jonesknow

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Yaşadığım RAM uyumsuzluğu/kararsızlık sorununu ve İncehesap'ın destek talebime verdiği cevabı paylaşmak istiyorum. Hem benzer bir sorun yaşayanlara fikir olması hem de nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda görüşlerinizi almak istiyorum.

08.08.2026 tarihinde İncehesap üzerinden bir OEM sistem satın aldım ve sistem 11.08.2026 tarihinde bana ulaştı. Sistem içerisindeki RAM, Lexar Thor 16 GB DDR5 6000 MHz CL36 (Link) modeliydi. Daha sonra sistemdeki 16 GB belleği 32 GB'a yükseltmek amacıyla, mevcut RAM ile aynı modelden bir adet daha satın aldım. Bu ikinci RAM'i de 17.08.2026 tarihinde yine İncehesap'tan satın aldım. Buradaki amacım özellikle mevcut RAM ile aynı model RAM'i almak ve iki RAM'in birlikte sorunsuz çalışmasını sağlamaktı. Farklı model bir RAM kullanıp uyumluluk problemi yaşamak istemediğim için aynı modeli tercih ettim.

İki RAM'i birlikte taktığımda sistemde ciddi kararsızlık problemleri ortaya çıktı. Özellikle MCR açıkken sistem POST aşamasını geçemiyor ve ekrana görüntü gelmiyor. RAM'leri tek tek denediğimde ise iki RAM modülü de tek başına çalışıyor. MCR'ı kapattığımda sistem açılabiliyor ancak bu kez de açılış süresi çok uzuyor ve yaşanan kararsızlık tamamen ortadan kalkmıyor. Bazı durumlarda LAN kablosunu takınca bile sistem, POST aşamasını geçemiyor. Hatta son olarak dün gece bilgisayarı Windows'taki “Güncelleştir ve kapat” seçeneğiyle kapattım. Sistem yeniden başlama aşamasında POST'u geçemediği için bilgisayar gece boyunca fanları son hızda çalışır halde kalmış. Sabah uyandığımda, işe gitmeden önce fark ettim.

Başlangıçta sorunun RAM'lerden değil anakarttan kaynaklandığını düşünmüştüm ve zaten OEM sistemdeki ASUS Prime B650M-R Anakart'ı yükseltme düşüncem olduğu için MSI B850M GAMING PLUS WiFi anakart satın aldım ve ASUS anakartım için destek kaydı oluşturdum iade etme düşüncesiyle. Ancak yeni aldığım anakart ile de aynı iki RAM'i test ettim ve bu anakart üzerinde de birlikte kullandığımda aynı kararsızlık problemlerinin devam ettiğini gördüm. Bunun üzerine sorunun anakarttan ziyade iki RAM modülünün birlikte çalışmasıyla ilgili olduğunu anladım ve Windows ortamında RAM değerlerini ve voltajlarını takip edebildiğim çeşitli yazılımların ekran görüntülerini Gemini ve Chat GPT'ye yükleyerek problemi bulmaya çalıştım. İki modülün model numaraları ve çipleri aynı olmasına karşın aralarında bazı değer farklılıkları varmış ve bu da kararsızlığa sebep oluyormuş. Bu iki RAM'i kullanmaya devam etmenin tek yolu da MCR'ı kapatmak ve BIOS'un her seferinde RAM'leri eğitimden geçirerek, dengelemesiymiş.

Bu noktada İncehesap'a bugün detaylı bir destek kaydı oluşturarak iki RAM'in de birlikte incelenmesini, test edilmesini ve eğer uyumsuz oldukları tespit edilirse mevcut RAM'imle uyumlu olacak şekilde değişim yapılmasını talep ettim. Özellikle iki RAM'i birlikte kullanarak stabil şekilde 32 GB bellek elde etmek istediğimi açıkça belirttim.

Ancak İncehesap'ın verdiği cevap şu şekilde oldu:
Merhaba,
LEXAR THOR LD5U16G60C360V-RGS 16GB (1X16) DDR5
Belirttiğiniz ürün, PENTA TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DAĞITIM TİCARET A.Ş. . firmasının garantisi altındadır. Yaşadığınız sorunlarla ilgili destek almak için 0 (850) 277 0 277 numaralı telefondan ve ([email protected]) adresinden teknik destek alabilirsiniz. Ürününüzü daha hızlı bir şekilde çözüm için yetkili servise göndermek isterseniz, Yurtiçi Kargo ****** anlaşma kodunu kullanabilirsiniz.”

