini sadece RAM ve belirli uyandırma araçlarını aktif edecek güç gönderiyor, eğer bunu başaramazsa cihaz kendisini uyku moduna aldıktan sonra RAM/PCH tarafına güç veremeyeceği için veriler tutulmuyor ve cihaz sıfırdan açılıyor. Muhtemelen yapmışsınızdır ama tekrardan sormak istiyorum, fast startup ayarını kapatmış mıydınız dual-boot esnasında?

Uzun lafın kısası sorun düşündüğümden daha da kompleks gibi görünüyor, eğer Ubuntu üzerinden günlüklerde uyku modundan hemen sonrasını görebilirsek bir şeyler öğrenebiliriz, eğer yoksa durum çok vahim.

Sorun değil, önceden çalışıyorsa muhtemelen sorun bu değil.

Kendilerine lütfen bunu forumlarından belirtin, bunun Firmware bug olduğunu düşünüyorum.

Sorun Video Table değil o zaman, aklımda gömülü kontrolcünün ya da NVRAM'in hatalı bir veriyi kaydetmesi gibi bir ihtimal geldi de, muhtemelen onları da resetlediniz.

Evet, üreticiler 12. nesil ve üstü laptoplarda Windows 10 desteği sunmuyor.

Gömülü kontrolcü veriyi bilgisayar kapandığında silmiş olması lazım çünkü watchdog bunu her türlü tetikliyor. Sorun eğer efivar ayarları ise bataryayı çıkarıp sökmeniz gerekebilir, bir deneyin.

Ubuntu'da da aynı sorun varsa günlüğü alabilmeniz lazım, uyku moduna alıp yeniden başladığı zaman sudo journalctl -b -1 > gunluk yazıp buraya yollayın, bu komut bir önceki Boot'a ait günlüğü tutuyor.

Böyle durumlarda genelde anakartı ya da PSU'yu suçluyorum, çünkü uyku modu durumunda birkaç GPIO PIN'i sadece RAM ve belirli uyandırma araçlarını aktif edecek güç gönderiyor, eğer bunu başaramazsa cihaz kendisini uyku moduna aldıktan sonra RAM/PCH tarafına güç veremeyeceği için veriler tutulmuyor ve cihaz sıfırdan açılıyor. Muhtemelen yapmışsınızdır ama tekrardan sormak istiyorum, Fast startup ayarını kapatmış mıydınız Dual-boot esnasında?

Uzun lafın kısası sorun düşündüğümden daha da kompleks gibi görünüyor, eğer Ubuntu üzerinden günlüklerde uyku modundan hemen sonrasını görebilirsek bir şeyler öğrenebiliriz, eğer yoksa durum çok vahim.

Acer forumlarında tüm yetkililer kopyala yapıştır cevap veriyorlar. Kimse kimseye herhangi bir ne yazık ki yardımcı olamıyor.

Evde olmadığım için yanımda tornavida seti yok. Şu anda bilgisayarın alt kapağını sökemem. Bunun dışında bilgisayarın kapağını bir önceki sökmemde anakart üzerinde CMOS pili görememiştim. Dahili bataryayı mı sökmem gerekiyor?

Text dosyasını ek olarak yükledim.

Windows üzerinden zaten Hızlı Başlangıç ayarını her zaman devre dışı bırakırım. İşe yarar mı bilmiyorum ama BIOS içerisinde Fastboot ayarı da mevcut değil.

Umarım çözebiliriz. Teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

Son düzenleme:
Acer forumlarında tüm yetkililer kopyala yapıştır cevap veriyorlar. Kimse kimseye herhangi bir ne yazık ki yardımcı olamıyor.
Anladım, HP üzerinde de böyleler. Müşterileri umursayan bir kişi bile yok 😐.
Evde olmadığım için yanımda tornavida seti yok. Şu anda bilgisayarın alt kapağını sökemem. Bunun dışında bilgisayarın kapağını bir önceki sökmemde anakart üzerinde CMOS pili görememiştim. Dahili bataryayı mı sökmem gerekiyor?
Yeni laptoplara eklenmiyor, cihaz bataryaya güveniyor.
Windows üzerinden zaten Hızlı Başlangıç ayarını her zaman devre dışı bırakırım. İşe yarar mı bilmiyorum ama BIOS içerisinde Fastboot ayarı da mevcut değil.
Laptoplarda eklenmiyor bu özellik BIOS tarafına, zaten üretici aktif vermediyse bir önemi de kalmıyor.

Düşündüğüm gibi uyku modu sonrası veri yok, ama birkaç şey görebiliyorum log üzerinde, cihaz kendisini S3 yani "deep" moduna alıp uykuya sokuyor, ama bildiğim kadarıyla yeni laptoplarda bu yok çünkü Intel bunu sevmiyor.
Kod:
acer-Predator-PH16-71 kernel: PM: suspend entry (deep)
İlginç bir şekilde ACPI tarafı da S3 destekliyor:
Kod:
acer-Predator-PH16-71 kernel: ACPI: PM: (supports S0 S3 S4 S5)
Yeni laptoplarda S3 tarafına güvenmek zor, S3 ACPI üzerinde belirtilse bile giremeyebilir, yeni metotu denememiz lazım. sudo sh -c 'echo "s2idle" > /sys/power/mem_sleep' ile ayarı aktifleştirip cat /sys/power/mem_sleep yazarak s2idle'ın destekleyip desteklemediğini kontrol edelim, eğer onaylıyorsa uyku moduna sokup tekrar uyandırın, şansımız yaver gidebilir. Ayrıca ACPI dump tarafına da bakmam gerekecek bunun için, sudo apt install acpidump yazıp indirdikten sonra sudo acpidump acpi_tables.txt yazıp dosyayı gönderin inceleyelim.

Yeni laptoplarda S3 tarafına güvenmek zor, S3 ACPI üzerinde belirtilse bile giremeyebilir, yeni metotu denememiz lazım. sudo sh -c 'echo "s2idle" > /sys/power/mem_sleep' ile ayarı aktifleştirip cat /sys/power/mem_sleep yazarak s2idle'ın destekleyip desteklemediğini kontrol edelim, eğer onaylıyorsa uyku moduna sokup tekrar uyandırın, şansımız yaver gidebilir. Ayrıca ACPI dump tarafına da bakmam gerekecek bunun için, sudo apt install acpidump yazıp indirdikten sonra sudo acpidump acpi_tables.txt yazıp dosyayı gönderin inceleyelim.
Verdiğiniz ilk komutu girdim, terminal komutu çıktı vermeden devam etti, ikinci komutta "[s2idle] deep" çıktısını aldım. Şimdi tekrar uyku modundan uyandırmayı denemem lazım?