Yani özetle, sorun iki RAM birlikte kullanıldığında ortaya çıkmasına rağmen yalnızca sonradan satın aldığım RAM'i yetkili servise göndermem gerektiği söyleniyor. Sonradan aldığım RAM'i zaten tek başına taktığımda sistem çalışıyor. Dolayısıyla RAM'i tek başına servise gönderdiğimde “RAM'de herhangi bir arıza tespit edilmedi” denmesi oldukça muhtemel. Benim iddiam da zaten tek RAM'in bozuk olduğu değil; iki RAM'in birlikte kullanılmasıyla sistemde kararsızlık meydana geldiği. Üstelik ben özellikle mevcut RAM'imle aynı model RAM'i, uyumluluk sorunu yaşamamak amacıyla satın almışım. Buna rağmen iki RAM birlikte çalışmıyor ve firma iki RAM'i birlikte test ederek sorunu çözmek yerine yalnızca son satın aldığım RAM'i servise yönlendiriyor. Benim talebim herhangi bir şekilde kullanılmış RAM'i sorgusuz sualsiz değiştirmek değil, RAM'in bozuk olduğunu da iddia etmiyorum. İki RAM'in birlikte test edilmesi ve gerçekten uyumluluk problemi varsa birlikte stabil çalışabilecek bir çözüm sunulmasını istiyorum.

İncehesap'ın yaklaşımı sizce normal mi? RAM'lerin uyumsuzluğu nedeniyle her güç düğmesine basışımda "Acaba sistem açılacak mı?" diye beklemekten sıkıldım çünkü MCR kapalı olsa bile rastgele anlarda POST aşamasını geçemiyor sistem. Sizce nasıl ilerlemeliyim?

Merhaba arkadaşlar,

Yaşadığım RAM uyumsuzluğu/kararsızlık sorununu ve İncehesap'ın destek talebime verdiği cevabı paylaşmak istiyorum. Hem benzer bir sorun yaşayanlara fikir olması hem de nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda görüşlerinizi almak istiyorum.

08.08.2026 tarihinde İncehesap üzerinden bir OEM sistem satın aldım ve sistem 11.08.2026 tarihinde bana ulaştı. Sistem içerisindeki RAM, Lexar Thor 16 GB DDR5 6000 MHz CL36 (Link) modeliydi. Daha sonra sistemdeki 16 GB belleği 32 GB'a yükseltmek amacıyla, mevcut RAM ile aynı modelden bir adet daha satın aldım. Bu ikinci RAM'i de 17.08.2026 tarihinde yine İncehesap'tan satın aldım. Buradaki amacım özellikle mevcut RAM ile aynı model RAM'i almak ve iki RAM'in birlikte sorunsuz çalışmasını sağlamaktı. Farklı model bir RAM kullanıp uyumluluk problemi yaşamak istemediğim için aynı modeli tercih ettim.

İki RAM'i birlikte taktığımda sistemde ciddi kararsızlık problemleri ortaya çıktı. Özellikle MCR açıkken sistem POST aşamasını geçemiyor ve ekrana görüntü gelmiyor. RAM'leri tek tek denediğimde ise iki RAM modülü de tek başına çalışıyor. MCR'ı kapattığımda sistem açılabiliyor ancak bu kez de açılış süresi çok uzuyor ve yaşanan kararsızlık tamamen ortadan kalkmıyor. Bazı durumlarda LAN kablosunu takınca bile sistem, POST aşamasını geçemiyor. Hatta son olarak dün gece bilgisayarı Windows'taki “Güncelleştir ve kapat” seçeneğiyle kapattım. Sistem yeniden başlama aşamasında POST'u geçemediği için bilgisayar gece boyunca fanları son hızda çalışır halde kalmış. Sabah uyandığımda, işe gitmeden önce fark ettim.

Başlangıçta sorunun RAM'lerden değil anakarttan kaynaklandığını düşünmüştüm ve zaten OEM sistemdeki ASUS Prime B650M-R Anakart'ı yükseltme düşüncem olduğu için MSI B850M GAMING Plus Wi-Fi anakart satın aldım ve ASUS anakartım için destek kaydı oluşturdum iade etme düşüncesiyle. Ancak yeni aldığım anakart ile de aynı iki RAM'i test ettim ve bu anakart üzerinde de birlikte kullandığımda aynı kararsızlık problemlerinin devam ettiğini gördüm. Bunun üzerine sorunun anakarttan ziyade iki RAM modülünün birlikte çalışmasıyla ilgili olduğunu anladım ve Windows ortamında RAM değerlerini ve voltajlarını takip edebildiğim çeşitli yazılımların ekran görüntülerini Gemini ve ChatGPT'ye yükleyerek problemi bulmaya çalıştım. İki modülün model numaraları ve çipleri aynı olmasına karşın aralarında bazı değer farklılıkları varmış ve bu da kararsızlığa sebep oluyormuş. Bu iki RAM'i kullanmaya devam etmenin tek yolu da MCR'ı kapatmak ve BIOS'un her seferinde RAM'leri eğitimden geçirerek, dengelemesiymiş.

Bu noktada İncehesap'a bugün detaylı bir destek kaydı oluşturarak iki RAM'in de birlikte incelenmesini, test edilmesini ve eğer uyumsuz oldukları tespit edilirse mevcut RAM'imle uyumlu olacak şekilde değişim yapılmasını talep ettim. Özellikle iki RAM'i birlikte kullanarak stabil şekilde 32 GB bellek elde etmek istediğimi açıkça belirttim.

Yani özetle, sorun iki RAM birlikte kullanıldığında ortaya çıkmasına rağmen yalnızca sonradan satın aldığım RAM'i yetkili servise göndermem gerektiği söyleniyor. Sonradan aldığım RAM'i zaten tek başına taktığımda sistem çalışıyor. Dolayısıyla RAM'i tek başına servise gönderdiğimde “RAM'de herhangi bir arıza tespit edilmedi” denmesi oldukça muhtemel. Benim iddiam da zaten tek RAM'in bozuk olduğu değil; iki RAM'in birlikte kullanılmasıyla sistemde kararsızlık meydana geldiği. Üstelik ben özellikle mevcut RAM'imle aynı model RAM'i, uyumluluk sorunu yaşamamak amacıyla satın almışım. Buna rağmen iki RAM birlikte çalışmıyor ve firma iki RAM'i birlikte test ederek sorunu çözmek yerine yalnızca son satın aldığım RAM'i servise yönlendiriyor. Benim talebim herhangi bir şekilde kullanılmış RAM'i sorgusuz sualsiz değiştirmek değil, RAM'in bozuk olduğunu da iddia etmiyorum. İki RAM'in birlikte test edilmesi ve gerçekten uyumluluk problemi varsa birlikte stabil çalışabilecek bir çözüm sunulmasını istiyorum.

İncehesap'ın yaklaşımı sizce normal mi? RAM'lerin uyumsuzluğu nedeniyle her güç düğmesine basışımda "Acaba sistem açılacak mı?" diye beklemekten sıkıldım çünkü MCR kapalı olsa bile rastgele anlarda POST aşamasını geçemiyor sistem. Sizce nasıl ilerlemeliyim?

Benim tercihim ürünü verdikleri kargo koduyla göndermek olurdu. Büyük ihtimalle o RAM değişime gider hocam. Yani penta teknoloji nasıl bir yol izler test eder bilmiyorum. Uğraşmaya değmez teknik servise gönderin bence şansınız varsa belki değişime gider sorun yaratmaz diğer RAM.

Hocam, kit her zaman en temiz çözüm olmuştur RAM işinde. Ben de zamanında çok uğraştım, en sonunda kit aldım, kurtuldum şahsen. Yani aynı marka, model, seri sıkıntı olmaz deniliyor genelde ama yine de en uyumlu tercihin hala kit olduğunu düşünüyorum.

Ürünün servise gitmesinden başka çare yok. Sonuçta ayrı ayrı alındığı için. Siz sistemi 2x16 olarak almış olsanız ve bu yaşansa, o zaman durum kolay çözülürdü. Şimdi biri sistem ile gelmiş ve sorunsuz kullanılmış, aradan bir zaman geçmiş, aynısından bir tane alınmış ve o uyumsuzluk yaratıyor. Burada firma 2'sine birden bakmaz. Sizin son aldığınızı dikkate alır. Şimdi durum şu ki servis karar vereceği için İncehesap karışmıyor bu duruma; servisin raporuna göre hareket ediyor.

Ancak şöyle bir şey var ki diğer 2 RAM de tek çalışıyor ve tek çalıştıklarında ayrı ayrı test ettiğinizde sıkıntı yoksa, problem beraber çalışmalarında ise burada yapılabilecek bir şey yok. Beraber çalışma garantisi verilmiyor; Lexar firması veriyor mu, vs. onu bilmiyoruz. Dual kit satma sebepleri zaten en sorunsuz şekilde 2 slot RAM'in uyumlu olma garantisi olması. Dual kit olmayınca ve o RAM aynı da olsa, daha sonra başka bir chip ile üretildiğinde bu sorunlar olabiliyor. Bazı anakartlar sorun yaratıyor, bazı BIOS sürümleri de öyle; 2 RAM takınca sapıtıyor, vs. 2 anakartta da olmuyorsa, sanırım RAM'lerin kendi aralarında uyumsuzluğu var.

Yapabileceğiniz tek şey, pentaya RAM'i yollarken içine not yazmanız; bu durumu detaylıca yazın, ayrıca video görüntüleri alın, ekran görüntüleri alın. 2 RAM'in takılı olduğu, vs.

İşin bir diğer kısmı, adamlar değişim yapsa, yenisini verse, o da aynı sorunu yaparsa ne olacak?

DDR5 gerçekten çok saçma bu konularda.

Son düzenleyen: Moderatör:
AM5 sistem tamamen BIOS ve RAM stabilitesine dayalıdır. CL36 RAM'in çipi büyük ihtimalle Micron'dur, CMXT ise daha kötü. AM5 sistem Micron çip sevmiyor. MSI'nın BIOS'u zaten çok stabil değil. CL30 Hynix çipli RAM alıp geçin. ASUS B850M-K daha iyi olur. İkinci el Patriot 6000 MHz CL30 Single Rank RAM bulursan, performansın zirveye çıkar. Önce RAM işini çözün, iade edin; elinizdeki diğer RAM'i de satmaya bakın. CL30 RAM ile ilerleyin.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar,

Başlangıçta sorunun RAM'lerden değil anakarttan kaynaklandığını düşünmüştüm ve zaten OEM sistemdeki ASUS Prime B650M-R Anakart'ı yükseltme düşüncem olduğu için MSI B850M GAMING PLUS WiFi anakart satın aldım ve ASUS anakartım için destek kaydı oluşturdum iade etme düşüncesiyle. Ancak yeni aldığım anakart ile de aynı iki RAM'i test ettim ve bu anakart üzerinde de birlikte kullandığımda aynı kararsızlık problemlerinin devam ettiğini gördüm. Bunun üzerine sorunun anakarttan ziyade iki RAM modülünün birlikte çalışmasıyla ilgili olduğunu anladım ve Windows ortamında RAM değerlerini ve voltajlarını takip edebildiğim çeşitli yazılımların ekran görüntülerini Gemini ve Chat GPT'ye yükleyerek problemi bulmaya çalıştım. İki modülün model numaraları ve çipleri aynı olmasına karşın aralarında bazı değer farklılıkları varmış ve bu da kararsızlığa sebep oluyormuş. Bu iki RAM'i kullanmaya devam etmenin tek yolu da MCR'ı kapatmak ve BIOS'un her seferinde RAM'leri eğitimden geçirerek, dengelemesiymiş.

RAM uyumsuzluğundan ziyade o bellekler satışa sunulurken tekli kit olarak o değerleri verebileceğini iddia eder. Ayrı ayrı alıp kullandığınızda IMC ve anakart faktörü işin içine girer. Bu kombinasyon kaldıramıyorsa mecburen frekans düşürmek zorundasınız. Yani RAM uyumsuzluğu söz konusu değil. Sizin bilgi yetersizliğiniz sebebiyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsunuz ama durum öyle değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM uyumsuzluğundan ziyade o bellekler satışa sunulurken tekli kit olarak o değerleri verebileceğini iddia eder. Ayrı ayrı alıp kullandığınızda ımc ve anakart faktörü işin içine girer. Bu kombinasyon kaldıramıyorsa mecburen frekans düşürmek zorundasınız. Yani RAM uyumsuzluğu söz konusu değil. Sizin bilgi yetersizliğiniz sebebiyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsunuz ama durum öyle değil.

Manuel ayar yapılabilir. Sonuç garanti diyemem.

Merhaba,

Öncelikle RAM'lerle ilgili teknik bilgiye yeterince vakıf değilim. Ancak yaşadığınız sorunu değerlendirmek için RAM'ler konusunda teknik bilgiye çok da vakıf olmaya gerek yok gibi görünüyor, şu yüzden:

Öncelikle hem hazır sistem için hem de sonradan alınan RAM için cayma hakkınız geçmiş görünüyor. Yani bu durumu cayma hakkı süresi içerisinde biraz hızlı değerlendirebilmiş olsaydınız satıcıyla teknik tartışma yaşamaya bile gerek kalmadan, örneğin ikinci RAM'i iade eder ve paranızı geri alabilirdiniz. Ancak genel olarak cayma hakkı süresi geçse de şayet ürün ayıplı ise elbette seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz.

Peki RAM'leriniz ayıplı bir ürün mü?

Dediğim gibi teknik bilgiye yeteri kadar vakıf değilim ama anlattıklarınız kadarıyla ben ayıplı bir ürün olarak görmüyorum. Çünkü her ne kadar aynı model RAM'ler de olsa satıcı bu ürünleri bir 2x16 GB şeklinde kit olarak satmıyor. Yani satıcı bu üründen 2 adet alındığında birlikte senkronize/uyumlu çalışacağının garantisini vermiyor diyebiliriz. Şayet 2x16 GB bir kit alsaydınız ve senkronize çalışmamış olsaydı o zaman ürünlerin ayıplı olması değerlendirilebilirdi.

Bunun dışında verdiğiniz detaylarda sonradan satın aldığınız RAM'i tek modül halinde taktığınızda çalışıyormuş, bu durum da ürünün aslında ayıplı olmadığını gösteriyor.

Sadece RAM için değil, bütün ürünlerde bu tarz değerlendirmeler yapılırken satıcıların/üreticilerin vaat ettikleri şeylere bakmak lazım. Sizin satın aldığınız ikinci RAM, tek modül olarak satılan, çift modül olarak kullanıldığında senkronize çalışması satıcı tarafından garanti edilmeyen, tek modül olarak kullanıldığında sorunsuz çalışan bir RAM. Dolayısıyla satıcının vaat ettiği şeyler bu üründe var görünüyor.

Bunların yanında BIOS'tan çeşitli özel ayarlar ile manul timing vb. gibi ayarlamalar yapıldığında şayet RAM'ler çalışmazsa ortada yine ayıplı üründen bahsedemeyiz. XMP ve EXPO profilleri gördüğüm kadarıyla satıcılar tarafından genelde vaat edilen bir durum, özellikle bu detaylara sahip ürünlerde XMP ve EXPO profilleri çalışmıyorsa ve anakartınızda XMP ve EXPO profillerinin çalışmasını engelleyen bir durum yoksa, bu profillerin çalışmadığı senaryolarda RAM'ler ayıplıdır diyebiliriz.

Yani özetle, sizin satın aldığınız RAM ayıplı görünmüyor diyebiliriz. Yine de teknik servis incelediğinde RAM'de teknik bir kusur bulur mu bilemem. RAM'ler hakkında yeterli teknik bilgiye sahip değilim.

İncehesap'ın reaksiyonu doğru mu?

Kısmen evet kısmen hayır. Siz bir tüketici olarak servise doğrudan götürmek zorunda değilsiniz. Satıcı olan İncehesap ve bu talebinizle satıcı ilgilenmeli, gerekli incelemeleri satıcı yaptırmalı. Yani servise gönderim işini İncehesap yapmalı.

Netice olarak RAM'inizin ayıplı olmadığını ve olası bir THH süreci başlattığınızda kaybetme ihtimalinizin olduğunu düşünüyorum.

Geçmiş olsun.

Son düzenleme: